Egyéb

Félmilliárd forinthoz közelítenek Borókai Flóra cégeinek MNB-s megbízásai

Összeszámoltuk, 2011 óta mennyi pénzt kaptak Borókai Gábor lányának érdekeltségei a jegybanktól. Az összeg a félmilliárd forintot közelíti, ennyi pénzre szerződött az MNB Borókai Flóra cégeivel, jórészt rendezvényszervezésre.

Az mfor.hu számolt be tavaly év végén arról, hogy a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank 200 millió forint értékű szerződést kötött Borókai Gábor Heti Válasz főszerkesztő, volt fideszes kormányszóvivő lányának cégével.

A nyertes Akció BTL Kft.-t 3 éve alapították, amelynek Borókai Flóra résztulajdonosa és ügyvezetője is egyben. A 200 milliós megbízás keretében a cégnek belső rendezvényeket és csapatépítő programokat, konferenciákat, és egyéb rendezvényeket kell szerveznie.

Az MNB részéről viszont nem ez volt az első munka, amit az Akció BTL Kft. nyert el. Tavaly év elején a jegyban szintén ezt a céget bízta meg konferenciaszervezéssel és rendezvényszervezéssel, a megbízás akkor nettó 24,9 millió forintról szólt. Az összeg ismerős lehet: éppen hogy elmarad a közbeszerzési értékhatártól, amely fölött már nyílt eljárást kellett volna kiírnia az MNB-nek.

Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztőjének (korábban a Hír TV vezérigazgatójának), és Borókainé Vajdovits Éva, az EMMI jogi helyettes államtitkárának lánya egyedüli ajánlattevőként nyerte el a 24,9 milliós megbízást.

Ez a két munka kis híján 225 millió forintot jelentett a cégnek, ám ez még mindig csak a fele annak az összegnek, amely Borókai Flóra érdekeltségeihez került az MNB-től. Az MNB ugyanis még 2011-ben, tehát Simor András idején is adott egy 225 millió forintos keretösszegű megbízást az Akcó 360 Kft-nek. A cég Geszti Péter neve kapcsán lehet ismerős, akinek 2004-2010-ig volt tulajdonrésze a társaságban. Borókai Flóra 2011 januárjában lépett be résztulajdonosként.

A szerződésben a Simor-féle jegybank a következő feladatokat határozta meg:

– ismeretterjesztő célú rendezvényszervezési és kivitelezési tevékenység

– kreatív koncepció kidolgozása

– reklámügynökségi szolgáltatások

– negyedévente prezentáció a piac változásairól

Az MNB kérdésünkre, hogy a 225 millió forintot teljes egészében kifizették-e, nem válaszolt érdemben, ehelyett elküldte azt a linket, ahol a szerződést megtaláltuk. Szerintük itt “minden részletes információ elérhető”.

Megkerestük Borókai Flórát, hogy meséljen ezekről a megbízásokról. Borókai megkeresésünkkor hangsúlyozta, két különböző  MNB vezérkar idején volt részese a győztes csapatnak, két kommunikációs irányítói karral dolgozott,  míg a pályázatokat is két, különféle összetételű zsűri bírálta el. Egyben hozzátette: bár a Nemzeti Bank nagyon fontos ügyfelük, de nem az egyetlen.

“Több nemzetközi céggel is van szerencsénk együttműködni a teljesség igénye nélkül HBO, Heineken, Henkel, Coca-Cola, Honda, Aon Hewitt, Deloitte, Continental” – írta.

Borókai szerint az első nagy értékű szerződést annak köszönhetően nyerte meg, hogy árban és színvonalban is versenyképesek voltak. “A  többi indulónak jogában állt betekinteni a pályázati anyagokba, és egyikük sem kérdőjelezte meg  a szakmai zsűri döntését” – tette hozzá.

Borókai Flórát megkértük arra is, hogy említsen meg néhány rendezvényt, amit az első 225 millió forintból valósítottak meg.  Borókai a következő listát küldte el, jelezve, hogy ezek voltak 2011-2014 között a legnagyobb rendezvények, továbbá, hogy ezekben alvállalkozók is közreműködtek, melyek kiválasztása az MNB kompetenciája volt:

Bankkaland (félévente)- MNB Logisztikai Központ lakossági nyílt napja

Monetary – országos diákverseny, több vidéki állomással

Fesztivál megjelenés – Sziget és Volt Fesztivál

MNB Évindító dolgozói rendezvény (kb. 600 fő)

Múzeumok Éjszakája (félévente, kb. 500-800 fő)

Kultúrális Örökség Napja (kb. 500 fő)

Nyílt Napok ( MNB Pénzverde)

Lámfalussy Konferencia (kb. 500 fő)

MNB Klub rendezvények (havonta ismétlődő 100-150 fős rendezvény)

Dolgozói Családi Nap (kb. 1200 fő)

Dolgozói Mikulás rendezvény (kb. 900 fő)

Dolgozói Évzáró  (kb. 700 fő)

A két nagy értékű közbeszerzés között született 24,9 milliós szerződésről Borókai azt mondta, azt  – a korábban meghatározott kondíciók megtartásával, és átmeneti időre – azért kötötték meg, hogy a tavaszi nagy kommunikációs tender kiírásáig a jegybank új partner keresése nélkül elvégeztethesse a soron következő rendezvényszervezői feladatokat.

Az MNB kérdésünkre, hogy pontosan mi alapján határozták meg a közbeszerzés becsült értékét, hogy jött ki éppen a 24 900 000 forint, nem adott konkrét választ, ehelyett azt közölte, hogy ”az MNB 2013-ban új kommunikációs és protokoll stratégia kialakítását kezdte meg, és az ennek keretében megvalósítandó rendezvények, konferenciák száma és tartalma indokolta, hogy viszonylag rövid időtartamra és keretszerződés formájában írja ki a beszerzést.”

Arra a kérdésünkre pedig, hogy mi alapján választották azt a három cégek, akiket meghívtak a tenderre, azt közölték: az ajánlattételre felhívandó gazdasági szereplők kiválasztásakor az egyenlő bánásmód elvének megfelelően és lehetőleg különösen a mikro-kis és középvállalkozások részvételét biztosítja járt el az ajánlatkérő”.

Oroszi Babett

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás