Egyéb

Állami tulajdon, kölcsönözni ingyenes, fotón 33 ezer forintba kerül, mi az?

Nem csak a Habony-közeli Brand-Lab Kft.-vel, hanem más magáncégekkel is kötött érdekes szerződéseket a Szépművészeti Múzeum. Az Erste Bank 2 darab, együttesen 25 millió forint értékű festményt kapott kölcsön 2 évre ingyen, dekorációs célra. A képekről mi csak két fotót szerettünk volna kapni, de ezért 33 ezer forintot kért tőlünk a múzeum.

Tavaly nyáron közadatigénylésben kértük ki és kaptuk meg a Szépművészeti Múzeumtól a 2010-2014 között, nem közgyűjtemények részére történt kölcsönzések listáját. Hónapokkal később, decemberben, és szinte véletlenül derült ki, hogy a listáról lemaradt a korábban Habony Árpád húga, jelenleg Jáksó László és Halkó Gabriella tulajdonában lévő Brand Lab Tanácsadó Kft.-vel kötött szerződés, amelynek értelmében a cég 10 darab, összesen 292,5 millió forint értékű festményt kapott kölcsön havi nettó 15 ezer forintos képenkénti bérleti díjért cserébe. A Szépművészeti azonban nem árulta el, hogy hol voltak a képek a kölcsönzés 3 hónapja alatt, ezért most bíróságra megyünk.

Azonban a múzeum által részünkre megküldött, 4 évet felölelő szerződéslistán voltak más érdekesnek tűnő megállapodások is, amelyeket szintén kikértünk, és végül postán kaptunk meg. Az egyik legfurább mind közül az Erste Bankkal kötött megállapodás, illetve megállapodások. Ugyanis a Szépművészeti Múzeum 2011-ben és 2012-ben is 1-1 éves letéti szerződést kötött az Erste Bank Hungary Zrt.-vel. A szerződés értelmében az Erste Bank 2 darab, együttesen 25 millió forintos festményt kapott kölcsönbe dekorációs célra, ingyen.

Az egyik kikölcsönzött kép Kemény Zoltán 1946-ban festett „Petite femme” (olaj, vászon, 85 x 74 cm) című műve, melynek biztosítási értéke 15 millió forint. Ezt megtaláltuk a Szépművészeti Múzeum online gyűjteményi keresőjében, így tudjuk, hogy néz ki.

A „Kis hölgy” mellé kikölcsönzött kép 2011-ben Mattis-Teutsch János 1917-ben festett Kompozíció (olaj, karton, 33,5 x 43,8 cm) című műve volt, 2012-ben pedig Mattis-Teutsch János 1915-16-ban készített Tájkép (olaj, dekli, 50 x 60 cm) című festménye volt, melyeknek biztosítási értéke 10-10 millió forint a birtokunkba került szerződések szerint.

A két Mattis-Teutsch-festmény azonban nem szerepel a Szépművészeti online adatbázisában, ezért megkerestük a múzeumot, és kértünk egy-egy fotót a művekről illusztrációnak a cikkhez. Levelünkre a Reprodukciós Iroda válaszolt:

„Amennyiben a példányszám 5000 alatti és a kép belső oldalon szerepel, a közlés jogdíja 13000 Ft+Áfa/kép.”

Vagyis a 2 darab, együttesen 25 milliós értékű festményt az Erste Bank ingyen megkapta 2 évre dekorációnak, nekünk viszont 33 ezer forintot kéne fizetnünk, hogy egy-egy fotót lehozzunk róluk.

Erdélyi Katalin 

Megosztás