Egyéb

Visszaélésszerű adatigénylő angolul: FOIA terrorist

„Első alkalom, hogy közérdekű adatigénylést küldtem mobilról. Elég egyszerű volt. Ez veszélyes lehet” – írta pénteken Twitteren Jason Leopold. Az amerikai kormányzati szervek a „FOIA terrorist” kifejezést használták a tényfeltáró újságíróra, aki tucatnyi adatigénylést ad be különböző közpénzből gazdálkodó szervezeteknek minden héten. Magyarországon valószínűleg visszaélésszerű adatigénylőnek” hívnánk őt. 

Jason_Leopold_on_RT_America.png

Az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTudhoz hasonló MuckRock oldal interjút készített tavaly Leopolddal, aki közérdekű adatigényléssel szerzett információk révén járt utána annak, hogy Guantanamón, Irakban és Afganisztánban is voltak olyan fogvatartottak, akikkel kábítószert vetettek be a kihallgatások során. És annak, hogy az egyik amerikai légi támaszponton egy volt SS tiszt szavait idézték a nukleáris fegyverek bevetésének elfogadtatására.

Az újságíró azt tanácsolja azoknak, akik most küldenek először adatigénylést, hogy nézzenek utána alaposan a témának, amelyhez kapcsolódó információkat kérnek ki, olvassák el a korábbi adatigénylések regiszterét és az ügyek teljes anyagát, aktáját kérjék ki. Azt, hogy hogyan működik a közérdekű adatigénylések kezelésének folyamata, Jason Leopold mások igényléseinek olvasgatásából, a fellebbezések és elutasítások, a perek anyagának átnézése révén tanulta meg.

Magyarországon ilyen információt a KiMitTudon találhatsz, ahol nyilvánosan követhetők az adatigénylésekre adott válaszok, a közérdekű adatigénylésekkel kapcsolatos perekről pedig saját ügyregiszterünkben gyűjtjük az információkat. Az Átlátszó eddig az adatigényléses pereinek 64 százalékát nyerte meg.

Fotó: Wikimedia Commons, CC 3.0

Megosztás