Egyéb

Átlátszó-blog is lesz a megújuló közmédia oldalán!

Miután a Cink megírta, hogy blogbirodalmat épít a közmédia, az Átlátszó is jelezte, hogy szeretne Schmidt Mária, Prőhle Gergely és Lánczi Tamás mellett blogolni a hirado.hu-n. Az MTVA örömmel vette megkeresésünket, csak türelmünket kéri, amíg megvalósulhat az együttműködés.

A Cink csütörtökön írta meg, hogy „állami-kormányzati blogbirodalmat épít a közmédia”, ami abból látszik, hogy a hirado.hu-n megjelenő, 2014 októberében az MTVA egyik cége, az Új Média és Teletext Kft. nevére bejegyzett domain-eken futó blogokra az utóbbi hetekben kezdtek el akítvan posztolni íróik,

  • Schmidt Mária (Terror Háza, Látószög-blog)
  • Lánczi Tamás (Századvég, Mozgástér-blog)
  • Prőhle Gergely (EMMI, Messzelátó-blog)
  • Papp Gergely (Agrárkamara, Gazdablog)
  • Szita Károly (Kaposvár polgármestere, Urbánus-blog),

ám a blogokon nem lehet kommentelni, és mindössze egy szerző tette közzé az email-címét, hogy az olvasók kapcsolatba léphessenek vele.

A Cink cikkéből kiderül, hogy az egész blogosdi ötlete az MTVA-tól érkezett, nem a szerzőkben volt ekkora a közlési vágy”, egy informátor szerint pedig az ötlet egész konkrétan „az Origo szétverésében is részt vevő” Várhegyi Attilától, egykori fideszes választmányi elnöktől származik, akinek két cége is szerződésben áll a közmédiával.

A Cink a témával foglalkozó következő cikkében Szita Károly, az elérhetőségét egyedüliként közzétevő közmédiás blogger nyilatkozott a blogolás részleteiről. A várható, illetve esetlegesen elvárt látogatottságra vonatkozó kérdésre például ezt válaszolta:

Ilyen jellegű elvárást nem fogalmaztak meg az MTVA-tól, s én magam sem tudom, hogy mi az elvárható, reális látogatottság egy ilyen jellegű blog esetében. (A nézettséget természetesen nemcsak a bejegyzések minősége határozza meg, hanem az is, hogy hányan értesülnek arról, hogy egyáltalán létezik ez a felület.) Éppen ezért nem a nézettség oldaláról közelítem meg a blog eredményességét, hanem arra törekszem, hogy értékes gondolatokat, követendő példákat tárjunk a nyilvánosság elé.”

Szita azt is elmondta, hogy a blogok szerzői az Új Média Kft.-vel állnak szerződésben, azon keresztül fizeti őket az MTVA, de hogy pontosan mennyi pénzt kapnak, azt nem árulta el az Urbánus-blog írója.

Mivel az Átlátszó nagyon szeretné, hogy értékes tényeket és gondolatokat tartalmazó cikkei minél több emberhez, és főleg a kormánypárti sajtó olvasóihoz is eljussanak, blogindítási kérelmet írtunk az MTVA-nak. Természetesen mi sem elsősorban a nézettségért, hanem just for fun és pro bono blogolnánk a közmédia felületén, ezért külön jeleztük az évi 80 milliárd forint közpénzből működő állami médiavállalatnak, hogy többi bloggerüktől eltérően mi ingyen végeznénk az oldalukon a tartalomszolgáltatást.

„Tisztelt MTVA!

Azzal a kéréssel fordulok önökhöz, hogy Schmidt Mária, Lánczi Tamás, Prőhle Gergely, Papp Gergely, és Szita Károly mellett az Átlátszó stábja, vagy legalább egyik munkatársa is indíthasson egy blogot a hirado.hu-n a közszolgálati szabályzat ugyanazon pontja alapján, ami szerint a Századvég vezető elemzője kapott erre lehetőséget – de mi természetesen ingyen írnánk a részünkre felajánlott blogot, nem tartanánk igényt fizetésre a tartalomszolgáltatásért cserébe.

Segítségüket köszönve, üdvözlettel:

Erdélyi Katalin
atlatszo.hu”

Rövid időn belül meg is érkezett a pozitív hangvételű válasz:

„Tisztelt Erdélyi Katalin!

Örömmel vettük megkeresését, egyben tájékoztatjuk, hogy az MTVA jelezni fogja, mikor valósulhat meg az Ön által felkínált elképzelés. Addig is türelmét és megértését kérjük!

Tisztelettel:

MTVA – SAJTÓOSZTÁLY”

Reméljük, hogy az MTVA nem arra a borzasztóan ritka időjárási jelenségre utal az együttműködésünk megvalósulásával kapcsolatban, amikor piros színű téli csapadék hullik az égből, hanem a megújuló közmédia oldalán hamarosan tényleg lesz Átlátszó-blog, amin vagy a Mutyimondó nevet viselő, nagysikerű napi hírösszefoglalónkat, vagy az MTVA-nak benyújtott közadatigényléseket tehetjük közzé, esetleg a kétféle tartalom ötvözetét.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás