Egyéb

Heti Mutyimondó: korrupció, erekció és fikció

Simon Gábor, Matolcsy György, Zuschlag János és a többiek remek irodalmi alapanyagul szolgálnának Rejtő Jenőnek, Móricz Zsigmondnak, Thomas Mann-nak vagy éppen Franz Kafkának is. Így írnátok ti, avagy heti irodalmi témaajánló korrupcióval, fikcióval és erekcióval. Mong Attila lapszemléje.

oscar.jpg

Fotó: innen

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide! Támogasd adód egy százalékával az Átlátszót, hogy felvehessük a harcot a Kétfarkú Kutya Párt ellen is! Támogatási lehetőségek itt.

„Az élet sokkal inkább utánozza a művészetet, mint a művészet az életet” – írta még a múlt században Angliában Oscar Wilde A hazugság alkonya című művében, és szinte biztosak lehetünk abban, hogy nem Matolcsy Györgyre, Simon Gáborra vagy Zuschlag Jánosra gondolt. És mégis, bármiben fogadnék, hogy ha ismerte volna az elmúlt hét magyarországi történéseit, híres esszéjébe simán tett volna néhány idevonatkozó lábjegyzetet, hiszen nincs az a szerző, aki ilyen fordulatos regényt tudna írni. És az is tuti, hogy a magyar és a világhíres külföldi írók örömmel vetnék bele magukat ezekbe a sztorikba, ha valami csoda folytán visszatérhetnének közénk. Íme a hét történései alapján néhány témaötlet nekik.

Simon-botrány – A panamai szabó (John LeCarré)

Igazi kémregénybe illik mindaz, amit ez az első látásra szürke kinézetű, jelentéktelennek tűnő politikus tálalt ide nekünk, de hát nem ilyenek az igazi kémek is? A volt MSZP-s vezető Ausztriában dugdosott negyedmilliárd forintot egy titkos bankszámlán, de ez csak a kezdet. Egy különbejáratú széfben is rejtegetett valamennyi pénzt, a széf pedig a szomorú emlékezetű Sólyom légitársaság egyik alapítójának házában volt, akit viszont egy panamai csalás miatt az Interpol is köröz. Aztán hamis névre kiállított bissau-guineai útlevéllel Simon Magyarországon is nyitott számlát, és az útlevél szerint az ottani elnöki palotába volt bejelentkezve, ideiglenesre. Vagy állandóra. Az egész ügy pedig a kampány kellős közepén szakad az MSZP nyakába, a pártelnök továbbra is azzal próbálkozik, hogy Simon Gábor ügyei már nem tartoznak a pártra, eléggé sikertelenül. A volt MSZP-s vezető ellen több vizsgálat is van folyamatban, és előzetesbe helyezték, adócsalással, magánokirat-hamisítással, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítják. Ha mindehhez még azt is hozzávesszük, hogy a szocik a Tocsik-botrányban ismertséget szerzett volt pártpénztárnok „Boldvai László Az Összefogás Embere” feliratú gyógyszertartóval kampányolnak az idősek körében, és hogy sztrájkol a baloldali Egyenlítő blog, mert egyes fővárosi szocialisták nem engedték őket egyes fővárosi fideszes képviselőkről rosszat írni, akkor láthatjuk: John LeCarré imádná az egészet, és egy hét alatt írna belőle egy új remekművet.

Matolcsy-ügy – Egy bolond száz bajt csinál (Rejtő Jenő)

Gorcsev Iván, Vanek úr vagy Tuskó Hopkins nyomába sem érhet a mi jegybankelnökünknek, Matolcsy György a legviccesebb rejtői hősöket is simán lepipálja – még egy gyengébb napján is. A saját kabinetfőnöke buktatta le, amikor legújabb könyvében megírta, hogy bennfentes információkat kotyogott ki még gazdasági miniszterként egy nemzetközi befektetési bank vezetőinek, akik gyorsan ki is mentek a vécére telefonálgatni, meg keresni pár milliót, amíg Györgyünk a kávéját iszogatta. Vizsgálatot persze a jegybank indíthatna, de annak most éppen ő a vezetője, ezért jobbnak látták kijelenteni, hogy az egész könyv és a miniszteri hőstörténet merő hazugság, fikció, miközben a könyvbemutatón még Matolcsy büszkélkedett azzal, hogy milyen remek és korhű emléket állít az ő tevékenységének. Matolcsy a Goldman Sachsnak „dolgozott”.

Zuschlag botránykönyve – Egy szélhámos vallomásai (Thomas Mann)

Felix Krull fordulatokban gazdag életének csak az első részét írta meg Thomas Mann, de a folytatáshoz a magyar Zuschlag János karrierjét is nyilvánvalóan felhasználná, ha ismerné. A börtönviselt szocialista képviselő most botránykönyvet jelentetett meg, bár a szavahihetősége éppen a múltja és az MSZP-hez fűződő, finoman szólva is ellentmondásos viszonya miatt megkérdőjelezhető, no meg tán azért is, mert a botránykönyv kiadója a nemrégiben a Századvég tulajdonába került Napi Gazdaság. Ezért Zuschlag elbeszélésében is könnyen keveredhet a fikció a valósággal, meg persze itt-ott az erekcióval is, hiszen elbeszélésének egyik fontos motívuma a szex. De azért mégis érdekes, amiket mond: állítása szerint szocialista politikusok 50 millió forinttal kenték meg, hogy félreálljon, és ne induljon a 2006-os választásokon, a pénzt pedig nejlonzacskóban adták át neki, egyenesen az MSZP titkos nagy széfjéből. A szocialista politikusok tagadnak, illetve viccel ütik el Zuschlag állításait. Gyurcsány például azt mondta, hogy „volt egy ilyen hatalmas kosár a minisztériumi szobában. Azt minden reggel telerakták pénzzel, és aki bejött, az kaphatott belőle”. Zuschlag könyvét egyébként most már volt, aki el is olvasta, így kiderült egy egyáltalán nem meglepő tény: a főszereplő összevissza beszél, gyakran önmagának is ellentmond.

Elcsalt választás – Két választás Magyarországon (Mikszáth Kálmán)

Mikszáth művéből ismerhettük meg a 19. századbeli magyar kortestrükköket, de mindez semmi ahhoz képest, amit csalásban a mostani kormánypárt előállított. Még el sem kezdődött, máris elcsalták az idei választást, mégsem lehet semmit sem tenni. Az újságok egyre-másra írták meg, hogy feltűnően sok párt tudott az idén listát állítani, köztük egészen ismeretlen formációk is, amelyek nagy valószínűséggel egymásról másolták a listaállításhoz szükséges ajánlók neveit, adatait. A HVG.hu egy konkrét történetet vezetett végig, az Origo szerint pedig a NAV feketelistáján van az egyik új párt jelöltje, rajtuk kívül két olyan új, teljesen ismeretlen pártnak is simán összejött például az országos lista, amelyeket a Heti Válasz cikke szerint ugyanaz a baráti kör szervez. A társaság legismertebb alakja a börtönből nemrég szabadult egykori MSZP-s Zuschlag János. Meglepően sokaknak sikerült egyébként az a mutatvány, hogy országos listát állítottak, és erős a gyanú, hogy csak a százmilliókra hajtanak. Ilyen például a sportos emberek pártja, a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, amely szerint lényegében egy kis testmozgással könnyen leküzdhető az államadósság, a munkanélküliség, talán még az ukrán válság is. A Nemzeti Választási Bizottság ugyan bejelentette, vizsgálatot indít a rengeteg kamulista miatt, de aztán kiderítette, hogy nem tehet semmit. A kormány is csal a kereskedelmi tévék segítségével: a kereskedelmi tévék az új szabályok miatt úgy döntöttek, inkább nem közölnek politikai hirdetéseket az idén. A kormánypropaganda viszont nem számít annak, így tele vannak a kertévék a kormány sikereit harsogó reklámokkal. A kormány szerint ez nem választási kampány. Az Együtt-PM társelnöke arról beszélt egy interjúban, hogy egy hasonló nevű kis párt százezer eurót kért tőlük decemberben, hogy visszalépjenek, és ne zavarjanak tovább, a Jobbik pedig arra panaszkodik, hogy az egyik Simicska-tulajdonban lévő plakátcég nem járult hozzá a plakátjainak a kihelyezéséhez, szerintük azért, mert a Fidesz országos listáján szereplő egyik jelölt a cég ügyvezetőjének a neje. Közben a tévés reklámpiacon Ukrajnát és Ororszországot idéző viszonyok alakultak ki. Javaslom nem alkalmazni a magyar választásra a szabad és a tisztességes jelzőket.

Menczer Erzsébet és társai – Rokonok (Móricz Zsigmond)

Mintha megállt volna az idő, Móricz Rokonok című művének főhősei simán beleillenének a magyar mindennapokba. Itt van mindenekelőtt egy óbudai fideszes képviselő, akinek a fia és annak menyasszonya is kapott lakást, persze kizárólag szociális alapon. A szűkös szülői házra való hivatkozással utalt ki önkormányzati bérlakást a III. kerület a helyi fideszes önkormányzati képviselő fiának. Menczer Erzsébet – aki a Fidesz parlamenti jelöltje is egyben – maga is megszavazta a döntést, és nem jelezte, hogy saját családjáról van szó. A polgármesteri előterjesztés Menczer leendő menyének nevén ment át a testületen. (Jé, ez a menyem!) Magyarországon persze valószínűleg az egyelőre nem létező Rokonok Pártja nyerné a választásokat, ha lenne. Sokan dolgoznak már az ötleten. A csak a választásokra létrejött kamupártok között van kettő, bőkezű állami támogatásban részesülő kis párt, amelyeknek több jelöltje családi kapcsolatban áll egymással. Az egyik pártelnök úr szerint ők semmilyen szabálytalanságot nem követtek el, és abban sem lát kivetnivalót, hogy a másik párt vezetője a gyerekkori barátja. A rokonság Magyarországon tényleg nem volt sose bűn, sőt. A TASZ ezért most megkönnyíti azok dolgát, akiket felháborít, ami a választási ajánlásokkal történik: csak egy dokumentumot kell kitölteni, ha bárki úgy érzi, hogy jogosulatlanul éltek vissza az adataival, engedélye nélkül szerepeltették nevét valamelyik kamupárt támogatói közt.

Horváth András – A per (Franz Kafka)

Kafkai helyzetbe lavírozta magát Horváth András, a NAV kiugrott alkalmazottja, aki az áfacsalási botrányt kirobbantotta. Állítólag vannak bizonyítékai, de mivel azokat a hatóságok elvitték, valójában most éppen nincsenek. A rendőrség egyetlen jegyzetfüzetet adott neki vissza, a többi, a házkutatáskor elvitt iratot, számítógépes merevlemezeket egyelőre nem. Nyomozás az ügyészség szerint folyik a bejelentéseinek ügyében, de Horváth ellen is zajlik immár három hónapja egy eljárás, annak ellenére, hogy hivatalosan még nem gyanúsított. Így azt sem tudja, mi ellen kellene védekeznie. „Valaki megrágalmazhatta Josef K.-t”.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Március 15., Moszkva. Indul az Ivan Fodorjovics Paszkevics-program, avagy üdv a világosi fegyverletétel orosz hőseinek, és Petőfi Sándor forog a sírjában. Nem elég, hogy Moszkvában közölték először a paksi atomerőmű bővítéséről szóló hitelszerződés részleteit, nem elég, hogy kiderült, merő porhintés volt az évszázad üzletéről szóló blabla, hiszen kemény feltételeket tartalmaz, gyakorlatilag már az első naptól kell valamennyit fizetni az oroszoknak (majdnem azt írtam: a ruszkiknak), a kamat folyamatosan nő, az oroszok akár egy összegben is visszakérhetik a hitelbe adott pénzt, szóval mindez nem elég. A legdurvább valójában az, hogy minden év március 15-én kell majd átutalni a pénzt Moszkvának. Gondolom, még 2048 március 15-én is utalunk. Köszönjétek Orbán Viktornak, éljen a magyar szabadság.

Halaszthatatlan vidékfejlesztés. A Blikk írta meg, hogy valószínűleg halaszthatatlan vidékfejlesztési ügyben kellett az illetékes miniszternek Budapestre sietnie, ezért szirénázott végig az M3-as autópályán, és szorította le az útról a polgárokat. Az egyikük megjegyezte a rendszámot. A minisztérium a lap kérdésére közölte, hogy Fazekas Sándor a Family Farming világkiállításra sietett, ahol több mint 100 országból érkezett különleges vendég, valamint 28 miniszter várta tűkön ülve.

Építkezés és kenőpénz. A Fizettem.hu kenőpénzfigyelő portálon történetek tucatjai szólnak különböző, építkezéssel kapcsolatos korrupciós esetekről. Aki építkezni akar, vagy a már meglévő lakását bővíteni, jobb, ha tudja, kenőpénz nélkül igencsak hosszadalmas eljárás elébe fog nézni. A hitelfelvételhez sem árt némi ösztönző erő, de az is jó, ha csak ismer egy korrupt bankigazgatót, aki úgy is tud hitelt adni, hogy nem is lenne jogosult rá.

Drága banktitok. Az Átlátszó-blog arról ír, hogy évente 130 milliárd euró adóveszteséget okoz a banktitok az államkincstáraknak. Egy fiatal francia közgazdász számolta ezt ki, akinek könyvét (A nemzetek rejtett vagyona) ismerteti a blog.

Átlátszó-oktatás kontra ELTE. Másodfokon is nyert az Átlátszó-oktatás blog az ELTE ellen indított perben, hogy nyilvánosságra kerülhessen, hogy kik és miért vettek fel pénzeket a jogi kar hallgatói önkormányzatából.

Százmilliók országimázsra. Mintegy 120 millió forintért reklámozta a gyönyörű Budapestet a nemzetközi lapokban a turizmusért felelős szervezet, amely tavaly 800 millió forintot költött országhirdetésekre.

Offshore cégek élősködtek az újpesti futballklubon. Az Átlátszó megszerezte annak a NAV-vizsgálatnak az anyagát, amelyet az adóhatóság az Újpest Football Club Kft. ügyében folytatott le 2012-ben. A NAV arra a következtetésre jutott, hogy egy szűk üzleti kör offshore cégekből álló hálózatot hozott létre az Újpest körül, amely színlelt szerződések, fiktív számlák, áfacsalás és más bűncselekmények révén szívta ki a pénzt az állam és az önkormányzat által támogatott sportszervezetből.

Magyarországon is üzletel Janukovics oligarchája. Az elűzött ukrán elnök támogatója nemrégiben alapított vállalatot Bukarestben – derítették ki román és bolgár oknyomozó újságírók. A cég azonban már évek óta jelen van Magyarországon, a céghálóban több magyar kötődésű szál is felfedezhető, írta meg az Átlátszó. A tényfeltárásnak most magas tétje van, hiszen az EU befagyasztja az ukrán korrupciós ügyletek haszonélvezőinek külföldi bankszámláit.

Orosz szankciók. A Transparency International azt latolgatja, hogy milyen esélyei vannak az orosz oligarchák vagyonával kapcsolatban a tervezett szankcióknak, a vagyonok befagyasztásának. Nem könnyű.

Letartóztatták Firtast. A Magyarországon is gázügyletei miatt ismertséget szerzett ukrán oligarchát, Dimitrij Firtast letartóztatták Bécsben, valószínűleg az amerikaiak nyomására. Az amerikai hatóságok vesztegetéssel és bűnszövetkezet létrehozásával gyanúsítják a 48 éves üzletembert.

Oligarchalista. Simicska örök, de jönnek föl a többiek, egyre aktívabb szerepet vállalva az ország gazdasági újrafelosztásában – derül ki a HVG oligarchatérképéből. A lap összesen 130 milliárd forintnyi vagyonnak bukkant a nyomára, nem meglepő módon a magyar oligarchák legfőbb bevételi forrása az állam.

Pert nyerhetnek a bilincsben elvitt politikusok. A Fővárosi Törvényszék precedensértékű, bár egyelőre nem jogerős ítélete szerint rendőri intézkedéskor csak azt lehet megbilincselni, aki ténylegesen ellenállást tanúsít, pedig elég sok politikust vittek el az elmúlt években demonstratív céllal láncra verve. Lassan visszaperelhetnek.

A ki nem fizetett ösztöndíj. Olyan ösztöndíjjal kampányol a kormány, amit ki sem fizettek minden pályázónak. A 444 írta meg, hogy nagyszabású állami ünnepséget rendezett az emberierőforrás-miniszter még januárban a Klebelsberg-ösztöndíjak miatt. Ilyet azok a fiatalok kaphatnak, akik pedagógusnak tanulnak, és vállalják, hogy a diploma után tanárként is fognak dolgozni. Van, aki a beígért pénz miatt otthagyta állását, hogy a tanulásra koncentrálhasson, többen közülük azonban a mai napig egy fillért sem kaptak.

Vigyázat, uszító tartalom. A felcsúti Puskás Akadémia (legutóbbi meccs vereség, 500 néző, kerekítve) honlapján azt állítja, hogy rovatunk – idézet – „uszít ít a Puskás Akadémia ellen, azt az (át)látszatot (!!!) keltve, mintha a felcsúti futballközpont nyerészkedne a fővárosi adófizetőkön, az ő pénzüket szórná”. Pedig nem. „Mong Attila pedig igaz(ság)talan” (!!) Köszönjük a linket, és külön elismerés a zárójeles szójátéksziporkákért.

Nőgyógyászokat ítéltek el. 11 nőgyógyászt ítéltek el első fokon, egyenként kétmillió forint körüli pénzbüntetésre, mert hálapénzt kértek szülés levezetéséért, ami vesztegetésnek minősül. Egy szülésznő felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

Bankárt büntettek. A Magyar Nemzeti Bank 15 millió forint bírsággal sújtotta a végelszámolás alá került körmendi takarékszövetkezet volt elnök-ügyvezetőjét a vezető állású személyek felelősségére vonatkozó jogszabályok súlyos megsértése miatt.

Ukrán–magyar cigimaffia. Húsz évet is kaphatnak az ukrán–magyar cigarettamaffia tagjai, akik ellen most emeltek vádat. A NAV 2012 novemberében csapott le a bandára, 56 millió forint értékű zárjegy nélküli cigarettát találtak. Jelentős mértékű költségvetési csalás és orgazdaság miatt kell felelniük.

Három év börtön Uli Hoenessnek. A Bayern München elnökét letöltendő börtönbüntetésre ítélték adócsalás miatt. A müncheni bíróság ítélete hétrendbeli, nagy értékre elkövetett adócsalásról szól, amiért 2003-tól 2009-ig nem tüntette fel az adóbevallásában tőzsdei és devizapiaci ügyletekből származó nyereségét.

Putyin lobbistái. Itt egy szép tablókép azokról az amerikai üzletemberekről, lobbistákról, akik az orosz elnök szekértolói Washingtonban. Jó lenne nálunk is egy ilyen képet csinálni, de nincsenek szabályok a lobbizásra, így titokban maradhatnak. A Fidesznek a kétharmad nem volt elég egy hatékony lobbitörvényre, mondjuk – ahogyan a Transparency oldaláról kiderül –, ezzel nem vagyunk egyedüliek a kontinensen.

Török hangok. Törökországban csak nem akar vége szakadni az interneten fel-felbukkanó hangfelvételek okozta botránynak: a legújabb egy volt miniszter és egy üzletember közti beszélgetést leplezi le.

Horvát ítélet. Második korrupciós ügyében is bűnösnek találták a volt horvát miniszterelnököt, Ivo Sanadert, akinek állítólagos megvesztegetése miatt a Mol elnök-vezérigazgatója is vádlott Zágrábban.

EU-adóelkerülés, pénzmosás. A parányi Luxemburg sikeresen blokkolja azoknak az új uniós szabályoknak az elfogadását, amelyekkel nehezebb lenne a közösségen belül az adóelkerülés. Az Economist pedig az új uniós pénzmosásellenes szabályok kialakításának nehézségeiről ír.

Román védelem. Romániában parlamenti képviselők akadályozzák meg, hogy az ügyészek egy korábbi pénzügyminiszter ellen kezdjenek vizsgálatot. A gyanú szerint tavaly egy olyan szabályozást akart keresztülnyomni, amelyik az egyik biztosítónak kedvezett.

Ciprusi csere. Cipruson az egyik antikorrupciós szervezet vezetője a legfőbb esélyes a nemzeti bank élére, ami különlegesen fontos fejlemény egy olyan országban, amely azért mégiscsak a pénzmosásról lett híres. Ja, és fontos: a jelölt nő.

Nevetséges pesti jelölt. Nevetség tárgyává vált az USA budapesti nagykövetjelöltje. Hiába vette a szappanopera-producer lényegében pénzen a festői magyar főváros nagyköveti posztját, hiába támogatta százmilliókkal az Obama-kampányt, sajnos elég rosszul szerepelt a meghallgatásán, az amerikai diplomaták szervezetének ez sok volt, és arra kéri a szenátust, utasítsa el a kinevezést.

Kína, kínzás, kenőpénz. Az AP hírügynökség cikke szerint Kínában sokszor kínzással kényszerítenek ki vallomásokat korrupciós ügyekben. A sztoriban van egy koronatanú, aki előállt a megpróbáltatásaival.

Afrika, olaj, gáz. Lába kelt az olajbevételek egy részének, ami Nigériában persze megszokott hír, de most egy eltávolított volt jegybankelnök körüli botrány okoz viharokat. Kelet-Afrikában pedig azért aggódnak, mert megint nagy a veszélye annak, hogy világ egyik legszegényebb régiójában az olaj- és gázkitermelés bevételei csak az eliteket gazdagítják.

Mong Attila

 

Megosztás