Egyéb

A Freedom of Expression Awards döntősei között az Átlátszó. Szavazz!

Az Átlátszó, illetve Bodoky Tamás alapító bekerült a Freedom of Expression Awards döntősei közé. Az Index on Censorship által évente kiosztott díj sajátossága, hogy a zsűri csak a döntősöket határozza meg. Azt, hogy végül ki nyer, közönségszavazás dönti el.

Itt szavazhatsz az Átlátszóra!

Az Átlátszót a „Digitális aktivizmus” szekcióba nevezte be valaki, és a többi döntőst elnézve megtisztelő társaságba keveredtünk ezzel. Ott van például a Nico Sell digitális aktivista által indított Wickr, mely egy, a lehallgatást lehetetlenné tevő mobiltelefonos applikáció. És a Valor por Tamaulipas nevű mexikói médiaprojekt, a drogkartellek ténykedését figyeli, olvasói bejelentések alapján. A negyedik döntős projekt pedig a Syria Tracker, egy, szintén olvasók hozzájárulásával frissülő térkép, mely a szíriai polgárháborúban elkövetett emberijog-sértéseket dokumentálja.

A világ legbátrabb újságírói, művészei, aktivistái

A Freedom of Expression Awards a világ legbátrabb újságírói, művészei és aktivistái elismerésére jött létre, négy kategóriában – újságírás, művészet, kampány és digitális aktivizmus – osztanak díjat (a döntősök listája itt, a korábbi nyertesek listája pedig itt elérhető). Azokat próbálják így bátorítani, akik sokszor elszigetelten és kevés pénzből dolgoznak azért, hogy mindenki szabadon kifejezhesse magát.

Az Index on Censorship egy londoni székhelyű nemzetközi civil szervezet, mely a szólásszabadságért és szabad médiáért küzd. 1972-es alapításakor fő célja az volt, hogy a Vasfüggöny mögül érkező politikai menekültek történeteit publikálja.

Tevékenysége mára globálissá vált, azonban továbbra is a médiát és a tágabb értelemben vett szólásszabadságot ért korlátozások eltörléséért száll síkra. Ehhez egy sor eszközt használ, a klasszikus újságírói technikáktól a szólásszabadság védelmében, törvénymódosítások érdekében indított kampányokig valamint a médiát, újságírókat ért támadások feltérképezéséig (a magyarországi visszaélések itt megtekinthetőek).

Itt szavazhatsz az Átlátszóra!

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás