Felcsút travel club

5,5 millió forintba került Orbán Viktorék bécsi luxuséjszakája tavaly júliusban

Hosszas várakozás után végre megkaptuk a Külügyminisztériumtól, hogy mennyibe került Orbán Viktor miniszterelnök és közel 40 fős kíséretének bécsi luxusútja tavaly júliusban. Bár Bécs csupán néhány óra autóút Budapesttől, Orbán és kísérete kint töltött egy éjszakát az osztrák kancellárral való rövid megbeszélés miatt. Ez meglehetősen drága döntés volt: a külügytől kapott adatok szerint a miniszterelnöki delegáció két ötcsillagos hotelben aludt, és a szállásköltség 5,5 millió forint közpénzbe került.

A magyar miniszterelnök 2022. július 28-án találkozott ausztriai kollégájával, az ottani kormányt irányító Karl Nehammer osztrák kancellárral, akivel az orosz-ukrán háborúról, az európai energiaválságról és az illegális migrációról tárgyaltak. A hivatalos kormányzati tájékoztatóból kimaradt, de az Azonnali megírta (a cikk sajnos már nem elérhető), hogy rendkívül népes stáb, mintegy 40 fő kísérte Orbán Viktort.

Az a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közölt fotón is látszik, hogy Orbánnal ment Szijjártó Péter külügyminiszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, továbbá Bóka János európai uniós kérdésekért felelős államtitkár és Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója is. Az Azonnali szerint viszont rajtuk kívül 25 fős stáb kísérte a miniszterelnököt, plusz Szijjártó is vitt körülbelül 10 főt, így a küldöttség létszáma összesen 40 fő körül volt.

A lap arról is beszámolt, hogy bár Bécs csupán néhány óra autóval Budapestről, és a hivatalos program mindössze 2-3 óra hosszan tartott, a magyar delegáció nem jött haza utána, hanem Bécs egyik legdrágább szállodájában, a Bristolban töltötte az éjszakát. A híres bécsi operaházzal szemben található hotel honlapján augusztusi cikkünk írásakor a legolcsóbb szoba 375 euróért (400-as árfolyammal számolva 150 ezer forint), a legolcsóbb lakosztály, az Opera 1042 euróért (416.800 forint), a legdrágább, elnöki lakosztály, a Prince of Wales pedig 6000 euróért (2,4 millió forint) volt kivehető egy éjszakára.

A Hotel Bristol Bécsben (fotó: Thomas Ledl/Wikipedia)

Az Azonnali cikke után Kálmán Olga ex-tévés, a DK országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult Szijjártó Péter külügyminiszterhez. A képviselő azt tudakolta, hogy mennyibe került az adófizetőknek Orbán Viktor „bécsi rongyrázása”, és hajlandóak-e az út számláit nyilvánosságra hozni; de csak a tárgyalások fontosságát hangsúlyozó mellébeszélést kapott válaszul.

Orbán Viktor és kísérete Bécs egyik legdrágább hotelében szállt meg, de a költségeket nem árulják el | atlatszo.hu

Az Azonnali szerint a találkozó meglehetősen rövid volt: Orbán Viktor fél órát tárgyalt négyszemközt Karl Nehammerel, ezalatt a minisztereknek és Orbán Balázsnak is szerveztek egy-egy kétoldalú találkozót, majd volt egy félórás plenáris megbeszélés, végül egy egyórás ebéd. Vagyis összesen 2 óra, szünetekkel együtt max.

Először csak 541 ezret mondtak

Mi az ügyről szóló első cikkünk megírása előtt közadatigénylésben érdeklődtünk az út költségeiről az összes szóba jöhető minisztériumnál (Miniszterelnökség, Miniszterelnökségi Kormányiroda, Miniszterelnökségi Kabinetiroda, Külügyminisztérium), de a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva 45 nappal meghosszabbították a válaszadást.

A 45 nap letelte után a Miniszterelnökség, a Miniszterelnöki Kormányiroda és a Kabinetiroda közölte, hogy ők nem is adatkezelők az ügyben. Ezt nyilván tudták másfél hónappal korábban is, csak húzták az időt. A Külügyminisztérium pedig újabb 45 nappal meghosszabbította a válaszadási határidőt, majd az összesen 3 hónap letelte után, november végén küldtek érdemi választ.

Eszerint „Orbán Viktor és delegációja 2022. július 27-28. közötti bécsi útja során az adatigénylés benyújtásának időpontjában (2022. augusztus 21. – a szerk.) rendelkezésre álló elszámolás szerint 341.800 forint összegű napidíj előleg és 199.452 forint összegű egyéb dologi költség előleg merült fel.”

A Külügyminisztérium 541 ezer forintos kiadást vallott be Orbánék bécsi luxusútjáról | atlatszo.hu

A híres bécsi operaházzal szemben található hotel honlapján augusztusi cikkünk írásakor a legolcsóbb szoba 375 euróért (400-as árfolyammal számolva 150 ezer forint), a legolcsóbb lakosztály, az Opera 1042 euróért (416.800 forint), a legdrágább, elnöki lakosztály, a Prince of Wales pedig 6000 euróért (2,4 millió forint) volt kivehető egy éjszakára.

1 éjszaka 5,5 millió forintért

A Külügyminisztérium válaszából annyi kiderült, hogy csupán egy dologban tévedett az Azonnali: nem az osztrák kancellárral való találkozás éjszakáját, hanem az előzőt töltötte Bécsben Orbán Viktor és kísérete, hiszen a külügy 2022. július 27-28. dátummal hivatkozott az útra. Ez azonban a lényegen nem változtató részletkérdés, hiszen a kint töltött éjszakát nem tagadták.

Nem adtuk fel a költségek utáni kutatást: rögtön a Külügyminisztérium válasza után, 2022. november végén egy újabb adatigénylésben kértük ki a bécsi út költségeit. Erre először jött a szokásos 45 napos hosszabbítás, de január közepén nem húzták tovább az időt, hanem megérkezett végre az érdemi válasz is.

Orbánék bécsi útja összesen 7,2 millió forintba került, amiből 5,5 millió forint volt a szállásköltség.

A szállás mellett felmerült 1,1 millió forint reprezentációs költség, 427 ezer forint napidíj, 141 ezer forint tolmácsköltség, és közel 73 ezer forintnyi „dologi költség”.

Külön rákérdeztünk arra is, hogy a delegáció melyik hotel(ek)ben szállt meg, így a Külügyminisztérium erre is kénytelen volt válaszolni. Szijjártó Péter tárcája azt közölte, hogy:

„Miniszterelnök úr és delegációjának egy része a Hotel Bristol szállodában szállt meg. További, különböző tárcákhoz köthető delegációtagok a Hotel Sacher Wien szállodában szálltak meg.”

Két ötcsillagos szállodában aludtak

Ahogy azt már korábban bemutattuk, a Hotel Bristol Bécs egyik legdrágább szállodája. Nem messze tőle, az operaház másik oldalán található a Hotel Sacher, ahol a külügy közlése szerint a delegáció másik része szállt meg.

A Sacher szintén egy ötcsillagos szálloda, ahol – honlapja szerint – a magasélet és a vendégszeretet találkozik. 1876-os megnyitása óta olyan ismert emberek is megszálltak már benne, mint II. Erzsébet volt angol királynő, John F. Kennedy volt amerikai elnök, Sharon Stone színésznő, Justin Bieber énekes, és a topmodell Naomi Campbell.

A Hotel Bristol és a Hotel Sacher a bécsi operaház két oldalán (forrás: Google Maps)

A jelenlegi foglalási lehetőségek szerint a legolcsóbb szoba egy éjszakára 600 euró (400-as árfolyammal kb. 240 ezer forint), a legolcsóbb lakosztály 800 euró (kb. 320 ezer forint), a legdrágább lakosztály (Grand Signature, 95 négyzetméter) pedig 2700 euró (kb. 1 millió forint). A hotel legnagyobb apartmanjának (Madame Butterfly, 180 négyzetméter) foglalhatóságát és árát sehol nem találtuk, talán ezt külön a hírességeknek tartják fent.

A Hotel Sacher épülete Bécsben (forrás: Wikipedia/Bahnfrend)

Az 5,5 millió forintos szállásköltség fényében teljesen érthető, hogy valaki(k)nek nagyon fájt a bécsi luxusutazás kiderülése: néhány nappal az útról szóló cikk után Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő, az Azonnali tulajdonosa bejelentette a lap megszüntetését. A Válasz Online pedig nem sokkal később megírta, hogy kirúgtak egy vezető beosztású diplomatát a bécsi magyar nagykövetségről, amiért az út részletei nyilvánosságra kerültek.

Tavaly augusztusban a Die Presse osztrák lap arról írt, hogy Orbán és a 3 miniszter (Gulyás Gergely, Szijjártó Péter, Nagy Márton) hotelköltségét az osztrák Kancellári Hivatal, vagyis az osztrák adófizetők állták, erre azonban nincs hivatalos adat, és a Külügyminisztérium sem utalt rá a mostani válaszában.

 

Augusztus végén egyébként a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely szűkszavúan beszélt a bécsi útról a Kormányinfón. A Telex kérdésére Gulyás elmondta, hogy a Hotel Bristol jó szálloda, de vannak ennél drágábbak is, és ő spórolt a benzinnel, mert Orbán Balázzsal, a miniszterelnök politikai igazgatójával osztozott egy autón. A miniszter azt mondta, neki nincs oka panaszra, de „extrém luxusról kár lenne beszélni”.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Karl Nehammer osztrák kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök plenáris tárgyalása Bécsben 2022. július 28-án. A kormányfő mellett Nagy Andor, Magyarország bécsi nagykövete (j7), Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (j6), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j5), Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j3), Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (j2) és Bóka János, a miniszterelnök európai uniós kérdésekért felelős államtitkára (j). (fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

 

Megosztás