Egyéb

Habony Árpád tényleg kölcsönzött festményeket a Szépművészeti Múzeumból?

Augusztusban írtunk arról, hogy a Szépművészeti Múzeum fillérekért kölcsönzött műtárgyakat dekorációs célokra különböző intézményeknek. Tegnap a VS.hu megírta, hogy az általuk és az Átlátszó által kikért szerződéslistákról a Szépművészeti „lefelejtette” azt a 2013-as szerződést, amivel a korábban Habony Árpád húga, jelenleg Jáksó László és Halkó Gabriella tulajdonában lévő Brand Lab Tanácsadó Kft.-nek adtak kölcsön 10 darab, összesen 292,5 millió forint értékű festményt havi nettó 15 ezer forintos képenkénti bérleti díjért cserébe.

Szerettünk volna utánajárni annak  az interneten felröppent pletykának, miszerint Habony Árpád műkincseket kölcsönzött a Szépművészeti Múzeumból, ezért május végén közadatigénylést adtunk be a Szépművészeti Múzeumhoz, amelyben a 2010 és 2014 májusa között nem közgyűjtemények részére kikölcsönzött műtárgyak listáját kértük a kikölcsönzők megnevezésével, évenkénti bontásban. Különböző technikai nehézségek (pl. papír alapú nyilvántartás) miatt a múzeum csak augusztus elejére tudta maradéktalanul teljesíteni az adatkérést. Kaptunk négy hosszú listát, amelyeken több érdekes szerződést is találtunk. Megírtuk, hogy többek között a Köztársasági Elnöki Hivatal, a KSH, a NAIH, és az ÁSZ is teljesen ingyen vehetett bérbe több (esetenként tíz-, száz-) milliós értékű nemzeti műkincseket dekorációs célra.

Tegnap a VS.hu megírta, hogy ők is közadatigénylésben kérték a Szépművészetitől a kikölcsönzött képek listáját, valamint a kölcsönadásokról szóló szerződéseket 2013-tól 2014 májusáig. De hozzánk hasonlóan ők sem kaptak semmi gyanakvásra okot adó adatot. Azonban a VS egy múzeumi körökben jártas forrása információira alapozva kikérte a múzeumtól a korábban Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó húga, jelenleg Jáksó László és Halkó Gabriella tulajdonában lévő Brand Lab Tanácsadó Kft.-vel kötött szerződést.

„A múzeum így magyarázta a Brand Lab Kft. „kifelejtetését” az első adatigénylésünkre megküldött listából: nem gondolta, hogy a felbontott szerződések is érdekelnek bennünket.”

A VS meg is kapta a dokumetumot, amelyből az derül ki, hogy 2013 végén a Brand Lab 10 darab, összesen 292,5 millió forint értékű műkincset kölcsönzött ki a Szépművészeti Múzeumtól havi nettó 15 ezer forintos képenkénti bérleti díjért cserébe. A szerződés szerint a kölcsönzés célja „bemutatás”, ám a műtárgyak kiállítási helyét, a pontos címet kitakarta a múzeum a szerződésből. Ezen a titokzatos helyszínen 3 hónapot tartózkodtak a festmények, majd 2014. március 10-i dátummal váratlanul, indoklás nélkül, visszamenőleges hatállyal felmondták a szerződést, ami pedig 2016 végéig lett volna érvényben.

A valószínűleg példa nélküli szerződésbontás és a Szépművészeti Múzeum válaszadási gyakorlata mellett a kikölcsönzők személye is felettébb érdekes. Jáksó Lászlóval és a cége által gyártott Marslakók című közmédiás sorozattal már több cikkünkben foglalkoztunk. Halkó Gabriella, Jáksó korábbi élettársa volt a 841 millió Ft közpénzből gyártott, majd megbukott Marslakók producere, és egy másik cége gyártja Jakupcsek Gabriella köztévén futó talkshow-ját, a Ridikült. A Magyar Narancs információ szerint pedig Halkó Gabriella neve szerepel a híres-hírhedt Szerb utcai lakás kapucsengőjén, ahol rendszeresen feltűnik Habony Árpád, és amit az Együtt-PM közleménye szerint az V.kerületi önkormányzat több tízmillió forintért újított fel, miután a szauna miatt majdnem leégett.

Ha a Szerb utca 9. szerepel a Brand Lab Kft-s szerződésben, máris érthető a Szépművészeti Múzeum igyekezete, hogy először a felbontott állapotra hivatkozással „lefelejti” a szerződéslistáról, majd mikor konkrét rákérdezés miatt kénytelen kiadni, kitakarja belőle a képek kiállítási helyét. Igaz lenne a pletyka, hogy Habony Árpád festményeket kölcsönzött a Szépművészeti Múzeumból? Ismét megpróbálunk utánajárni.

Megosztás