Egyéb

Nincs ingyen szülés

150 ezer forint – nagyjából ennyibe kerül ma egy ingyenes szülés Magyarországon. Ennyit kell, de legalábbis ajánlott fizetni hálapénzként az orvosoknak, szülésznőknek. Van olyan is, aki elvből nem fizet, de ilyenkor nagyobb az esélye, hogy olyan ellátást is kap. A Fizettem.hu-ra érkezett bejelentésekből válogattunk.

1497251_598966520178867_664007225_n.jpg

Drága, de legalább tiszta helyzet

Amikor kiderült, hogy gyermeket vár, a budapesti bejelentő számára egyértelmű volt, hogy annál az orvosnál szeretne szülni, akinél az édesanyja és a nővére is szült. Tudta, hogy fizetnie kell az orvosnak, mert a családtagjaitól és az ismerőseitől is ezt hallotta. Nem háborodott fel rajta, elfogadta, hogy ez így van és kész. Magánrendelésre kezdett el járni az orvoshoz, és amikor közeledett a szülés időpontja, az orvos egyszerűen megmondta, hogy 150 ezer forint lesz. A bejelentő örült, hogy nem neki kellett köntörfalazva rákérdezni, mert gyűlöli a simlis helyzeteket.

Nem csak az orvosnak jár

A budapesti bejelentőnek elsősorban az ismerősei ajánlották a szülészorvost, de máshonnan is hallottak már róla. A várandósság alatt 1-2 alkalommal voltak a magánrendelőjében, többnyire az állami vagy önkormányzati fenntartású kórházban voltak vizsgálaton. Ez idő alatt körülbelül 3 alkalommal 10-10 ezer forint hálapénzt adtak az orvosnak. Nem kérte, de elfogadta és zsebre tette. Szülésznőt is ő ajánlott, akit a bejelentőék el is fogadtak. Nála zajlott le a természetes szülés, minden rendben ment. A bejelentő elmondása szerint a szülésznő kifejezetten jó volt, segítőkész, emberhez méltón bánt a páciensekkel, és az ő szerepe a vajúdás és a szülés során sokkal fontosabb volt, mint az orvosé. Így aztán úgy döntöttek, hogy neki is ugyanannyi hálapénzt fizetnek, mint az orvosnak, így mindketten kaptak 60-60 ezer forintot. Az orvos a korábban kapott összegekkel együtt 90 ezer forintot kapott, így a szülés végösszege 150 ezer forintnál állt meg.

Nem olcsó, de megérte

136 ezer forint – a budapesti bejelentő szerint ennyibe került nekik a hivatalosan ingyenes szülészeti ellátás. Ő részletesen le is írta, hogy kinek mennyit fizettek. Az orvos kapott 70 ezer forintot készpénzben, plusz 5 ezer forint értékben ajándékot. A szülésznőnek 35 ezer forint készpénz jutott és 2 ezer forint értékű ajándék. Ezen felül szobapénzt is fizetett, 24 ezer forintot – ez négy éjszaka volt, éjszakánként 6000 forintért. Az ismerősei szerint ez a 136 ezer forint a minimum, amennyibe egy szülés kerül. Egyébként is: az első gyerek születése volt és nem akartak kockáztatni. Az ellátást minden igényt kielégítő volt, és tulajdonképpen nem is bánja, hogy fizetnie kellett érte. Mindössze az zavarta, hogy az orvosoknak megalázó volt a borítékozás. Jobb lenne egy kulturáltabb rendszer.

Nem fizetett, megbánta

A bejelentőnek – állítása szerint – mélységesen megalázó bánásmódban volt része, amikor kiderült, hogy nincs fizetett szülészorvosa. Megkérdezték tőle, hogy „Hogy akar így szülni?”, ő pedig meg volt győződve róla, hogy nem lesz ezzel semmi gond, de aztán megbánta, hogy nem fizetett senkinek. Az első ügyeletes orvosnak éppen fizető páciense volt, úgyhogy a 14 óra alatt kétszer nézett rá a nőre, a többi tizenvalahány kismamával jöttek a saját orvosaik, és vitték őket külön szülőszobába, ahol a férjek is velük lehettek. A bejelentő órákon át egyedül, egy átjáróteremben feküdt. Ezután a nővér elvitte és beöntést adott neki, majd 20 percre otthagyta. A bejelentőnek élete legmegalázóbb élménye volt szétfeszített lábakkal feküdni egy vizsgálóban, miközben orvosok jöttek-mentek körülötte. Azt írta, hogy a legrosszabb a kontraszt volt az egészben, hogy látta, mennyire másképp bánnak azokkal, akik fizetnek.

Nem fizetett, mégis jól bántak vele

Azért ritkán, de olyan is van, hogy nem kell hálapénzt fizetni a szülésnél. Igaz, mindössze öt ilyen bejelentés érkezett a Fizettem.hu-ra. Egy budapesti bejelentő azt írta, hogy a terhesség diagnosztizálásától kezdve a varratok kiszedéséig senki nem kért tőle hálapénzt, de még csak nem is utaltak erre. Igaz, akkor sem adott volna, ha kérnek, mert ő sem így kapja a fizetését. Kisebb komplikációk miatt a tervezett császármetszés helyett sürgősség császármetszést kellett végrehajtani, így a választott orvos (ha lett volna) is csak akkor lehetett volna ott, ha éppen ő lett volna az ügyeletes. A gyerek és az anya is rendben volt a szülés közben és utána is, és hálásan gondolnak vissza a kórház dolgozóira, mert a legtöbbjük nagyon segítőkész volt, a portástól a főorvosig.

Ha téged is meg akartak már vesztegetni, vagy úgy érezted, hogy kenőpénz nélkül nem fogsz előbbre jutni, írd meg a sztoridat névtelenül a Fizettem.hu-ra és segíts összeállítani Magyarország kenőpénztérképét!

Megosztás