Egyéb

Elindult a Fizettem.hu, várjuk a kenőpénzes történeteket

Elindult a Fizettem.hu kenőpénz-figyelő oldal nyilvános tesztidőszaka. Azt gondoljuk, hogy a láthatóság a korrupció ellensége, ezért határoztuk el, hogy elindítjuk az oldalt. Úgy tűnik, van jelenleg nyitottság a magyar társadalom felől is. Iratkozz fel a Fizettem.hu Facebook oldalára és oszd meg te is a történeteidet másokkal a weboldalon!

fizettem_1.jpeg

A Fizettem.hu oldalon megoszthatod a saját történetedet arról, hol, mikor, ki és mennyi kenőpénzt fizettetett veled, esetleg te önszántadból miért gondoltad azt, hogy jó ötlet, ha adsz valakinek pénzt. Sőt, azt is megírhatod, ha visszautasították, vagy te utasítottad vissza a felajánlott összeget. A beküldött történetek előzetes moderáció után kerülnek ki az oldalra és szükség esetén anonimizáljuk ezeket. A történetben bevallott összegek alapján folyamatosan nyomon követjük, hogy az egyes szektorokban mennyi kenőpénzt fizetnek az emberek.

A Fizettem.hu zárt bétatesztelésében húsz meghívott felhasználó vett részt, a legértékesebb visszajelzések az anonimizálás működésével kapcsolatban érkeztek. Fontos szempont, hogy konkrét nevektől mentes történetek jelenjenek meg a honlapon, hiszen nem az egyedi esetek felderítése a cél, hanem, hogy feltérképezzük a magyarországi korrupció helyzetét. A tesztelés segített kikristályosítani mit is vár a csapat ettől a rendszertől, hogyan tudjuk biztosítani, hogy ne jelenjenek meg nevek a történetekben úgy, hogy közben azért azok információtartalma ne sérüljön.

Magyarországon nem ismeretlen a kenőpénz vagy hálapénz fogalma. Nap mint nap fizetünk kisebb-nagyobb összegeket orvosoknak, hivatalnokoknak, rendőröknek, tanároknak ‒ a lista végtelen. Tizenötmillió forintot érő Nokiás dobozunkkal még a BBC 
kenőpénzügyi szótárába is bekerültünk. A Fizettem.hu stratégiai partnere, a Transparency International által készített Globális Korrupció Barométer legutóbb azt mutatta, hogy Magyarországon minden negyedik ember szerint komoly problémát jelent a korrupció. Ahhoz, hogy a Fizettem.hu használata révén megismerjük a haza korrupciós trendeket, a történetek alapján összehasonlítjuk a különböző szakmák és szektorokban jelenlévő korrupció helyzetét, területek, intézmények szerint csoportosítjuk a bejelentett eseteket. 

Csatlakozz te is a kezdeményezésünkhöz és oszd meg történeteidet!

Megosztás