Egyéb

Nem biztos, hogy kibírja a tervezett 40 évet Kazincbarcika időkapszulája

Egyre sikeresebb az OpenBarcika-projekt: a legutóbb kikért szerződéseket Kazincbarcika kommunikációs cége, a Barcika Art Kft. határidőn túl ugyan, de önként, NAIH-panasz nélkül megküldte. Így kaptuk meg a város kedvenc cégével kötött szerződést, amelyből kiderül, hogy a polgármester szomszédjának cége, a Serol-Bau Kft. milyen csodálatos időkapszulát készített a városnak csekély 646 ezerért.

Közel egy év adatigénylés, levelezgetés, és NAIH-panasz után nemrég megkaptuk a kazincbarcikai önkormányzat kommunikációs cégétől, a Barcika Art Kft.-től a szerződéslistákat, amikből kiderült, hogy mire mennyit költött a cég a “Svájci Projekt” és a “Fiatal Belváros”-program kommunikációja során. Az egyik listán szerepelt, hogy a város kedvenc cégét, Szitka Péter MSZP-s polgármester szomszédjának tulajdonában lévő, jelenleg kartellgyanú miatt GVH-eljárás alatt álló Serol-Bau Kft.-t tavaly decemberben megbízták egy időkapszula készítésével.

Szokás szerint közadatigénylésben kértük ki a szerződést, hogy megtudjuk, miért került a szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt földbe helyezett időkapszula 646 ezer forintba. A meglepetés az eddigiekhez képest az, hogy közel egy hét késéssel ugyan, de a Barcika Art Kft. önként megválaszolta az adatigénylést, mindenféle kibúvó nélkül elküldte a megállapodást a mellékleteivel együtt, sőt még a teljesítést igazoló csodaszép fotómontázst is kaptunk.

A szerződés szerint a Serol-Bau Kft. 8 nap alatt, 2013.12.12.-20. között megtervezett és kivitelezett a Rákóczi térre egy időkapszulát a térburkolat szintjébe süllyesztve bruttó 646.182 forintért. A költségvetési főösszesítő szerint az építmény nettó anyagköltsége 378.104 Ft, a nettó munkadíj 130.701 Ft volt, és ezekre jött rá a 27%-os ÁFA, 137.377 Ft.

A megállapodás műszaki melléklete szerint az időkapszula kerete rozsdamentes acélból, belső borítása saválló acélból, a felette elhelyezett járható felület pedig háromrétegű biztonsági üvegből készült. Szitka Péter polgármester az átadáskor azt mondta, hogy

40 évre lezártuk. 100 éves lesz városunk amikor kinyitásra kerül. Több száz kazincbarcikai üzent a jövőbeli városunknak.”

Ehhez képest az időkapszula már most, az átadás után 1 évvel elég rosszul néz ki: az üveg pókhálósra törve, a fülke belülről bepárásodva, maga a kapszula szinte nem is látszik.

Megosztás