Egyéb

Last Minute Akció: Jelentkezz a norvégos tréningre, amíg szabadlábon vagyunk!

Ősszel újraindítjuk az Asimov Alapítvány és az atlatszo.hu közös szervezésében a Közérdekű adatigénylés a civil szférában, avagy mit tud a KiMitTud? című workshopunkat. A következő workshop időpontja: 2014. szeptember 18., csütörtök. A résztvevőknek díjtalan, a Norvég Civil Támogatási Alapból finanszírozott képzésre újságírókat, bloggereket, civil szervezeteket és aktivistákat várunk.

Az atlatszo.hu az oknyomozó újságírás egyik hazai tudásközpontja, és a KiMiTud közérdekű adatigénylő weboldal üzemeltetője, ami egy kiemelkedően fontos, és civil szervezetek körében is egyre népszerűbb eszköze a közpénzek felhasználásáról való információszerzésnek.

Az Asimov Alapítvány által indított workshop-sorozat során az atlatszo.hu által kialakított adatigénylési módszertan kerül átadásra az ezen a területen nem szakértő, civil újságírók, bloggerek, aktivisták és tudatos állampolgárok számára. A résztvevők megismerhetik a közérdekű adatigénylés módszereit, jogi hátterét és a KiMitTud közérdekű adatigénylő rendszer hatékony használatát.

Az atlatszo.hu újságíróitól alapszintű tényfeltáró újságírói technikákat sajátíthatnak el és gyakorolhatnak be, hogy az érintett ügyeket megfelelően jelenítsék meg a saját felületeiken; betekintést nyerhetnek az adatigénylési kampányok működésébe, melyeknek célja, hogy az adatgazdák érzékeljék az állampolgári adatigények erejét; és olyan alapvető jogi információs hátteret kapnak, hogy az adatigénylések megakadása esetén hosszú távon önállóan is bírósági folyamatot tudjanak elindítani.

Részletes program: 
10:00-10:15 Regisztráció
10:15-11:00 Mi az a KiMitTud? Közérdekű adatigénylés – Kovács Ildikó, újságíró, atlatszo.hu
11:00-12:00 Az adatigénylés jogi háttere – Asbóth Márton, jogász, atlatszo.hu
12:00-12:30 Ebédszünet
12:30-13:30 Az adatigénylés újságírói logikája, oknyomozó újságírási alapok – Becker András, újságíró, atlatszo.hu
13:30-13:45 Kávészünet
13:45-15:00 Interaktív közös munka kiscsoportokban – Le Marietta, újságíró, atlatszo.hu

 

A workshop helyszine: MÜSZI, 1085. Budapest, Somogyi Béla u. 1. bejárat a zöld kapun, 3. emelet.

Jelentkezés: http://bit.ly/workshop-jelentkezes

Túl a 3000 igénylésen a KiMitTud, az Átlátszó közadatigénylő gépe

Két évvel az indulása után már több mint háromezer adatigénylést számlál a Kimittud közadatigénylő portál. Szolgáltatásunk segítségével a közérdekű adatok iránt érdeklődő polgárok egy helyről indíthatják adatigényléseiket a közfeladatot ellátó intézményekhez és böngészhetik mások adatigényléseit is, így egyszerűsödik az adatigénylés folyamata és erősödik a társadalmi kontroll az adóforintjainkkal gazdálkodó szervezetek felett. A kerek szám alkalmából az Átlátszó újságírói és jogászai felelevenítették kedvenc kalandjukat az adatigénylő géppel. Tovább a teljes cikkre.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

 

Megosztás