Egyéb

„Közszolgálati” média: 1 millió forintra perli Bródy Jánost az MTVA egy Facebook bejegyzés miatt

Megsértette a közmédia jó hírnévhez fűződő személyiségi jogait – ezzel vádolja Bródy János zenészt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) egy Facebook bejegyzés miatt. Az Átlátszóhoz eljuttatott bírósági kereset tanúsága szerint az MTVA most 1 millió forint kártérítést követel a zenésztől, mert Bródy megjegyzése miatt bizalmatlanság alakulhat ki a nézőkben a tévécsatornával szemben.

„Ami a magyar Televízió adásából kimaradt… (A műsorhamisítást a törvény nem bünteti.)”

2014. szeptember 9-én ezt írta ki Bródy János a hivatalos Facebook-oldalára az Átlátszóhoz eljuttatott bírósági brósági kereset tanúsága szerint. A bejegyzést azóta Bródy már szerkesztette, a műsorhamisításos részt törölte. Az MTVA mégis úgy véli, hogy a zenész a Koncz Zsuzsa koncertfelvétel az M1-en sugárzott verziójából kimaradt számmal és a hozzá fűzött fenti két sorral azt a látszatot keltette, mintha a közmédia cenzúrát gyakorolt volna a műsor felett.

Koncz Zsuzsa akkori magyarázata szerint csak egy „a megérdemeltnél nagyobb nyilvánosságot kapott bakiról” volt szó. Mint írja, az említett koncertet az M1 egyfajta „kárpótlásként” adta le, amiért egy reklámkampányban megsértették személyiségi jogait. A részletekről pedig Bródyt is tájékoztatták. Tehát nem az MTVA cenzúrázta ki a televízióadásból a koncerten elhangzott Bródy-számokat.

 

Az MTVA a Facebook-bejegyzés közzététele után felszólító levelet küldött Bródynak, aki a közleményt levette az oldaláról, majd szeptember 11-én „cinikus hangvételű nyilatkozatot” tett és ez az MTVA álláspontja szerint „elégtételadásnak a legnagyobb jóindulattal sem tekinthető”. Bródy közleménye így szólt:

„Akinek erről az jutott az eszébe, hogy a Magyar Közszolgálati Televízió esetleg politikai szempontok alapján válogatja és cenzúrázza még a könnyűzenei koncertműsorokat is, az lehet, hogy az igazságot keresi, de félreérti a mai magyar valóságot. Mert a valóság az, hogy ma Magyarországon nincs cenzúra, és a sajtó szabadságát semmi sem veszélyezteti, és a Közszolgálati Média pártsemlegesen működik, és ezt a működést a pártsemleges Médiatanács felügyeli, mely az Alaptörvény értelmében védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, és biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit” – írta a zenész helyreigazításképpen.

A közmédia mégis úgy véli, hogy Bródy a kijelentésével „alapot adott arra, hogy ismerősei, rajongói és a sajtóorgánumok a közzététel átvételével szinte az egész ország – hiteles és valós információk hiányában – olyan véleményt nyilvánítsanak, amelyek valótlan információkon alapulnak és mindenféle valóságalapot nélkülöznek”. Azt is hozzáteszi az MTVA jogi képviselője, hogy „a közmédiára vonatkoztatott negatív értékítélet köztudomásúan súlyos hátrányt okoz”, mert a közmédiával szemben bizalmatlanság alakul ki a nézőkben.

Az MTVA most azt kéri a bíróságtól, hogy mondja ki a jogsértés megtörténtét és kötelezze Bródy Jánost arra, hogy a Facebookon tegyen közzé helyreigazítást, illetve fizessen 1 millió forintos (plusz kamatok) sérelemdíjat a közmédia számára.

D. Kovács Ildikó

Update: A cikk megjelenése után tudtuk meg, hogy a pert pénteken Bródy már meg is nyerte: „A pert indítók részéről senki sem jelent meg a tárgyaláson, így kértem a per megszüntetését, aminek a bíróság helyt adott. A perköltség az MTVA-t terheli” – mondta a Blikknek Magyar György, a zenész ügyvédje.

Tetszett a cikk?

Ha hasznos kezdeményezésnek tartod az Átlátszót, szavazz ránk az Index on Censorship közönségszavazásán, hogy egy újabb nemzetközi díjjal öregbíthessük a hírnevünk.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás