koronavírus

5,3 milliós a havi rezsije a kiskunhalasi járványkórház egy éve üres épületegyüttesének

2021 novemberében 33 beteget ápoltak a 150 főre méretezett kiskunhalasi járványkórházban, ami tavaly december óta üres. A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház közadatigénylésünkre nem csak a 2021-ben ápolt betegek számát, hanem a rezsikiadásokat is közölte. Az épület, ahogy megírtuk, 5 milliárd forintba került, a konténerkórházat a kormányközeli ZÁÉV és a WHB építette fel.

„Készen áll a betegek fogadására, de egyelőre nem indokolt a halasi járványkórház megnyitása” – 2021. november 19-én mondta ezt Orbán Viktor, miután több cikk is született arról, hogy orvoshiány miatt valójában nem is tudna megnyitni az 5 milliárd forintból épült intézményegyüttes. A kormányfő akkor azt is mondta, „azt a döntést hoztuk, hogy a kiskunhalasi járványkórház egy kiemelt járványkórház lesz, tehát nem a szokásos megyei kórházi igazgatási rendben fogjuk majd kinyitni, ha szükséges. Akkor nyitjuk ki, ha valami nagyobb baj történik, vagy ha valamelyik kórházban feltorlódnak a betegek az ország bármely pontján”.

Az Atlo Koronavírus monitorja alapján így zajlott a koronavírus-járvány 2021 őszén.

 

Szeptember elsején 132-en voltak kórházban, Orbán Viktor november 19-i bejelentésekor 6122-én, a csúcs december 7-én volt, 7596 betegszámmal. A lélegeztetőgépen lévők száma követte a kórházban kezeltek számát. Orbán Viktort megelőzően a térség azóta újraválasztott, a koronavírus miatt hónapokat élet-halál között töltő Bányai Gábor azt közölte a halasi járványkórház kapcsán: „A legrosszabb dolog egyébként, hogy a Járványkórház kész és kénytelen fogadni a hamarosan érkező, legsúlyosabb állapotú Korona-vírusos betegeket, a barátainkat, a rokonainkat, szomszédainkat, a vírustagadókat, a sok oltatlant és néhány oltottat!”.

Aztán nem így lett. Ez már a Kiskunhalasi Semmelweis Kórháznak küldött közadatigénylésünkből derül ki. A konténerkórházra, ahogy megírtuk, az ÁEEK már a kihirdetés napján, azaz 2020 március 15-én kötött egy szerződést a West Hungária Bau Kft.-vel és a ZÁÉV-vel: ebben a földmunkát rendelték meg 8 millió forintért. Pár nappal később, március 19-én írták alá a kivitelezési szerződést szintén ezzel a két céggel, nettó 3,9, bruttó 5 milliárd forintért. A szerződés szerint nem sok időt hagyott a kormány a cégeknek: a teljesítési véghatárideje 2020. április ötödike volt. A pontos műszaki leírást nem adta ki az ÁEEK.

A WHB-t, illetve a ZÁÉV-et talán már nem kell bemutatni: előbbi Orbán Viktor vejéhez köthető, utóbbi pedig Mészáros Lőrinc cége. De akad itt még más is. Betegőrző monitorokra áprilisban szerződtek a MEDIREX Zrt.-vel, ők 108 gépet szállítottak 238 ezer 301 euróért – ez az szerződés időpontjában 85,6 millió forintnak felelt meg. A MEDIREX-ről korábban írtunk, hogy „egy olyan magyar orvostechnikai cég, amit egy 2016-os kartellezési ügy miatt idén 162 millió forintra bírságolt a versenyhivatal.” Akkor kerültek fókuszba, amikor a Kínából – a kormány szerint állami megrendelésre – érkező szállítmányokon a Medirex neve felbukkant. A cég képviselője akkor e-mailben feltett kérdéseinkre előbb azt válaszolta, régi állami partnerként beszállított termékeik „többsége értelemszerűen állami intézményekhez kerül”. A válasz kifejtését kérő újabb e-mailünkre azonban nem válaszolt.

Az intézményt 2020 áprilisában adták át, a kormány akkor erről videót is készített. A járványkórház 2021 januárjában is csúcson járt, így alakult a betegszám.

 

Ezt érdemes összevetni a koronavírus adatokkal. Akkor jól látszik, hogy jóval kevesebb kórházi ápoltnál is csúcson volt az intézmény, vagyis igény lett volna rá. „A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház két helyszínen működő járványkórház szervezeti egységei vonatkozásában az alábbi üzemeltetési költség-, illetve betegszám adatok állnak rendelkezésre a kérdezett időszak tekintetében” – írták érdeklődésünkre. Vagyis nem csak a konténerkórház betegeit, hanem az épület többi részében kialakított egységekben gyógyulók számát is feltüntették. Így lehet, hogy május 31-én a mobil járványkórházat bezárták, betegeket viszont még novemberben is kezeltek. A mobil járványkórház 150 férőhelyes volt, és 40 ágyas intenzív részleg működött benne.

 

2021 novembere után a járványkórház nem kezelt beteget, a rezsikiadások viszont maradtak, még ha azok jelentősen csökkentek is. Míg 2021-ben 79,8 millió forint volt a villanyszámla, azaz havi 6,65 millió forint, addig 2022 első félévére ez 32 millió forintra csökkent, azaz havi 5,3 millió forintra. Úgy, hogy beteg 2021 decembere óta nem volt. Azért a villanyszámlát kértük a kórháztól, mert a konténereket hőszivattyúkkal fűtötték, elektromos árammal, gáz nem volt.

Az, hogy mi lesz a sorsa a konténerkórháznak, nem ismert. A hazai koronavirus.gov.hu utolsó, december 28-i híre, hogy „6 millió 421 ezer a beoltott, 4 397 az új fertőzött és elhunyt 56 beteg (…). A járvány tartósan kedvező lefolyására tekintettel, a járvány intenzív szakaszára létrehozott koronavirus.gov.hu honlap január 1-jétől megszűnik. A járvánnyal kapcsolatos hivatalos tájékoztatás azután az MTI-n keresztül lesz elérhető a sajtó számára.”

Segesvári Csaba

Adatvizualizáció: Szabó Krisztián

Megosztás