Egyéb

YanukovichLeaks: egy testőr feljegyzései

Ukrán újságírók folyamatosan dolgozzák fel a volt ukrán miniszterelnök, Viktor Janukovics tóparti rezidenciáján talált dokumentumokat. Ezúttal Janukovics biztonsági főnökének jegyzetfüzetei kerültek elő, amelyből kiderül, hogyan építették fel Janukovics védelmét, milyen rázósak voltak a menekülés előtti utolsó napok, és hogy ki szeretett volna leginkább személyesen találkozni a miniszterelnökkel.

91.jpg

kép: yanukovichleaks.org

Konsztantyin Kobzár nem hivatalosan már 2009 óta óta felelt Viktor Janukovics biztonságáért, de csak 2011-ben nevezték ki az őrző-védő csapat fejének. A yanukovichleaks.org oldalon található beszámoló szerint Kobzár Janukovics birtokán, a fényűző villától nem messze élt egy egyszerű, kétszobás házban. Az általa vezetett csapat nem csak a volt miniszterelnök testi épségét biztosította, de a megtalált dokumentumok szerint szerepük volt Tetyjana Csornovol újságíró megverésében is. A nő Janukovics és más magas beosztású hivatalnokok személyes vagyona után kutakodott, 2013. december 25-i megtámadásáról Kobzár jegyzeteket készített.

Egy hetekkel később készült interjúban Csornovol azt mondta, hogy éjfél körül vette észre, hogy követik. Éppen csak eljött az EuroMaidan-tüntetésekről, és a Krescsatyik utcán haladt, amely a blokád alá vont kijevi városközpont főutcája és amelyhez közel parkolt autójával. Miután elhagyta a várost és felment az autópályára, megpróbálta lehagyni az őt követő autókat, de azok leszorították az útról, és a benne ülők megverték Csornovolt.

Kobzár most megtalálta jegyzetfüzetében olyan bejegyzések olvashatók, hogy „Csornovol a Majdanra ment”, „23:10-kor kikapcsolta a telefonját. 23:50-kor visszakapcsolta a Krescsatyik utcán, „23:50 tisztogatás kezdete” és „1:00 kész (tiszta)”. A feljegyzések valószínűleg december végén készültek, bár erre csak a többi bejegyzés dátumából lehet következtetni.

Viktor Janukovics utoljára február 14-én jelent meg nyilvánosan, amikor tiszteletét tette az afganisztáni szovjet megszállás alatt elhunyt katonák emlékművénél. Kobzár jegyzetei szerint az egy órás program alatt 651 biztonsági ember és néhány mesterlövész dolgozott. Az egyik dokumentumon feltüntetik azt is, hogy melyek a legjobb helyek a mesterlövészek számára a Kijev külvárosában, Pecserszkben található emlékmű közelében.

A biztonsági főnök naponta kapott sajtójelentést Ukrajna pillanatnyi helyzetéről, bár ezek a jelentések részrehajlók voltak, a tömegtüntetések jelentőségét csökkentették bennük. Egy február 16-i riportban azt írták, hogy a kormányellenes és kormánypárti tüntetők száma összesen nem érte el a 3000 főt, holott valójában a média és a független megfigyelők is több tízezres tömegről számoltak be.

1_003.jpg

 

kép: yanukovichleaks.org

A mezsihirjai (mezsigorjei) miniszterelnöki rezidencia Kobzár dokumentumaiban 109-es objektum néven szerepelt. A 350 hektáros területen 650 fős biztonsági személyzet tartózkodott Janukovics menekülését megelőzően, helyzetüket pontosan meghatározták egy szintén most megtalált iraton. Az egységet a rendőrségi Berkut, a belügyminisztérium csapatainak és más különleges egységeknek tagjai alkották. Egy 2014. februári jelentés alapján a rendőrség több embert is őrizetbe vett, akik fényképeket készítettek a rezidencia kerítésénél, vagy méhkaptárakat szállítottak el. Az őrizetesektől a rendőrségen írásbeli vallomást kértek és lefényképezték őket.

Az is Kobzár jegyzeteiben olvasható, hogy a 27 éves, kőolajban és földgázban utazó ukrán multimilliomos, Szergej Kurcsenko – nem mellesleg az ukrán Forbes tulajdonosa – többször is szeretett volna személyesen találkozni Janukoviccsal. Egy alkalommal három órás beszélgetést kért. A helyszínen talált jegyzeten az olvasható, hogy „Kurcsenkonak bármikor jó az időpont egy találkozóra. Az ügy egyeztetve van (a korábbi miniszterelnökkel, Szergej) Arbuzovval”. A feljegyzésekben említik Jurij Ivanyuscsenkót is, a Régiók Pártjának elnökbarát parlamenti képviselőjét, és Vagyim Novinszkij milliárdost is, aki Rinat Ahmetov ukrán oligarcha üzlettársa.

A rezidenciára nagyon nehéz volt bejutni, minden ellenőrzőpontnál naponta frissülő lista volt, hogy kit lehet beengedni. Voltak azonban olyanok is, akik bármikor szabadon bemehettek Janukovics birtokára. A listákon szereplő autók mellé nem írták oda a tulajdonosokat, így azok vagy Janukovicsé, vagy a belső kör tagjaié lehettek. Szabadon járhatott-kelhetett a területen Ravlo Litovcsenko, a Tantalit Kft. igazgatója, akinek építőipari cége volt a rezidencián történt legutóbbi luxusberuházás, a Honka megépítésének kivitelezője. Iván Toktamisnak, a helyi elit vadászklubnak, a Kedr korábbi vezetőjének sem kellett külön engedély, ráadásul neki még a kocsija csomagtartóját sem kellett átvizsgáltatnia.

A cikk a yanukovichleaks.org posztja alapján készült.

Megosztás