Egyéb

Továbbra is árulhatja a letelepedési kötvényt a Rogán által elmarasztalt szingapúri cég

Már tavaly nyáron felfüggesztették az Euro-Asia Investment engedélyét a letelepedési kötvények árusítására a parlament gazdasági bizottsága szerint, az államadósság kezelő viszont úgy tudja, hogy még mindig árulhatja a kötvényeket. Ráadásul pont a cég, amelyik a volt ÁKK-vezér bankjában nyitott számlát.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) honlapján szereplő táblázat a „Jóváhagyott vállalkozások listáját” tartalmazza, a központ tudomása szerint nem történt változás – ezt a választ írta tegnap az ÁKK sajtóosztálya arra az Átlátszó kérdésére, hogy az Euro-Asia Investment Management Pte Ltd továbbra is árulhatja-e a magyar letelepedési kötvényeket.

A hvg.hu 2014. decemberi cikkében arról írt, hogy a gazdasági bizottság még 2014. júliusban vizsgálatot indított ellene és annak lezárultáig felkérte a Belügyminisztériumot, hogy ne fogadja be a társaság ügyfeleinek tartózkodási és letelepedési kérelmét. A bizottság információi szerint ugyanis az Euro-Asia Kínában toborzott Magyarországon letelepedni kívánókat, akiket aztán turistavízummal utaztatott be Szingapúrba, a cégnek ugyanis ott van kizárólagos jogosultsága van. A bizottság tájékoztatása alapján egyetlen papírt sem próbáltak eladni, e lehetőséget nem is reklámozták, annak ellenére sem, hogy e mulasztásukra Rogán tavaly márciusban külön felszólította őket. Az ÁKK honlapján semmilyen információ nem látható arról, hogy a cég engedélyét időközben felfüggesztették volna, vagy bármilyen vizsgálat folyt volna ellene.

 

Az ÁKK honlapja 2015. január 28-án

 

Ahogy azt egy korábbi cikkünkben már megírtuk, az Euro-Asia honlapján olvashattak arról az érdeklődők, hogy milyen előnyökkel jár a letelepedési államkötvény megvásárlása, pontosan hogyan zajlik a folyamat, de magáról a cégről nem sok információ jelenik meg. Ugyanakkor a honlap felső részében egy „Investment in Hungary” menüpont egy kínai nyelvű, Xiongyali.com honlapra vezet (a “Xiongyali” jelentése “Magyarország”), ahol Magyarország történelméről szóló olvasnivaló mellett arról is tájékozódhatunk, hogy Budapest mely részén érdemes ingatlanba fektetni. Emailben megkerestük a parlament gazdasági bizottságát is, egyelőre várjuk a választ.

További pikantériája az ügynek, hogy az Euro-Asia az ÁKK akkori vezetőjének, Töröcskei Istvánnak az azóta bedőlt bankjában, a Széchenyi Bankban nyitott számlát, ahova utalni kellett a kötvények ellenértékét. Töröcskei akkor úgy nyilatkozott, hogy „örömünkre szolgál a cég bizalma bankunk iránt”. Az, hogy az Euro-Asia mennyi forgalmat bonyolított, titok, így nem tudni, hogy mekkora forgalom bonyolódott a Széchenyi Bank számláján sem. Mindenesetre a cégnek a bank csődje után, a kártérítés kéréséhez kezdeményeznie kell a banktitok feloldását.

D. Kovács Ildikó

Korábbi cikkeink a magyar letelepedési kötvényről:

Kínai ügyvéd is árulja a letelepedési kötvényt Pekingben

Lian Wang és Boros Attila árulhatja a magyar állampolgárságot a Kajmán-szigeteken

Nem tudja az ÁKK, kivel szerződött az államkötvények eladására

Egykori titkosszolga jegyzi az új magyar légitársaságot

A kaposvári tábornokper elsőrendű vádlottjának cégével társult a Sólyom Airways

Töröcskeitől a Sólyom Airwaysig: a letelepedési kötvények titokzatos útja

Tetszett a cikk?

Ha hasznos kezdeményezésnek tartod az Átlátszót, szavazz ránk az Index on Censorship közönségszavazásán, hogy egy újabb nemzetközi díjjal öregbíthessük a hírnevünk.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

 

FRISSÍTÉS: A parlament Gazdasági Bizottsága válaszában arról tájékoztatta az Átlátszót, hogy az Euro-Asia Investment engedélyét nem függesztették fel.

Megosztás