nemzeti együttműködés rendszere

Áder János alapítványa körül bukkant fel az Elios-ügyből ismert egyik vállalkozó

Talán csak puszta véletlen, de azért érdekes tény, hogy egy olyan kft. dolgozhat a Kék Bolygó Alapítvány cégének, amelynek egyik tulajdonosa egykor az Elios Zrt.-hez köthető offshore cég ügyvezetője volt. Lattmann Gábor jelenleg is üzlettársa Erdei Bálintnak, aki pedig Tiborcz István miniszterelnöki vővel egyidőben volt igazgatótanácsi tag az Eliosban. Lattmann vállalkozása, a Szerwood Kft. csak pár éve alakult, de már a második közbeszerzését nyeri: mindkettőt Áder János alapítványának cégétől.

Ingatlan-üzemeltetési és gondnoki feladatok ellátására írt ki közbeszerzési eljárást a KBKC Kék Bolygó Klímavédelmi Capital Kft. A cég tulajdonosa az Áder János volt köztársasági elnök által alapított Kék Bolygó Alapítvány. A KBKC idén februárban költözött be a Budapest, Ugocsa utca 4/B-be (ami egyúttal az alapítvány székhelye is). Ennek, valamint a Pasarét 59. szám alatt található ingatlannak a teljes körű üzemeltetésére keresett szolgáltatót a cég.

A nyertest a napokban hirdették ki. Eszerint több száz négyzetméternyi terület üzemeltetési és gondnoki feladatait a Szerwood FM Kft. végezheti el összesen nettó 96 millió forint keretösszegig.

A megbízásra a KGA Green Monitoring Kft., valamint az ÉP-ÜZ-BAU Építőipari és Épületüzemeltetési Kft. is jelentkezett, de aztán egyikük sem adta be a kért hiánypótlást, így mindkét vállalkozás ajánlata érvénytelen lett. Az egyedül talpon maradó Szerwood FM Kft. tulajdonosa Kovács Zsolt és Lattmann Gábor Imre.

És a történet itt kezd érdekes lenni. Lattmann neve ugyanis nem először kerül a látókörünkbe. Legutóbb 2018-ban írtunk róla, méghozzá az Elios-ügy kapcsán.

Akkor ugyanis céghálók segítségével mutattuk be az Elios tulajdonosi struktúráját, amelyben offshore cégek is megjelentek. Bár azok végső tulajdonosai nem voltak ismertek, az egyik ciprusi cégnek, a Biskelor Enterprises Limitednek volt egy magyar igazgatója is. Aki nem volt más, mint Lattmann Gábor.

Az Elios Zrt. a 2010-es évek egyik legsikeresebb vállalkozása volt. A céget (illetve jogelődjét) többek közt Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István alapította. Az Elios bevételeinek túlnyomó része uniós finanszírozású projektekből származott, fő tevékenységük led-technológiás közvilágítási rendszerek kiépítése volt. A rendőrség 2015 márciusában négy közbeszerzés kapcsán nyomozást indított az Elios ellen. A nyomozást bűncselekmény hiányában lezárták, azonban a gyanús pályázati győzelmekkel kapcsolatban az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) később vizsgálatot rendelt el. A vizsgálat közbeszerzési szabálytalanságok sorát tárta fel, többek között az eljárások manipulálása, a résztvevők közötti összeférhetetlenség és csalás gyanúja is bizonyítást nyert. A vizsgálat eredményeként az Európai Bizottság 43,7 millió euró (több mint 13 milliárd forint uniós) támogatás megvonását javasolta. A kormány azonban úgy döntött, hogy nem számol el az EU felé az Elios által megvalósított projektek számláival, így azokat a költségeket végül a magyar adófizetők pénzéből állták. Tiborcz István 2015 áprilisában, a vizsgálatok kezdetekor kiszállt az Eliosból. A cég azóta megszűnt. (Forrás: K-Monitor)

De Lattmann nem csak így kapcsolódott az Elioshoz. Akkoriban kettő, jelenleg három cégben is üzlettársa (volt) Erdei Bálintnak, aki viszont Tiborcz István miniszterelnöki vővel egyidőben volt igazgatótanácsi tag az Elios Zrt.-ben. Lattman és Erdei most az Éles Corner Kft-ben., az Angyal Sétány Kft.-ben és Redwood Ingatlan Kft.-ben érdekeltek közösen.

Szerwood Háló

A Szerwood Kft. kapcsolati hálója. Forrás: Opten.hu (A kép kattintással nagyítható.)

Lattmann korábban ügyvezető volt a Borsod Plaza nevű társaságban is, amely azóta megszűnt, de már a 2018-as cikkünk írásakor is egy alvó cégnek számított – 2012 óta nem bonyolított forgalmat, a 2016-os beszámolóját pedig le sem adta. A cég tulajdonosa a Vetiklor Enterprises Ltd. volt.

A mostani tender nyertese, a Szerwood FM Kft. 2019-ben alakult. A cég bevétele 4,2 millióról öt év alatt 308 millióra nőtt, az adózott eredménye pedig 1,7 millióról 33-ra.

Eddig további egy közbeszerzési eljárást nyert meg, szintén a KBKC Kék Bolygó Kft.-nél, tavaly.

Az egy meghívásos (Kbt. 115-ös) tender volt, és hasonló feladatokról szólt: az Ugocsa utca 4/B. alatti irodaépület részleges belső átalakítását, valamint energetikai korszerűsítését kellett elvégezni.

Ahogy arra az Mfor is rámutatott, ugyanitt található többek között Trócsányi László egykori igazságügyi miniszter, volt fideszes EP-képviselő érdekeltsége, a Nagy és Trócsányi Ügyvédi iroda is. Trócsányi 2022-ben Áder és Balog Zoltán javaslatára lett a Károli Gáspár Református Egyetem rektora.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Kék bolygó című podcast adásának felvételén. (fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2