Elios-akták

Magyarországi minta alapján csalhattak a közvilágítási pályázatokon az Orbán vejéhez köthető cégek Szlovákiában

Szlovákiában 2015 márciusában rendelte el a gazdasági miniszter a települések közvilágításainak modernizációját. A közvilágítás témájában kiírt szlovákiai tendereken olyan cégek is elindultak, amelyek személyi hálója kapcsolódik a Tiborcz Istvánhoz köthető magyarországi Elios cégbirodalomhoz. A magyarországi Elioshoz köthető szlovákiai cégek a helyi közbeszerzési pályázatokon a magyarországihoz hasonló korrupciós praktikákkal nyerték el a munkát. A szlovák hatóságok nemcsak vizsgálódnak, de büntettek is. A szlovákiai Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) 2017 augusztusában megvizsgálta a közbeszerzési pályázatokat, majd a településeket megbüntette a versenytársak kiszórásának indoklása miatt. Az ÚVO 2018 áprilisában büntetőfeljelentést is tett az ügyben a szlovák Legfelsőbb Ügyészségnél. Az esettel a szlovákiai Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) is foglalkozik.

Öt szlovákiai településen írtak ki közvilágítás fejlesztésére közbeszerzési pályázatot 2015 szeptemberében. Egy hónappal korábban Dušan Kollár nevű vállalkozó megalapította az Infralux, s.r.o. nevű céget, amely mind az öt pályázaton elindult és nyert. A korábban Monacóban is élő Kollár  Alexander Rezeš milliárdos oligarcha, az egykori Mečiar-kormány közlekedési minisztere, és Jozef Majský, bűnszövetkezetben elkövetett csalásért megvádolt vállalkozó munkatársa és barátja volt. Kollár neve felbukkant gyanús ingatlanügyekben is: Peter Kresánek, a Mečiar-korszak egykori pozsonyi polgármestere, a fővárosi közgyűlés hozzájárulása nélkül adta áron alul tíz évre bérbe Kollárnak az U Salvatore gyógyszertár történelmi örökséget képező ingatlanát.

A kiírt pályázatokban volt még egy közös pont: a helyi önkormányzatok a sikeres szereplés legfőbb kritériumaként a legalacsonyabb árat jelölték meg. Az Infralux cég árajánlatához képest azonban két cég – Progres HL és az Alfex – is alacsonyabb árajánlatot adott. A települések első körben elismerték, hogy a jelentkezők teljesítették a kért követelményeket. Ugyanakkor további pontosításokat kértek a pályázóktól, mint például az izzók technikai leírásának részleteit. A települések külön szakértőket vontak be, hogy tisztességes döntést hozzanak. A technikai részletek ismertetése után az egyik legalacsonyabb árat ígérő Progres HL céget kiszórták a pályázatból. Ez a cég 1995 óta működik a piacon, több nyilvános közbeszerzésen is részt vettek korábban.

Komoly ajánlatot tettem le az asztalra, de elutasították„, nyilatkozta a Sme.sk napilapnak Ján Hanuška cégvezető, aki szerint ezt a versenyt nem nyerhették meg. Az ügy részleteit nem akarta kommentálni. A másik kedvező ajánlatot tevő cég, a piacon 1999 óta működő Alfex, szintén részletes műszaki leírást nyújtott be a pályázat második körében. Ennek ellenére a pályázatot kiíró cégek az ő ajánlatukat is elutasították. Az ÚVO vizsgálata során megállapította: amennyiben a települések lehetővé tennék a cég számára a jelentéktelen formai hiba kijavítását, akkor több ezer eurót tudnának megspórolni a költségvetésükből. Ez végül nem történt meg, és a hivatal büntetést szabott ki az önkormányzatokra, ami a fellebbezés után jogerőre emelkedett.

Az érintett települések polgármesterei a pályázatok lezárása után sem találják furcsának, hogy egy ismeretlen cég nyerte meg az összes tendert. “Mi nem lehet gyanús ma? Nem foglalkozom a részletekkel, az új közvilágításra szükségem van” – kérdezett vissza a Sme.sk hírportál megkeresésére Marian Mazúch polgármester, aki, hasonlóan a többi önkormányzathoz, pert indított a szlovák állam ellen a kirótt büntetés miatt. A szlovák napilap kiderítette, hogy a győztes cégtulajdonost egyes települések polgármesterei személyesen is ismerik. A Sme.sk-nak nem árult el részleteket a NAKA sem, amely közbeszerzési csalás és az európai közösség érdekeinek megsértése bűntettében szintén vizsgálódni kezdett.

Ki a titokzatos győztes?

A pályázatokon győztes cég megalakulása után 733 ezer euró értékben könyvelt el bevételt, amely nagyjából megfelel a 2015-ben megnyert megrendelések értékeinek. Ez az összeg 2016-ban 372 ezer euróra csökkent. A cég weboldaláról megtudhatjuk, hogy Az Infralux s.r.o. a SPECTRUM a.s. és az Infrastruktur SK a.s. cégek leányvállalata, és fő profilja a LED technológiát használó közvilágítási hálózat kiépítése és karbantartása. Az Infrastruktur SK szintén 2015-től létezik, de a mai napig semmilyen megrendelést nem kaptak, a Spectrum a. s. pedig megalapítása után szinte azonnal megszűnt.

További érdekesség, hogy az Infralux társaság partnerének, a Spectrum Family cég felügyelőbizottságában ott ül Kollár mellett Szlovákia egykori köztársasági elnöke, Rudolf Schuster is. A Sme.sk hírportál megkeresésére a volt elnök elmondta, hogy soha nem hallott a Spectrum Family cégről. “Nem emlékszem, hogy egy ilyen nevű cég felügyelő bizottsági tagja lennék. Az biztos, hogy ebben a vállalkozásban nem vagyok aktív”, tette hozzá a volt elnök, akit 1999-ben, Szlovákiában elsőként közvetlenül, mint “kisebbik rossz” jelölt választottak meg a Mečiar-hű Ivan Gašparovič elnök-jelölttel szemben.

Az Infralux fő beszállítója a Tungsram-Schréder Lighting Equipment Co., Ltd, amelynek céges történetét a szlovák cég weboldala részletesen ismerteti, mint referenciaanyag. A cég weblapjáról még megtudhatjuk azt is, hogy az Infrastruktur SK a 0215-ben megalakult svájci Cime Equity Partners befektetői csoporthoz tartozik. Több összefonódást találhatunk e cégek között. Például a csoport igazgatósági tanácsának elnöke és az Infrastruktur SK a.s. cég elnöke ugyanaz a személy: a németországi állandó lakcímmel rendelkező Matthias Földeák. De például Kollár egy időben állandó lakcímeként egy olyan pozsony-belvárosi címet adott meg, ahol a Spectrum cég is székelt. A Sme.sk meg akarta kérdezni Kollárt is az ügyben, de a vállalkozó elérhetetlen volt.

Szlovákiai előzmények

Szlovákiában Pavol Pavlis (Smer) gazdasági miniszter 2015 márciusában jelentette be a helyi települések közvilágításának modernizációját. A minisztérium közleményében jelezte: a települések részéről az érdeklődés nagy, ők pedig hosszú távra terveznek. Még ebben az évben Szlovákiában bejegyeztek egy Elios Slovakia, s.r.o. nevű céget. Az első néhány hónapban a céget egy bizonyos Marián Jelínek vezette, majd őt egy bizonyos Marian Dostál üzletember váltotta. Dostál egy másik, egy évvel korábban létrehozott cég tulajdonosa is volt: az E-E-E LED Lighting céget közösen birtokolta Gabriel Stanko és egy magyar cég, az U Light Kft. társaságában.

Az U Light Kft. ismerős lehet a magyar olvasó számára, és igaza van: ez volt az a cég, amely korábban Orbán Viktor magyar miniszterelnök veje, Tiborcz István egykori cégének az Elios Innovatív Zrt. cégnek visszatérő – hét esetben – versenytársa volt. Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy a magyarországi közvilágítási közbeszerzéseken az U Light furcsa módon mindig egy kicsit drágábban vállalta volna a munkát, mint Tiborcz cége, amely végül győztesként futott be, és megkapta a munkát. De az U Light cégtulajdonosai sem szomorkodtak: a felcsúti közvilágítást ők újították fel. Az Elios-csoport szlovák leányvállalatának tulajdonosi hátteréről és a cégek közötti összefonódásról a 24.hu írt először 2018 márciusában.

Egy másik, a Tiborcz-cég ajánlatához képest néha drágább ajánlatokat tevő, máskor vele partneri viszonyban lévő cég a GREP Green Public Lighting Zrt. Ez a magyarországi cég szintén létrehozta szlovákiai hasonmását 2013-ban Grep Slovakia néven. Természetesen ez a cég is elindult két közbeszerzési pályázaton Szlovákiában és nyert. Az első tendert még 2014-ben írta ki Jelka település 240 ezer euró értékben. A pályázaton a Grep Slovakia mellett még egy cseh cég, az 1991 óta a piacon működő Eltodo indult el. A tender győztesét akkor is második körben választották ki: a település tíz éves garanciát kért az izzók gyártójától. Ezt a cseh cég nem tudta biztosítani és elbukta a közbeszerzést.

A pályázat kiíró kérése, egy exkluzív tíz éves gyártói garancia vállalása egy indokolatlan követelmény, amely súlyosan korlátozza a piaci versenyt”, kritizálta az ÚVO a közbeszerzési gyakorlatot, amely hasonló forgatókönyv alapján történt, mint a már bemutatott hét besztercebánya-közeli település esetében. Farkas Imre, Jelka település polgármestere mindenesetre a Slovak Spektatornak elmondta, ő semmit sem tudott a Grep Slovakia hátteréről, és elégedett az új közvilágítással. Megígérte, hogy e-mailben válaszol a szlovák tényfeltáró kollégák további kérdésére, de ez nem történt meg. A Grep Slovakia 2014-ben még Búcs település közvilágítása tárgyában kötött egy 58 ezer eurós szerződést – a tenderen más cég nem indult. Karkó János, Búcs polgármestere szabadság miatt nem tudott nyilatkozni.

Az Elios szlovák holdudvara

Szlovákiában tehát – mai tudásunk alapján – a magyarországi Elios cégcsoporthoz négy köthető: az E-E-E LED Lighting, a Grep Slovakia, az Elios Slovakia és az Infralux. A négy cég a mai napig aktív. Az Infralux kivételével nyereségük és piaci részesedésük folyamatosan növekedik. A magyarországi Elios szlovákiai leányvállalatát és az Infralux céget Marián Jelinek személye köti össze. Az Elios Slovakia egyik korábbi tulajdonosa pedig a Grep Slovakia egyik alapítója, Horváth Szilveszter, aki az Elios egyik szerb cégének is az ügyvezetője. Orbán Viktor magyar miniszterelnök vejének, Tiborcz István oligarcha körének szlovákiai üzletei hasonló módszerekkel keveredtek csalás gyanújába a közbeszerzési eljárásokon, mint azt már Magyarországon, a 24.hu cikkei alapján, megismerhettük. 

Írta: Bőtös Botond

Vezető kép: Szlovák Innovációs és energetikai Hivatal.

Megosztás