Cikkek

Az Elios Zrt. tulajdonviszonyai: offshore cégek is feltűntek Tiborcz István mellett

 

Mióta kiderült, hogy az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Elios Zrt. közbeszerzéseinél, a kormánypárti propagandasajtó Simicska Lajos nevének sűrű emlegetésével próbálja enyhíteni a meglehetősen kínos helyzetet. Azt állítják, hogy a cég az OLAF által vizsgált időszakban a Simicska tulajdonában álló Közgépé volt, így tehát Simicska akarata érvényesült az Eliosban is. Eközben a független és az ellenzéki sajtótermékek főként a miniszterelnök veje, Tiborcz István szerepét hangsúlyozzák. Kinek van igaza? Az Átlátszó utánajárt: Tiborcz és Simcska mellett brit virgin-szigeteki, ciprusi és svájci cégek is feltűntek a csalással vádolt cég tulajdonosi szerkezetében az évek során.

Az Átlátszó most az Elios Zrt. által a cégbíróságnak beadott hivatalos dokumentumok alapján mutatja meg, hogy mikor, ki volt a tulajdonos, és mi volt Tiborcz szerepe a cégnél olyankor, mikor éppen nem volt közvetett tulajdonos.

Kutakodásunk során arra a következtetésre jutottunk, hogy Tiborcz István 2009-ben közvetett tulajonos volt, egyben aláíró ügyvezető és igazgatósági tag. 2010-től már nem volt tulajdonos, de maradt az igazgatóság tagja 2012 júniusáig, majd 2012 júniusától 2014 januárjáig igazgatótanácsi tag, 2014 áprilisától 2015 májusáig ismét közvetett tulajdonos a csalással vádolt vállalkozásban, amely többször nevet is változtatott: 2009-ben ES Holding Zrt. néven alakult, 2010-ben E-os Innovatív Zrt.-re, majd 2013-ban Elios Innovatív Zrt.-re változtatta a nevét.

Az is igaz, hogy a Közgépen keresztül egy időben Simicska Lajos is jelen volt a tulajdonosi struktúrában. Ám az oligarcha jóval előbb kiszállt az Eliosból, minthogy a cég elkezdett volna milliárdos osztalékot termelni – többek között azoknak a projekteknek köszönhetően, amelyeknél súlyos szabálytalanságokat tárt fel az OLAF.

Ami eddig nem merült fel, de az Átlátszó kutatásából ez is kiderült: Tiborczot az Eliosnál az sem zavarta, ha offshore-vállalkozások veszik körül, éppen ellenkezőleg. Volt idő, amikor a cég tulajdonán egy brit virgin-szigeteki céggel osztozott.

2009 augusztus: megalakul a vállalkozás

De kezdjük az elején, ami 2009-et jelent. Ekkor alapítják meg az azóta Magyarország egyik leghirhedtebb vállalkozásává vált Elios Zrt.-t, akkor még ES Holding Zrt. néven.

Már ez az időszak is érdekes, ekkor ugyanis így néz ki a végső tulajdonosi szerkezet:

  • az egyik végső tulajdonos Tiborcz István
  • a másik pedig egy magyar cég mögé bújtatva egy brit virgin-szigeteki offshore-cég
  • amit 2009 decemberétől egy ciprusi offshore vált

A Brit Virgin-Szigetek egy tipikus offshore állam, az ott bejegyzett cégek tökéletesek arra, hogy egy tulajdonos elbújjon mögéjük. Hiába szeretnénk megtudni, kik állnak a vállalkozás mögött, ez egyáltalán nem nyilvános. Egy ilyen cég emellett adóoptimalizálásra is használható.

A magyar miniszterelnök későbbi veje tehát egy offshore céggel üzletelve kezdi meg Elios-os karrierjét. Ez látható alábbi ábránkon is, amit fentről lefelé kell nézni. Fent látszanak az Elios végső tulajdonosai, lejjeb pedig, hogy a végső tulajdonosok milyen cégekkel kapcsolódnak az Elioshoz.

 

 

2010: Belép a Közgép Zrt.

2010-ben a tulajdonosi körből kilép Tiborcz, ahogy a brit virgin-szigeteki és a ciprusi cég is. Belép viszont egy másik ciprusi cég, valamint az E-Os Energiakereskedő Zrt. Ennek a cégnek 2010 végéig egy svájci vállalkozás volt a tulajdonosa, utána vette át a Simicska Lajoshoz köthető Közgép.  Az Elios végső tulajdonosai közé bekerül emellett egy Orbán András nevű úr is.

 

 

Szinte ugyanazok maradnak a tulajdonosok 2011-ben és 2012-ben is, leszámítva, hogy 2012-ben kikerülnek az átláthatatlan tulajdonosi hátterű cégek a végső tulajdonosi körből. Jön viszont helyettük egy Pénzes Attila nevű úr, akiről nincs információnk.

 

 

Ezekből az ábrákból valóban úgy tűnhet, hogy Tiborcznak csak az első évben volt komoly szerepe, ám ez nem igaz, a miniszterelnök veje ugyanis bár tulajdonosként valóban hátralépett, a vállalat irányításában ugyanakkor mind 2010-ben, mind 2011-ben, mind 2012-ben részt vett, mégpedig vezető tisztségviselőként (ügyvezetőként, illetve igazgatósági és igazgatótanácsi tagként).

Tehát, ebben az időszakban valóban Simicska Lajos volt az egyik tulajdonos, Tiborcz  viszont az egyik főnök.

2013: a Közgép Zrt. távozik

2013 az az év, amikor Simicska távozik a cégből, a céghálóból 2013. júniusában tűnik el. A miniszterelnök veje ebben az évben is ugyanúgy az igazgatótanács tagja, mint korábban. A végső tulajdonosok között ráadásul megjelenik Tiborcz egyik közeli barátja, Hamar Endre is.

 

 

2014-ben Tiborcz távozik az igazgatótanácsból, de ismét közvetett tulajdonosként tűnik fel, és marad is egészen 2015 áprilisáig. A változások után így néz ki 2015-ben a végső tulajdonosi kör:

 

 

Az Elios tehát végig, pontosabban 2009-től egészen 2015-ig Tiborcz Istvánhoz volt köthető – hol a tulajdonosi szerkezeten, hol a cégben betöltött pozícióján keresztül. Ahogy az is igaz, hogy a vállakozás 2010-től 2013 közepéig Simicska Lajos érdekeltsége is volt.

Ki vitte haza a nagy pénzt?

Érdekes kérdés az is, hogy vajon ki kaszált nagyot az elcsalt pályázatokon. Ennek kapcsán elég csak a cég mérlegének adataira ránézni. Ezekből egyértelműen kiderül: az Elios nyerő szériája bőven Simicska távozása után kezdődött.

Míg 2009-től 2013 végéig összesen 300 millió forint osztalékot termelt a cég, addig 2014-ben és 2015-ben összesen már majdnem 1,5 milliárd forintot. Azt nem tudjuk, hogy ebből pontosan mennyi került Tiborcz Istvánhoz, csak azt, hogy Simicska cége ebben az időszakban már nem volt tulajdonos.

Összességében elmondható, hogy amíg nem látjuk a teljes OLAF-jelentést, addig az Elios 2010-2013 közötti egyik végső tulajdonosaként az ügy kapcsán Simicska Lajos neve is joggal emlegethető, ugyanakkor Tiborcz István nevét nem leírni súlyos torzítás, hiszen kettőjük közül ő az, aki hol ilyen, hol olyan minőségben, de 2009-től 2015-ig folyamatosan jelen volt a cégnél.

A tulajdonosi struktúrában megjelenő offshore cégek végső tulajdonosai nem ismertek, de az egyik ciprusi cégnek, a Biskelor Enterprises Limitednek volt egy magyar igazgatója is, bizonyos Lattmann Imre Gábor.

Lattmann magyar cégekben az Eliosban közvetett tulajdonosként megjelenő Erdei Bálint üzlettársa. Jelenleg két cég van, amelyben mindketten érdekeltek: az Éles Corner Kft. és az Angyal Sétány Kft. Ezekben a társaságokban Lattmann Erdei Bálint cége mellett tulajdonos. Lattmann emellett ügyvezető a Borsod Plaza nevű társaságban. A Borsod Plaza egy alvó cég, 2012 óta semmilyen bevétele nem volt, 2016-os beszámolót pedig le sem adott.

Oroszi Babett

Cikkünk elkészítéséhez az e-beszámolóra az Elios által feltöltött cégbírósági dokumentumokat vettük alapul, továbbá az Opten és más céginformációs szolgáltatók adatait használtuk. 

Kapcsolódó cikkeink

Olajozott gépezet – az Elios Innovatív Zrt. közbeszerzéses munkái az OLAF csalás-indikátorok tükrében

Miből telik Orbán Ráhelnek 15 millió forintos tandíjra? Meg fogsz döbbenni!

Újabb érdekes nyertesek az NFÜ gyalázatos naperőműtenderén

Tündöklés és tündöklés – Tiborczék a közvilágítás-korszerűsítési piacon

Szegedi naperőmű: Bíróság elé citálja Orbán vejét egy átvert alvállalkozó

Megosztás