Nemzeti Együttműködés Rendszere

Mészáros Lőrinc cége korszerűsíti a Dunaújvárosi Egyetemet 4,7 milliárdért

A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő ZÁÉV Zrt. nyerte el a Dunaújvárosi Egyetem F épületének korszerűsítésére kiírt közbeszerzést. A munkára összesen heten pályáztak, de öt kivitelező ajánlatát érvénytelennek nyilvánította a kiíró, így a ZÁÉV-nek nem volt nehéz dolga. Az egyetem 2021 óta egy közérdekű vagyonkezelő alapítványé, melynek kuratóriumi elnöke Süli János volt Paks-ügyi miniszter, és két Mészáros-közeli ember is a kuratórium tagja.

A Fejér vármegye délkeleti részén, a Duna jobb partján fekvő, nagyjából 45 ezer lakosú Dunaújvárosból autóval mindössze 35-40 perc alatt elérhető a Tolna vármegyei Paks. Emiatt a Dunaújvárosi Egyetem mindig is fontos szerepet töltött be a Paksi Atomerőmű szakember-utánpótlásának képzésében, 2021-ben pedig bejelentették, hogy az intézmény a nukleáris ipar regionális tudásközpontjává válhat.

„A Dunaújvárosi Egyetem épületei között a főépület az egyetlen eredeti »szocreál« épület.” – ezzel a mondattal kezdődik az F jelű épület kivitelezésére kiírt közbeszerzés felhívása, amelyet először 2022. augusztus 10-én tett közzé az intézményt fenntartó alapítvány. A tender azonban tavaly szeptember végén eredménytelenül zárult: senki sem jelentkezett a munkára, és az ajánlatkérő visszavonta az eljárást.

Év végén a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány nekifutott még egyszer: 2022. december 29-én ismét közzétették a közbeszerzési felhívást. Az ajánlattételi határidőt ugyan kétszer is meghosszabbították, de végre sikerrel jártak, és az idén július 25-én közzétett eredménytájékoztató szerint július 10-én szerződést kötöttek a kiválasztott kivitelezővel.

A munkálatokat a ZÁÉV Zrt. fogja elvégezni nettó 4,7 milliárd forintért.

Nem volt nehéz nyernie a ZÁÉV-nek, mert a tenderre vele együtt összesen 7 cég pályázott, de ebből 5 ajánlatot érvénytelennek nyilvánított a kiíró. Az ajánlatok összegzése szerint ugyanis a közbeszerzéseken rutinosnak számító BUILD IT Mérnökiroda Kft., Épkar Zrt. és Grabarics Építőipari Kft., valamint a 2F-BAU Kft. és a DENCO Klímatechnikai Kft. vagy egyáltalán nem, vagy nem jól töltött ki/küldött be valamilyen formanyomtatványt, vagy nem voltak az előírt követelményeknek megfelelőek a referenciáik.

A Dunaújvárosi Egyetem főépülete (fotó: az egyetem Facebook-oldala)

Csupán a Horváth Építőmester Építőipari Zrt. maradt versenyben a ZÁÉV-vel szemben, ám a kecskeméti cég nettó 4,98 milliárd forintért vállalta volna a munkát, így az olcsóbb ajánlatot tévő ZÁÉV lett a nyertes. A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő zalaegerszegi építővállalat az alkalmassága igazolására és a kivitelezésbe alvállalkozóként két kisebb céget is bevont: a Schön Architects Kft.-t és a Delta Systems Kft.-t.

A tenderleírás szerint előreláthatólag 400 munkanapig, tehát közel két évig tartó felújítás során az F épület valamennyi helyisége új padlóburkolatot és álmennyezetet kap. Teljesen újraépül a gépészeti- és elektromos rendszer, valamint az összes vizesblokk. A pince utólagos talajnedvesség elleni szigetelést kap, szigetelik a homlokzatot, lecserélik a tetőt és a nyílászárókat, továbbá kiépítik a vagyonvédelmi és kamerarendszert, valamint minimum 1500 felhasználót kiszolgálni képes smart control megoldásokat vezetnek be, illetve kert- és parképítési feladatokat is végeznek.

Mészáros emberei és az ex-Paks-ügyi miniszter

A Dunaújvárosi Egyetemet (DUE) 1953-ban alapították Kerpely Antal Kohászati Technikum néven, majd több átkeresztelés után sokáig a Miskolci Egyetem főiskolai kara volt. Önálló felsőoktatási intézményként 2000. január 1-től működik, és 2016 eleje óta egyetem. Az addig állami fenntartású intézményt a „felsőoktatási modellváltás” néven reklámozott folyamat részeként a Fidesz-kormány 2021-ben ajándékba adta az egyik frissen létrehozott „közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványnak” (KEKVA). Ahogy a többi ilyen szervezetet, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítványt (DEA) is Fidesz-közeli emberek vezetik.

Az alapítvány kuratóriumi elnöke Süli János, aki 2004-2011 között vezető tisztséget töltött be a Paksi Atomerőműben, 2014-2017 között Paks polgármestere volt, majd 2017-2022 között az erőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter. Sülin kívül a DEA

kuratóriumának tagja Barna Zsolt, a Mészáros Lőrinchez tartozó Magyar Bankholding elnök-vezérigazgatója, Keszthelyi Erik, a szintén Mészáros-érdekeltség Hungarikum Alkusz alapító-társtulajdonosa,

Benkó Marcell, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány főigazgatója, az állami tulajdonú Hunatom Zrt. igazgatósági tagja, és Palotás Béla, a Dunaújvárosi Egyetem Professor Emeritusa.

Az egyetemi épület kivitelezését elnyerő ZÁÉV Építőipari Zrt. hivatalosan 2019 óta van Mészáros kezében, és bár előtte is szerencsés volt a közbeszerzéseken, azóta még jobban megtáltosodott.

Éves forgalma 2018 óta nettó 50 és 80 milliárd forint között volt, és minden évben 6-12 milliárd közti hasznot termelt a tulajdonosának. Többek között a cég nevéhez fűződik a 40 milliárdos Néprajzi Múzeum, a 190 milliárdos Puskás Aréna, a 250 milliárd körül járó Atlétikai Stadion, és az ötmilliárdos kiskunhalasi járványkórház megépítése is.

Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, Pacsay-Tomassich Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Dr. András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora 2021. február 12-én (fotó: DUE)

Miután 2021-ben az egyetem bejelentette, hogy részt vesz a modellváltásban, vagyis hajlandó államiból alapítványi tulajdonba kerülni, egyből rámosolygott a kormány. Palkovics László (akkori) innovációs és technológiai miniszter, Süli János, (akkor még) a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter és Pacsay-Tomassich Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára ellátogatott az intézménybe.

A három fontos ember közölte, hogy az intézmény a jövőben a nukleáris ipar regionális tudásközpontjává válhat a szakirányú egyetemi képzés korszerűsítésével és minőségi infrastruktúrájának felépítésével. Ez alapján könnyen nyerhet Mészáros Lőrinc cége majd még egyéb megbízásokat is a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítványtól, amelynek kuratóriumában ott ül Mészáros két embere is.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b) és Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos (j) átadja Süli János, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke (k) részére a Dunaújvárosi Egyetem díszoklevelét „A megújuló felsőoktatás ünnepe” című rendezvényen a Veszprémi Petőfi Színházban 2021. november 8-án. (fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Megosztás