Egyéb

E.On-államosítás: újabb pert nyert az atlatszo.hu

A Magyar Nemzeti Vagyonügynökségnek (MNV) ki kell adnia az E.On-vásárlásokkal kapcsolatos dokumentumokat az atlatszo.hu-nak – így döntött a Kúria. A dokumentumokból végre kiderülhet, mi alapján döntöttek 350 milliárd forint sorsáról. A Kúria szerint a korábban eljáró bíróságok nem sértettek eljárási szabályt és az alperes MNV nem bizonyította, hogy az üzleti titokként, vagy a döntés megalapozását szolgáló adatkénti megtagadás jogszerű lenne, ezért az MNV-nek ki kell adnia a kért dokumentumokat.

Az E.On gáznagykereskedő- és gáztároló és szolgáltató cégének több százmilliárdos államosításával kapcsolatos kormányzati megfontolásokat firtató adatigénylés ügyében még 2013 februárjában pereltük be az MNV-t. Az E.On földgáz-nagykereskedő társaságának és földgáztározóinak megvásárlása nagy vihart kavart: egyes pletykák szerint a vagyonértékelésben szereplő piaci ár többszöröséért készült az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek (MVM) megvásárolni ezeket a társaságokat.

Az MVM 2013. január 31-i közgyűlésén kapott először felhatalmazást a menedzsment a szerződés aláírására. Mivel az MVM majdnem 100 százalékban állami tulajdonban áll, ehhez a közgyűlési döntéshez az MNV igazgatósága adott ki mandátumot. Szerettük volna megtudni, milyen mandátumot adott az MNV, ezt milyen megfontolások alapján tette – és különösen, alátámasztotta-e vagyonértékelés a jelentős, akár 350 milliárdos állami kiadást jelentő ügyletet. A Kimittud rendszeren ezért adatigényléssel fordultunk a Vagyonkezelőhöz, kérve a közgyűlésre szóló mandátumot tartalmazó előterjesztést és annak mellékleteit.

Az MNV megtagadta az adatigénylés teljesítését (PDF), mert szerinte ezek döntés megalapozását szolgáló, tíz évig nem nyilvános adatok. Mivel a közgyűlést már megtartották, vagyis a döntés már megszületett, szerintünk az MNV nem titkolhatja el, hogy milyen szempontok szerint hozott döntést 350 milliárd forintról. A közpénzekkel való felelős gazdálkodás érdekében ezek az információk nem zárhatóak el a nyilvánosság elől, ezért bírósághoz fordultunk. 2013. májusban a bíróság már az első fokú ítéletében nekünk adott igazat és arra kötelezte az MNV-t, hogy adja ki a kért dokumentumokat.

Megosztás