Egyéb

Kifosztják a józsefvárosi önkormányzatot a közérdekű adatigénylők

Három hete írtunk arról, hogy a Kocsis Máté által vezetett józsefvárosi önkormányzat tájékoztatása szerint 2010 és 2014 között a közérdekű adatigénylések megválaszolására 110 millió forintot költött, amiben benne van 17 ember 79,5 milliós munkabére is.

Az önkormányzat válasza szerint 2010 és 2014 között bruttó 110 millió forintot költöttek közérdekűadat-igénylések megválaszolására. Az összeg állításuk szerint egyrészt 31.470.454 dologi kiadásból áll “munkafeltételek biztosítása”  keretében – ilyen lehet például a fűtés, világítás, internetelérés. 
A nagyobb részt a 110 milliós összegből állítólag 17 fő munkája és az ehhez kapcsolódó 79.528.000 személyi kiadás teszi ki. A kérdéses 4 év alatt az adatigénylések megválaszolásán dolgozó 17 főből 5 fő vezető beosztású volt, akik munkaidejük 50%-át, a többi 12 fő munkaidejének 20%-t töltötte ezzel a feladattal

Mint középhaladó-szintű visszaélésszerű adatigénylő csodálkoztam egy nagyot ezeken a számokon, hiszen saját tapasztalatom szerint a következők szoktak történni az adatigénylés során
– kint van a kért adat a honlapon – extra munkaórák száma: nulla
nem válaszolják meg –  extra munkaórák száma: nulla
– egy levelet írnak, hogy nem válaszolják meg – extra munkaórák száma: 0,2
– egy levelet írnak, hogy nem ők az adatgazdák – extra munkaórák száma: 0,2
– egy levélben normálisan megírják a kért adatot  –  extra munkaórák száma: 1
– kinyomtatják a kért adatokat egy excelből a legócskább, festéket húzó nyomtatón, beszkennelik elforgatva (!), majd becsatolják egy levélbe – extra munkaórák száma: 3

Az viszont nem hagyott nyugodni, hogy vajon mennyi közérdekű adatigénylést dolgoz fel, válaszol meg az önkormányzat, ha 17 fő dolgozik ezzel foglalkozva, 4 év alatt 110 millió forint költséggel?
Kihangsúlyoznám, hogy ha mindent dokumentumot, szerződést alapból feltöltenének a honlapjukra, nagyságrendekkel esne vissza az adatigénylések száma.

Előzmények

Négy év alatt 110 millió forintot költöttek a józsefvárosi adatigénylések megválaszolására

Kocsis Máté az Átlátszóról és a K-Monitorról: a többséggel szembeni aberráció, rosszindulat, és ugye a külföld

Ezért közérdekű adatigényléssel fordultam (újabb munka!) az önkormányzathoz, hogy 2010 és 2014 között hány közérdekű adatigénylést válaszoltak meg. Igazából én egy pontos listát kértem, hiszen minden adatigénylés iktatva van, de be kell most érnem a számokkal.

Közérdekű adatigénylések száma évente:

Összesen 1216 adatigénylést válaszolt meg az önkormányzat 5 év alatt – 110 millió forintért. A KiMitTud adatigénylő portálon csak 32 adatigénylés található, így a többit ezek szerint közvetlenül az önkormányzatnak nyújtották be – feltehetően.

Volt olyan munkanap, amikor egyenesen kettőt is teljesítettek – 17 fővel!

Ezek szerint egy közérdekű adatigénylés 91 281 forintba került az adófizetőknek, hogy megtudják azt a közérdekű adatot, ami mindent állampolgár számára biztosított. 

Ez a közérdekű adatigénylés is 91 281 forintba került, tényleg nagyon sajnálom …

 

A februári fizetésem személyi jövedelemadóját a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatalnak szeretném felajánlani, kárpótlásul.

Ferencz Gábor

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás