Egyéb

Állami céghez ejtőernyőzött a távozó NAV-vezető

Nem esik ki az állami nexusból Kovácsics Iván, aki az adóhatóság elnökhelyettesi pozíciójából nemrég távozott, újonnan viszont az állami Magyar Turizmus Zrt. igazgatóságában tűnt fel. Kovácsics rokonairól korábban egy adócsalási ügyben emlegetett céggel kapcsolatban írtunk.

Kétségtelenül puhára esett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábbi vám- és pénzügyőri elnökhelyettese, Kovácsics Iván. Az Opten adatai szerint ugyanis december 20-a óta az állami tulajdonban lévő Magyar Turizmus Zrt. (MT) igazgatói közé tartozik. Kovácsics a NAV honlapján már nem szerepel a NAV vezetői között.

Kovácsics várható távozásáról még tavaly novemberben jelentek meg az első sajtóhírek, akkor a hvg.hu több forrásból úgy értesült, a NAV-on belül köremailben jelezték előre az 58 éves férfi távozását. Az akkor hírek szerint Kovácsics január végén, felmondási ideje után távozott volna – az nem derült ki, hogy miért.

Most mindenesetre úgy tűnik, hogy nem esik ki az állami nexusból. A MT honlapja szerint Kovácsics havi bruttó háromszázezer forintot kap. Az MT munkavállalói emellett megilleti évi négyszázötvenezer forint cafeteria és 13. havi fizetés is – az nem világos, hogy ez Kovácsicsra vonatkozik-e.

A férfi emellett még további százezer forint tiszteletdíjat kap az állami NISZ Nemzeti Infokommunikációs Zrt.-től, amelynek 2011 óta igazgatótanácsi tagja.

Kovácsics rokonairól korábban egy adócsalási ügyben emlegetett céggel kapcsolatban írtunk, ugyanis fia és felesége a China Mart tulajdonosával alapított közös kereskedőcéget.

Nem válaszoltak

Kovácsics igazgatói pozíciójával kapcsolatban hétfőn emailben néhány egyszerű kérdést tettünk fel a Magyar Turizmus Zrt.-nek. Ezek közül – indirekt módon – egyre érkezett válasz, ugyanis azóta a vezető tisztségviselők MT honlapján javadalmazási táblázata (PDF) frissült Kovácsics adataival. Az emailre az állami vállalat cikkünk megjelenéséig nem reagált.

Egyébként ezeket a kérdéseket tettük fel:

– mi Kovácsics úr munkakörének és pozíciójának pontos megnevezése?
– melyek azok a speciális képességek és tapasztalatok, amelyek őt ennek a munkakörnek az ellátására alkalmassá teszik?
– mennyi pénzt keres önöknél Kovácsics úr?
– önöknek milyen okból kifolyólag nem sikerült a Kovácsics úr kinevezése óta eltelt bő másfél hónapban a honlapjukon feltüntetni az említett úr nevét, beosztását és elérhetőségét?

Sarkadi Nagy Márton

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Tetszett a cikk?

Ha hasznos kezdeményezésnek tartod az Átlátszót, szavazz ránk az Index on Censorship közönségszavazásán, hogy egy újabb nemzetközi díjjal öregbíthessük a hírnevünk.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás