Egyéb

Félmilliárd forintos ajándék egy szentendrei vállalkozónak

Elengedte a szentendrei önkormányzat a több mint fél milliárd forintos tartozását Simon Péter vállalkozónak, aki jelenleg a városi projektiroda vezetőjeként, közalkalmazottként dolgozik. Simon a városi uszoda üzemeltetése során halmozta fel adósságát, de korábban a Kulcsár-féle brókerbotrány szereplőivel is üzletelt.

v8-esti-wellness-szentendre-csobbanj-blog-24.JPG

Kép innen

2013. december 12-i ülésén a szentendrei képviselőtestület elvetette a Quali-Team Kft. elleni igényérvényesítését, vagyis nem kívánja behajtani rajta a szakértői vélemény szerint 587 millió forintos (plusz kamatok) tartozását – olvasható a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület honlapján. A Quali-Team Kft. vezetője Simon Péter üzletember, akit 2012 novemberében neveztek ki a városi Fejlesztési és Projekt Menedzsment Iroda élére. A szakértői véleményt Szebellédi István készítette, aki már a pécsi önkormányzatnál is kapott hasonló feladatot, százmillió forintért. A szakértői jelentés szerint a szentendrei önkormányzat nem szerződésszerűen küldte ki a fizetési felszólításokat, illetve a lízingdíj befizetésére felszólító értesítések is elmaradtak. Az önkormányzat jogi és pénzügyi ellenőrző bizottsága azért sürgette a behajtás felfüggesztését, mert a valódi adós az önkormányzati tulajdonban álló, veszteséges Aquapalace Kft., a Quali-Team csupán kezes.

A brókerbotrányból a városfejlesztés élére

Ugyan egy korábbi cégén keresztül közel fél milliárd forinttal tartozik a szentendrei önkormányzatnak Simon Péter, 2012 novemberében mégis őt választották a városi Fejlesztési és Projekt Menedzsment Iroda élére. Simon neve felbukkan a Kulcsár Attila-féle brókerbotrányban érintett Britton környékén, de az üzlettársai között ott találjuk az egykori labdarúgót, idősebb Dárdai Pált is. Tovább a teljes cikkre.

Ahogy azt már korábbi bejegyzésünkben megírtuk, Simon korábban sportversenyek szervezőjeként tevékenykedett a városban Szentendrén, de a kilencvenes évektől inkább vállalkozóként és ingatlanfejlesztőként dolgozott. Ő volt az egyik ötletgazdája a befuccsolt visegrád-lepencei termálszállónak, a Thermal Hotel Visegrád Zrt.-ben 2000 és 2004 között az igazgatóság elnöke és elnök-vezérigazgató is volt. A beruházó a Kulcsár-botrányban érintett Britton-csoport volt, a K&H Equitiesből eltűnt pénzek egy részét éppen ebbe a termálszállóba szivattyúzták át. A Thermal Hotel igazgatósági tagja volt még Kerék Csaba és Mészáros János is, akik a Kulcsár Attila tulajdonában levő offshore cégben, az amerikai Britton Llc.-ben aláírási joggal rendelkeztek. A Heti Válasz 2009-es cikke szerint Mészárost a QualiTeam-Consult Kft.-nél lehetett utolérni, igaz, a nyilvános cégadatbázisban ennek nem volt nyoma.

Simon egyik cégében, a Castrum Visegrád Kft.-ben 2005. december és 2006. június között a fiatalabb Dárdai Pál, korábbi labdarúbó volt az egyik tulajdonostárs.  A Castrum Visegrád Kft. 2000-ben vásárolt meg egy 5,3 hektáros telket Visegrád-Lepencén azzal a céllal, hogy oda nyitott fürdőkomplexumot, barlangfürdőt, luxusszállót fognak építeni. A Castrum előbb bérelte a telket, majd nettó 93 millió forintért megvette azt. Egy népszavazás miatt az önkormányzat pert indított a szerződés semmisé tételére, de a pert elvesztették, ezért a Castrumé maradt az ingatlan. A beruházás nem indult el, a cég 2010-ben csődöt jelentett maga ellen és felszámolásba borult, mintegy 100 millió svájci frankos adósságot felhalmozva.

Simon 2002-ben alapította a QualiTeam-Consult Kft.-t, és az elmúlt években többször is átalakult: kiválásos jogutódja az Energiablokk Kft. lett, majd Lepence Völgy Invest Kft.-re keresztelték át, most pedig Player Eight néven fut. A cég 70 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett a Vizes Nyolcas Uszodát üzemeltető Aquapalace Kft.-ben, míg az önkormányzat 30 százalékossal. 2009-ben a QualiTeam kiszállt a cégből, és az a szentendrei önkormányzaté lett. A beruházáshoz a Raiffeisen Bank adott 10,5 millió eurós hitelt, amelyhez az önkormányzat vállalt készfizető kezességet. Mivel kisebbségben volt az önkormányzat az Aquapalace-ban, nem  volt közbeszerzés sem a tervezésnél, sem a kivitelezésnél.

A megnyitó után ajánlotta fel Simon, hogy elcserélné az üzletrészét az önkormányzattal, a Társaság az Élhető Szentendréért egyesület szerint azért, mert az uszoda havi 20 millió forintos veszteséget termelt, amit a tulajdonosoknak kellett volna fizetni. Az önkormányzat többször felszólította Simonékat, hogy teljesítsék a kötelezettségeiket, eredménytelenül – írta az Index. A Magyar Narancs szerint az uszodához százmillió forintos ráfordítással építettek egy hűtőművet is, amelynek az üzemeltetése évente 15 millió forintos veszteséget okoz a szentendrei Városi Szoltáltató Zrt.-nek (VSZ). 

2006 szeptemberében a szentendrei fűtőmű területén működő gázmotort a Budapesti Erőmű Zrt. átadta a QualiTeam-Consult Kft.-nek, ismeretlen ellenérték fejében. Ennek kiválásos jogutódja, az EnergiaBlokk Kft. 2008-ban nettó 323 millió forintért adta el a szerkezetet a városnak. A gázmotorban ekkor már 60 ezer üzemóra volt és 191 millió forinton tartották nyilván a könyvekben. Az EnergiaBlokk Kft. azóta már két újabb nevet kapott: 2009. szeptember és  2011. július között Lepence Völgy Invest Kft. néven futott, azóta viszont Player Eight Sportmanagement Kft.-ként működik.

A cég tulajdonosai Simon Péter mellett Bankó Tibor és idősebb Dárdai Pál. Bankó 2002. október és 2004. szeptember között igazgatósági tag, illetve cégjegyzésre jogosult volt a Thermal Hotel Visegrád Zrt.-ben, szintén Simonnal együtt üzletetek a P & P Management Kft.-ben, amely később SCD Siófok néven működött tovább, illetve 2005. február és 2006. augusztus között tagja volt a Cefam résztulajdonában álló Euro-Hosp Hungary Kft.-nek, amely a Vizes Nyolcas Uszoda orvosdiagnosztikai központját üzemelteti. A Cefam és az Euro-Hosp tulajdonában van a Dunakanyar Regionális TV Kft.-nek, amely a Szentendrei Médiaközpont Kft.-nek. Korábban a Médiaközpont QualiTeam/Energiablokk és Player Eight-érdekeltség volt.

Az elengedett adósság és a városfejlesztői állás mellé már csak apró érdekesség, hogy Simon lánya összesen öt trafikkoncessziós jogot nyert el a Dunakanyarban. Rédai-Simon Ágnes férje Rédai Dávid, Tahitótfalu fideszes önkormányzati képviselője.

Megosztás