Heti lapszemle

Tatárjárásos film 2,5 milliárdért, fedett téli focipálya Felcsúton 800 millióért

444: Megduplázták, 2,5 milliárdra emelték a tatárjárásról szóló film állami támogatását

A Nemzeti Filmintézet decemberben további 1 milliárd 232 millió forintot ítélt meg az 1242 – A Nyugat kapujában című magyar-mongol-ausztrál-angol koprodukcióban készülő filmnek – írja a film.hu. Ezzel a történelmi akció-dráma közvetlen gyártási támogatása (amihez még adókedvezmény is járul) a duplájára emelkedett, mivel az NFI döntőbizottsága tavaly áprilisban egyszer már megszavazott 1 milliárd 268 millió forintot erre a célra Soós Péter alkotásának.

Hvg.hu: Végrehajtókat küld a Momentum politikusa a Külügyminisztériumra

Tomposnak azt követően fogyott el a türelme, hogy Szijjártó Péter tárcája két nyertes per után sem volt hajlandó kiadni a lélegeztetőgép-bizniszként elhíresült ügy dokumentumait. Sőt, a két kedvező ítélet óta eltelt egy év, ám a külügyi tárca mindeddig nem adta át a kérdéses dokumentumokat.

Mfor.hu: 800 millió forint TAO-ból fedett téli műfüves focipálya épül Felcsúton

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány legutóbbi sportfejlesztési programja szerint ezúttal egy „téli fedett műfüves pályát” terveznek megvalósítani. A 2022/2023-as szezonban összesen 1,16 milliárd forintnyi TAO-támogatást hagyott jóvá a klubnak a Magyar Labdarúgó Szövetség – derül ki a szövetség adatbázisából. A pénz úgy oszlik meg, hogy ebből 825 millió forint ingatlanberuházásra – a fedett pályára – megy, a fennmaradó 335 millió forint pedig utánpótlás-nevelésre és személyi jellegű ráfordításokra.

Euronews: A magyar miniszterelnök fizetése hazai és nemzetközi viszonylatban 

Uniós összehasonlításban a magyarok keresete a legalacsonyabb: a bruttó átlagbérek tekintetében – a részmunkaidős keresetet is beleszámítva – épp csak a bolgárokat előzzük meg. Egészen más a sorrend, ha az uniós tagországok kormányfőinek a keresetét hasonlítjuk össze. Az Európai Unió tagországainak miniszterelnöki bruttó éves átlagfizetése tavaly, 2022-ben 52,7 millió forint volt. Orbán Viktor még tavalyi, havi csaknem 4,9 milliós, évi több mint 58 milliós bruttó fizetésével – a magyar átlagkeresetektől eltérően – többet keresett az uniós átlagnál.

Telex: Sajtófőnöke szerint Orbán Viktor maga fizette a homáros ebédet a római étteremben

Kedden egy elegáns római étteremben, az Ostia negyed La Bussola nevű éttermében ebédelt Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó, miután lerótták kegyeletüket XVI. Benedek emeritus pápa ravatalánál. Orbán szokásához híven lezseren öltözött, és a La Repubblica cikke szerint homárt fogyasztott, míg Lévai Anikó polipsalátából, articsókás moscardiniből (ez szintén egy polipfaj) és halpástétomból álló menüt evett. A Blikk azt írta, hogy a hírek szerint a római magyar nagykövetség intézte a számlát később, ám ezt Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke cáfolta a Telexnek.

Címlapkép: 1242/ Facebook

Megosztás