Bankszámlákat zárol az EU – Magyarországon is üzletel Janukovics oligarchája

Ahmetov

Rinat Ahmetov milliárdos, Viktor Janukovics volt ukrán elnök támogatója nemrég alapított vállalatot Bukarestben – derítették ki román és bolgár oknyomozó újságírók. A Metinvest azonban már évek óta jelen van Magyarországon, a céghálóban több magyar kötődésű szál is felfedezhető, tette hozzá az Átlátszó. A tényfeltárásnak most magas tétje van, hiszen az EU befagyasztja az ukrán korrupciós ügyletek haszonélvezőinek külföldi bankszámláit.

Nem csak Viktor Janukovics, de a vele kapcsolatban álló további 17 ember vagyonát is befagyasztja az Európai Unió – áll az EU március 6-i hivatalos közlönyében. A listán ott van a volt ukrán elnök két fia, Olekszandr és Viktor is, valamint Mikola Azarov volt miniszterelnök és Viktor Psonka legfőbb ügyész. Az EU-ban elérhető bankszámlák és egyéb javak zárlatáról szóló intézkedés egyelőre 12 hónapra szól. Az indoklás szerint az érintettek emberi jogi jogsértésekért tehetők felelőssé, illetve jogellenesen sajátjukként külföldre menekítettek ukrán állami vagyont. A zárolás érzékenyen érintheti az Ukrajnán kívül, több EU-tagországban is befektetésekkel rendelkező Janukovics-családot.

A korrupció és a szervezett bűnözés felderítésével foglalkozó OCCRP honlapján nemrégiben megjelent cikk arról számolt be, hogy a számos céget, és például a Sahtar Donyeck labdarúgóklubot is birtokló Rinat Ahmetov ukrán oligarcha Romániában terjeszkedik. A Janukovics-rezsim egyik fő támogatójaként sokszor jelent meg a volt elnök társaságában, aki közeli barátként kezelte. Nem meglepő tehát, hogy az újonnan alapított román cég tulajdonosi struktúrájában felbukkan Olekszandr Janukovics is. A Rise Project és a bivol.org munkatársai a Janukovicshoz köthető cégek vizsgálata alapján január 27-én hozta létre Ahmetov a Metinvest Carpathia SRL-t Bukarestben. A cég tevékenysége ismeretlen. Ahmetov két másik cégén, a Metinvest BV Netherlandson és a Metinvest International SA Switzerlandon keresztül tulajdonolja a román vállalkozást.

A Metinvestnek azonban magyarországi kapcsolatai is vannak. A 2009-es jelentésük szerint a vasérckivitelük 71,2 százaléka többek között Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban landolt. A Metinvest az Ahmetov tulajdonában álló SCM Holding tagja DTEK Power Trade-del együtt – ez utóbbi 2011 decemberében szerződött arra, hogy áramot ad el Magyarországra, Lengyelországba, Szlovákiába és Romániába. A DTEK Power Trade tulajdonosa a DTEK Holdings B.V., amelynek magyarországi leányvállalata is van, a DTEK Magyarország Kft.. A Céginfo és az Opten adatai szerint cég ügyvezetője Andrew Michael Favorov, aki az Egyesült Államokban, Roswellben él, de vezetékneve és édesanyja neve alapján eredetileg ukrán vagy orosz származású lehet.

További Metinvest-szálak is felfedezhetők a magyar energiaiparban. A dunaújvárosi ISD Dunaferr cégvezetője Jevgenyij Tanhiljevics (Evgeny Tankhilevch), aki korábban Metinvest Holdingsnál és az Evraz Holdingnál dolgozott projektmenedzserként. Az ukrán ISD anyavállalatot 1995-ben alapították, bányászattal és fémfeldolgozással foglalkozik, 2011-ben a konkurens, Janukovics-barát Metinvest kacérkodott az ukrán és cseh vasműveket is magába foglaló cégcsoport felvásárlásával. Az ISD Dunaferr egy ciprusi cégen, a Steelhold Ltd.-n keresztül tartozik az ISD, vagy más néven Donbassz Ipari Szövetségi Korporáció cégbirodalmába.

Az ISD, a Magyar Narancs korábbi cikke szerint, 2008-ban a hatalmas adósságállomány miatt kénytelen volt a legfőbb hitelezőjének, az orosz Külkerbanknak (a Vnyesekonombanknak) átadni 51 százalékos tulajdonrészét. Az üzletről személyesen Vlagyimir Putyin miniszterelnök tárgyalt a konszern három tulajdonosával: Szergej Tarutával, a Dunaferr felügyelő bizottságának mostani elnökével, Oleg Mkratcsannal, a Dunaferr igazgatóságának jelenlegi tagjával és Vitalij Gajdukkal, Janukovics politikai riválisa, Julija Tyimosenkó egykori tanácsadójával.

Az OCCRP által lekért cégadatokban az áll, hogy a svájci Metinvest vezetője egy ideig Felix Blitshteyn svájci állampolgár volt, aki most az Olekszandr Janukovics tulajdonában álló Mako Trading ügyvezetője. A Mako Trading-nél 2014. február 28-án pénzmosás miatt vizsgálatot tartottak a helyi hatóságok. A Metinvestben Blitshteyn helyét egy svájci tanácsadó, Joseph Eric Riedweg vette át, a két férfi egy másik cégen keresztül, genfi Partifina SA-n keresztül is kapcsolatban áll egymással. A Partifinának ugyanott van irodája, ahol a főként ukrán szénimporttal foglalkozó holdingba tartozó Mako Tradingnek. A Kyiv Post arról írt, hogy a Mako holdinghoz összesen 16 cég tartozik, Ukrajnában, Svájcban és Hollandiában. A négy embert foglalkoztató Mako Tradingnek 2012-ben 5,4 millió dolláros bevétele volt.

A Dunaferr jogelődjének számító Dunai Vasmű és a gyárnak helyet adó, Dunapenteléből kinőtt Dunaújváros (első nevén Sztálinváros) építése 1950. május 2-án kezdődött el, a Vasmű első vállalatait 1951 novemberében adták át. A Dunaferr márkanevet 1984-ben vezették be és a rendszerváltás után, 1991. január 2-án alakult meg a Dunaferr Acélművek Kft., amely a Dunaferr vállalatcsoport meghatározó egysége lett. A cég 1992-ben alakult részvénytársasággá. 1996-ban a vagyonkezelést az Acél XXI. Kft. vette át, de egy vitatott sikerdíjas ügy után az akkori kormányzat felbontotta a szerződést.

A Dunaferr privatizációja 2003 őszén kezdődött el és 2004. szeptember 30-án került az ISD tulajdonába. A magyar kormány 2014 januárjában jelezte, hogy megvenné az ISD-t a fő hitelezőjétől, az orosz Külkerbanktól, de a tulajdonosok február elején egyértelműen jelezték Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, hogy nem akarják eladni a céget. A találkozón szóba került az is, hogy az oroszok Kelet-Közép Európa legversenyképesebb gyárát szeretnék létrehozni és további fejlesztéseket terveznek. A dunaújvárosi cégcsoporthoz jelenleg 9 leányvállalat tartozik, például a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés, az ÖKO-FERR Nonprofit Kft., a DUTRADE Zrt. és az M8-DUNAHÍD Nonprofit Kft. is.

D. Kovács Ildikó

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • kornél
 • István Tamasi

  Na és hol fognak megszállni a remélt fizetős külföldi nézők, szurkolók? Mert a Forma 1-es futam /ugyanabban az időben lesz/ nézői már lefoglalták a szállodai férőhelyek nagy részét.

 • Galsai

  Az hagyján, hogy a szerző – nagy elfogultságában és gyűlöletében – még a számokat is összekeveri…azt írja, hogy 38.65 milliárd volt..”hozzácsaptak” 150 milliót …és így lett 38.5 milliárd…éppen fordítva van ugyebár!
  De ez csak simán ciki, bár mondjuk egy önmaga “tárgyilagos oknyomozó” voltára büszke portálnál már ez sem kevés!
  De hogy egy több mint 38 milliárdos beruházásnál, egy több éves projektnél 150 milliós áremelkedésen élvezkedjen…az, ha jól számolom a teljes beruházási összeg kevesebb mint 0.5%-a!!! Próbálj talán egy családi házat építeni egy “politikailag korrekt” építési vállalkozóval, és nézd meg, hogy 2-3 év múlva mennyi lesz az összeg! Ha csak 10%-kal több, mint az eredeti költségvetésben, már megnyerted a főnyereményt! És még nem is biztos, hogy nagyon átvert – az anyagok, engedélyek ára változik – nem csak nálunk, hanem mindenhol a világon!
  Persze pontosan tudom, hogy itt is módosultak már a költségek – csak éppen itt a világ talán legszebb úszó-komplexuma épül, a Duna-part megújul, a “sziklaugrás” a Parlament elől a Dunába, új medencék most a Margit-sziget csatornázása ugyebár… – mind-mind olyan dolog, ami 50 év múlva is az ország hasznára és dicsőségére válik, senki nem tudja a zsebében hazavinni!
  Talán hasonlítsuk ezt a beruházást a soha el nem készült kormányzati negyedhez, a semmire sem használható vizitdíj-automatákhoz vagy a kakaóbiztos számítógépekhez – és máris lehet egy újabb “bátor és hihetetlenül tárgyilagos” cikket írni…!

  • Wizner Balázs

   “Az uszodakomplexum kivitelezésével az MNV a Market Zrt.-t bízta meg, eredetileg 38,365 milliárd forintért, de ehhez hozzácsaptak most még 135 millió forintot, így a teljes költség jelenleg 38,5 milliárd forintra rúg.” Másrészt meg, ha jól emlékszem az elején még valahol 17 milliárd körülire becsülték az egészet, amiből most már 90 lett, de ha csak kb 40, az is több mint a kétszerese. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy elbaszták a kedvenc uszodámat, ami épp azért volt különleges, mert a város közepén nagy tágas zöld felülettel rendelkezett. Erre most ráépítették ezt a borzasztó monstrumot, amit bárhová máshová is építhettek volna, és megmaradt volna a Dagály meg a rengeteg fa, amit kivágtak. Nem is értem, hogy minek rakták a partra, mert partból nem maradt semmi így.

   • Galsai

    A számot benéztem…ezért kell mindent HÁROMSZOR elolvasni…köszi, és bocs a szerzőnek! Legalábbis ebből a szempontból…
    Mert a többi véleményemet fenntartom! Ami épül, az nem “borzasztó monstrum”, hanem a világ jelenleg legszebb és legmodernebb úszó létesítménye – és ezt nem én mondom, még csak nem is a kormány mondja, hanem nemzetközi szakértők egybehangzóan… Most a környezetről ne is beszéljünk – ami aztán valóban páratlan a világon, többek között – legjobb tudomásom szerint – éppen azért épült oda, ahova…
    Több új medence is épül, ami ugye a VB után is megmarad – mint ahogy minden megmarad, néhány mobil-lelátó kivételével talán…úgyhogy összességében több helyen úszhatsz, strandolhatsz, mint eddig, csak éppen világszínvonalú körülmények között!
    Ha mindenáron fűre vágysz, ott a csillaghegyi, a kispesti, a csepeli strand – csak így kapásból….meg a Gellért…és még Leányfalu sincs messze…most nem töröm tovább a fejem!
    A Dagály egy szép emlék volt, nekünk, akik a szocializmusban születtünk, akárcsak a Palatinus – de ezek objektíve lepusztult, korszerűtlen tömegnyomordák voltak, össze sem lehet hasonlítani egy “világ legszebbjével és legmodernebbjével”, amit amúgy egy 10 milliós ország épít…!
    A “szuper-toronyugrás” majd a Dunán, valahogy a Lánchídról, háttérben a Parlamenttel – és ezt fogja nézni közel 2 milliárd ember a világban…és az uszoda utána ez még sok évtizedig itt marad…hm?…szerinted ez a pénzszórás..???

    • Wizner Balázs

     Eléggé rühellem ezt a kormánynak nevezett maffia klánt, meg ezt az egész pénzszórást, és tolvajlást, ami gátlástalanul folyik, az értelmetlen presztizsberuházásokat, a stadionépítési mániát, miközben döglődik az oktatás, az egészségügy, mérhetetlen a szegénység, hadd ne folytassam, de ezzel együtt pont azt még én is el tudom fogadni, hogy épüljön egy világszínvonalú úszócsarnok. Csak azt ne magyarázd el nekem, hogy ehhez tönkre kell tenni egy tök jól működő, szép közstrandot. Engem őszintén szólva utoljára érdekel, hogy hány aranyérmet nyer Hosszú Katinka, az viszont sokkal inkább, hogy az átlagember el tudjon járni sportolni, és ez még Budapesten sem egyszerű. Kevés és zsúfoltak az uszodák, strandok, nem beszélve más sportolási lehetőségről, különösen télen. Egy ilyen betonkockát, amivel most tönkrevágták annyi milliárdból a Dagályt, amiből szerintem még 10 ilyen strandot szuperül föl lehetett volna újítani, meg akár fölépíteni is, nyugodtan bárhová föl lehetett volna húzni. Maradhattak volna a fák, maradhatott volna a strand. Csakhogy megint a nagyfőnök döntött, nulla társadalmi párbeszéd, semmi kontroll, csak azt látja az ember, hogy jönnek és dózerolnak le mindent, ami épp az eszükbe jut. Majd neked is fájni fog egyszer ez az egész, mert hidd el, egyszer te is sorra kerülsz, neked is a tyúkszemedre lép a rendszer, és majd akkor hirtelen neked is hiányozni fognak a jogok, meg a szolidaritás és együttérzés, mint ahogy hiányzik annak a sok szerencsétlennek, akiknek elvették a nyugdíját, trafikját, földjét, megtakarításait, úgy hogy a magyar társadalom mindezt szó nélkül tudomásul vette, mert itt mindenki úgy gondolkodik, hogy ő majd megússza, jól jár, kiügyeskedi valahogy.

  • Zoltán Almási

   Itt megint nem az a lényeg, hogy ellopják, vagy nem azt a 38, 5 milliárdot (kb 60%-át amugy minimum igen, a projekt méretét nézve) hanem hogy ez 38,5 milliárd kb 1000 más érdemesebb dologra is elköltetthetett volna, ha ott sem lenne épp ugyanilyen a lopás aránya.

   • Galsai

    Rendkívül utálom ezt a “1000 más érdemesebb dologra is elköltetthetett volna”- szöveget! Persze…nincs olyan dolog, amire ezt nem lehetne elmondani! Mondj bármit, én rögtön megcáfolom (ha akarom…), és mondok mást, ami SZERINTEM fontosabb lenne…az egész országot nem lehet teleépíteni lélegeztető gépekkel és hajléktalan szállókkal!
    A lopás, dettó… Szerinted, ha vége a VB-nek, Orbán zsebre teszi az uszodát és hazaviszi??? Amúgy az egészről olvasd el, amit lentebb Wízner Balázsnak írtam…nem akarom ismételni magam!