Egyéb

Hányszor fér el a lakásod Gyurcsányék irodájában?

A legdrágább lakásban a jobbikos Schneider Tamás lakik, legdrágább irodája pedig a fideszes Csizi Péternek és Hoppál Péternek van. Tasó László egy 354 nm-es, Gyurcsány Ferencék egy 275 nm-es, Hegedűs Lórántné pedig öt kicsi irodában dolgozik a választóiért. Persze mindezt közpénzből.

A Budapesten lakóingatlannal nem rendelkező országgyűlési képviselők a javadalmazásukat szabályozó jogszabály értelmében jogosultak arra, hogy számukra az Országgyűlés béreljen lakást, havonta maximum 186.969 Ft értékben, amely magában foglalja a rezsiköltséget is.

Az országgyűlési törvény értelmében a képviselők 2014-től jogosultak arra is, hogy számukra választókerületükben (listáról bejutottaknak egy általuk szabadon választott településen) az Országgyűlés Hivatala közpénzen irodát béreljen, havi maximum 373.938 Ft értékben rezsivel együtt.

Lakások

Közadatigénylésben kértük ki az Országgyűlés Hivatalától, hogy mely képviselőknek hol és mekkora összegért bérelnek lakást. Az OH példás gyorsasággal, mindössze 4 nap alatt megküldte válaszát, amelyből kiderül, hogy jelenleg 42 képviselő lakik közpénzből fenntartott lakásban a fővárosban, és mindez 7.030.968 forintjába kerül havonta az adófizetőknek.

Az érintett 42 politikus közül 24 a Fidesz-KDNP, 9 a Jobbik, 3 az MSZP, 2 az LMP, 1 az Együtt képviselője, 3-an pedig nemzetiségi szószólók.

A legdrágább ingatlanban a jobbikos Schneider Tamás lakik az V.kerületi Falk Miksa utcában havi bruttó 230ezer forintért, őt követi a fideszes Halász János és az LMP-s Sallai Róbert Benedek havi bruttó 186.500 Ft-os bérleménnyekkel a XIII. és a II.kerületben. A legolcsóbb lakásban Szabó Szabolcs (Együtt) lakik a csepeli Nyuszi sétányon.

A 42 lakás adatai (használó neve, cím, nm2, szobaszám, bérleti díj) a térképen megtekinthetők:

 

Irodák

A lakáslista mellett az irodák listáját is kikértük az OH-tól, melynek válaszából kiderül, hogy jelenleg 53 politikusnak összesen 68 irodát bérelnek az adófizetők havonta 12.691.199 forintért.

Az érintett 53 politikus közül 4 fő nemzetiség önkormányzati (bolgár, horvát, szerb, szlovák) elnök, a többiek országgyűlési képviselők. Többségük fideszes és jobbikos, de van köztük 4-4 DK-s és MSZP-es, 3 LMP-s, valamint 1-1 PM-es és liberális is.

A fideszes Csizi Péter és Hoppál Péter 212,7 nm-es pécsi irodáinak havidíja (bérlet+rezsi) a törvényben megadott maximum összegnél egy forinttal több, 373.979 forint, a harmadik legdrágább iroda pedig Fodor Gáboré: 94nm/370ezer Ft az V.kerületben.

A legnagyobb iroda Tasó Lászlóé, a Fidesz frakcióhelyetteséé: a 354 nm-es nyíradonyi ingatlan havidíja bruttó 300.000 forint.

Gyurcsány Ferenc, Oláh Lajos, Varju László és Vadai Ágnes, a DK négy képviselője részére a Teréz körúton közösen bérel az OH egy 275 nm-es irodát 1/4-1/4 arányban, havi 341.635 Ft/irodarész áron.

Az LMP-s Szél Bernadett és több jobbikos képviselő a keretösszegből két irodát is fenntart, Vona Gábornak három, Hegedűs Lórántnénak pedig öt irodája van Keszthelytől Hódmezővásárhelyig.

A 68 iroda adatai (használó neve, cím, nm2, bérleti díj) a térképen megtekinthetők:

 

Az Országgyűlés által bérelt lakások és irodák minden adata innen letölthető.

 

Frissítés 2015.02.04.
A DK sajtóosztályával való levelezés, és a vonatkozó szerződés megtekintése után cikkünket az alábbiak szerint javítottuk:

Gyurcsány Ferenc, Oláh Lajos, Varju László és Vadai Ágnes, a DK négy képviselője részére a Teréz körúton közösen bérel az OH egy 275 nm-es irodát 1/4-1/4 arányban, havi 341.635 Ft/irodarész áron.

 

Erdélyi Katalin

 

 

Tetszett a cikk?

Ha hasznos kezdeményezésnek tartod az Átlátszót, szavazz ránk az Index on Censorship közönségszavazásán, hogy egy újabb nemzetközi díjjal öregbíthessük a hírnevünk.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás