Egyéb

Nyílt szavazás, ételosztás: Forrón és Érpatakon is megismételtethetik a választást

A forrói eredmény ellen a helyi „ellenzék” polgármester-jelöltje nyújtott be kifogást a Helyi Választási Bizottsághoz (HVB). A kifogást a HVB elutasította, a jelölt fellebbezett a másodfokon eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Választási Bizottsághoz. A másodfok helyt adott a fellebbezésnek, és megsemmisítette a nemzetiségi és a polgármester-választás eredményét.

Közmunka csak a megfelelő voksért: nyílt szavazás volt Borsodban

Különös szavazat-ellenőrzési módszer nyomaira bukkantunk a Borsod megyei Forró községben az önkormányzati választásokon. A legendás láncszavazás vagy a korszerűbb telefonos szavazólap-bemutatás helyett egész egyszerűen több ember esetében nyílt szavazássá változtatják a voksolást. Néhányan fellázadtak az évtizedes gyakorlat ellen. Tovább a teljes cikkre.

Varga Károly október 15-én kifogást nyújtott be a HVB-hez, melyben kérte a választás eredményének megsemmisítését mind a helyi önkormányzati (polgármester és képviselő-testületi), mind a nemzetiségi választás tekintetében. A kifogás lényegében az általunk is leírt szabálytalanságokra hivatkozva azt állította, hogy a nagy számú nyílt szavazás és a tömeges segítségkérés miatt súlyosan sérült a választás tisztasága.

Közmunka csak a megfelelő voksért: nyílt szavazás volt Borsodban from atlatszo.hu on Vimeo.

A Helyi Választási Bizottság azonban nem látta megalapozottnak a kifogást, ezért október 16-i határozatában „ (…) a rendelkezésre álló adatok alapján nem látja bizonyítottnak a választások tisztasága, és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvének sérelmét, ezért a kifogást elutasítja.” A határozat indoklása szerint „ A Helyi Választási Bizottság a benyújtott nyilatkozatok és a bizottsági ülésen elhangzottak alapján megállapította, hogy a szavazóhelységekben lévő és a szavazás céljára szolgáló asztalokat nem tömegesen vették igénybe a választók illetve az asztalnál szavazók esetében is biztosított volt a titkos szavazás lehetősége.”

Varga természetesen fellebbezett. Fellebbezésében arra hivatkozott, hogy a tömeges fülkén kívüli szavazás és segítségkérés sérti a választás tisztaságát előíró alkotmányos rendelkezést és a rendeltetésszerű joggyakorlás elvét. Hivatkozott továbbá arra, hogy „(…) nemcsak a „tömeges” jogsértés a jogsértés, így téves mérlegelés eredményeként jutott arra a HVB, hogy a jogsértések tömegességének hiányában utasította el a kifogást és mellőzte a jogkövetkezmények alkalmazását.” Mindezek alapján kérte az eredmény megsemmisítését és a választás megismételtetését.

A Területi Választási Bizottság határozata szerint a HVB-nek eleve nincs hatásköre egy, a választás eredményét támadó kifogás ügyében dönteni – márpedig Varga „kifogása” érdemben erről szól -, arra a másodfok, vagyis a Területi Választási Bizottság jogosult: „[a beadványt]… a Forrói Helyi Választási Bizottság nem terjesztette fel az annak elbírálására hatáskörrel rendelkező Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Választási Bizottsághoz, hanem annak ellenére bírálta el, hogy arra nem rendelkezett hatáskörrel.”

A Területi Választási Bizottság mindezek alapján, illetve a fellebbező által becsatolt bizonyítékokat megvizsgálva „(…) azokat egyenként és összességükben értékelve arra az álláspontra helyezkedett, hogy Forró településen a polgármester választás és a roma nemzetiség települési önkormányzati képviselő választásán olyan mértékben sérült Magyarország Alaptörvénye 35. cikkében biztosított titkos szavazáshoz való jog, hogy az megalapozza a Forrói Helyi Választási Bizottság polgármester választás eredményét megállapító 48/2014. (X.12.) határozatának és a roma nemzetiség települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásának eredményét megállapító 50/2014. (X.12.) határozatának megváltoztatását akként, hogy Forró településen a 2014. október 12-én megtartott polgármester választás eredményét és a roma nemzetiség települési nemzetiségi önkormányzati képviselőválasztás eredményét a Területi Választási Bizottság megsemmisítse, és a választási eljárás szavazás részét a polgármester választás és a roma nemzetiség települési nemzetiségi önkormányzati képviselőválasztást tekintetében megismételtesse.”

A hangulat már a választás előtt is meglehetősen feszült volt a településen, de a szavazás, illetve cikkünk megjelenése után végképp ellenségessé vált a viszony a felek között. A forrói „ellenzék” és a regnáló kisebbségi vezetők a cikk alatt személyeskedő kommentháborút vívtak: az ellenzék a szavazás manipulálásával vádolta a jelenlegi vezetőket, ők pedig azzal vágtak vissza, hogy a lázadozók rossz hírbe keverték a falut.

Ha a döntés jogerőre emelkedik, november 9-én új választást kell tartani Forrón. Feltesszük, fair eljárás lesz, melynek eredményét mindenki el tudja majd fogadni, így valóban legitim polgármestere és kisebbségi önkormányzata lesz a településnek.

Ökörsütéssel és ételosztással kampányol Érpatak polgármestere

Kampány jellegű falunapot szervezett a posztért újra induló polgármester, Orosz Mihály Zoltán Érpatakon. Dacára annak, hogy az önkormányzat kft-je végrehajtás alatt áll. Három nappal később élelmiszercsomagokat osztott: a csomagba rejtett szórólapokon agitált saját maga mellett. Tovább a teljes cikkre.

November 9-én Érpatakon is újra szavazhatnak a helyiek, miután a Debreceni Ítélőtábla helybenhagyta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Bizottság határozatát. A polgármester-választást ugyan a jelenlegi polgármester, Orosz Mihály Zoltán nyerte – a 859 leadott érvényes szavazatból 337 rá esett -, de a kampány keretében történt polgármesteri ételosztás és falunap miatt többen is megóvták a múlt vasárnapi eredményeket.

Becker András

Ez a cikk a Transparency International Magyarország, a K-Monitor, a Political Capital és az Átlátszó közös önkormányzati projektjének keretében készült, a projekt támogatója az Open Society Foundations.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Megosztás