sajtóelhárítás

Nem világos, hogyan került a Magyar Nemzethez a Rogánné földvásárlását elutasító határozat

A kormányhivatalnál azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ezek a határozatok nem nyilvánosak. Tordai Bence országgyűlési képviselő közérdekű adatigénylést adott be az iratért.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

Nem lehet tudni, hogy miképpen került a Magyar Nemzet birtokába az a határozat (ld. fent), amely ránézésre arról szól, hogy a Borsod megyei kormányhivatal megtagadja a bejegyzését annak a földvásárlási szerződésnek, amit Rogán Antal új felesége is aláírt tavaly novemberben.

Telefonos érdeklődésünkre a kormányhivatal földhivatali osztályán azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ezek a határozatok nem nyilvánosak. Csak az érintetteknek, illetve az ügyvédjüknek küldik meg az iratokat.

Ebből két lehetőség adódik: hogy a kormányhivatal a szokásos eljárásmóddal szemben adhata oda mégis a kormánypárti napilapnak a határozatot, vagy az érintettek közül valaki szivárogtatott a napilapnak.

Érdemes megjegyezni, hogy a Telex információi szerint Rogán Antalt előbb Orbán Viktor miniszterelnök utasította, hogy bármilyen úton, de állítsa le, csinálja vissza az 1022 hektáros föld megvásárlásának folyamatát. A hírszájt úgy tudja, végül a Rogán kérésére fellépő Gulyás Gergely miniszter közbenjárása után utasította el a kormányhivatal az adásvételi szerződés bejegyzését, bár Gulyás kérdésre tagadta a dolgot.

A szerződést eladói oldalon szignáló Barna Izabella kérdésünkre telefonon azt mondta, nem tudja, hogy került a határozat a kormánypárti napilapba:

„Kérdezze meg azokat, akik ebbe az újságba belerakták.”

Emailben kerestük Toót-Holló Tamást, a lap főszerkesztőjét, válaszát még várjuk.

Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy pontosan mi szerepel a határozatban, amelynek csak egy részletét tette közzé a Magyar Nemzet. Hiányzik például az indoklási rész, vagyis hogy mire hivatkozva utasította el a kormányhivatal a szerződés bejegyzését.

A teljes határozat megismerésére irányuló közérdekű adatigénylést nyújtott be a napokban Tordai Bence az Átlátszó által működtetett Kimittud felületen keresztül. A Párbeszéd politikusa egyszersmind arról is megkérdezett több megyei kormányhivatalt, hogy náluk 2020-ban milyen arányban hagyták jóvá, illetve tagadták meg a hasonló szerződések bejegyzését.

Korábban írtunk arról, hogy miközben a Magyar Nemzetben meg nem történt dologként írnak a kínossá vált földvásárlási ügyről, a föld eladói szerint még érvényes a szerződés.

“Én csak annyit tudok, hogy van közöttünk egy adásvételi szerződés, és amit még meg kell csinálniuk, annak teljesülnie kell” — mondta nekünk akkor Barna Izabella, az egyik eladó.

Az eladói oldal szerint érvényes Rogán Barbara és családja szerződése az ezerhektáros birtokról

A szerződés érvényes – állítja az eladói oldal azzal az okirattal kapcsolatban, amiről ma Rogán Antal miniszter azt mondta: felesége nem vett meg semmiféle földeket.

Csokvaomány környékén a mai napig jó szívvel emlegetik azt a családot, amelyhez a szerződésben eladóként szereplő négy ember tartozik. Amerikába szakadt és ott sikeres magyar családként az eredeti szándék az volt, hogy az óhazába is sikeres üzletet, jószándékú befektetést hoznak. A tervek azonban nem jöttek be. A földszerződés elsikálására irányuló politikai törekvés most azt jelentené: annak ellenére maradhat nyakukon a föld, hogy elvileg szerződéses vásárlójuk van.

A Magyar Nemzet arról is beszámolt, hogy az ügyletet a szerződés szerint finanszírozó Budapest Bank is visszatáncolt: nem folyósítanak hitelt. A kormánypárti napilap azt is írta, hogy a bank erről csak azért beszélhet, mert a „család” felmentette a Budapest Bankot a banktitok alól.

A tisztánlátás érdekében másfél hete emailben kérdeztük a Budapest Bankot arról, hogy pontosan kik mentették fel és milyen banktitok alól. Tölgyes Orsolyát, a Budapest Bank kommunikációs vezetőjét múlt pénteken telefon kerestük az ügyben. Tőle azt az ígéretet kaptuk, hogy válaszolni fognak: ezt még várjuk.

Február elején írtunk először arról, hogy a miniszterelnöki kabinetfőnök új neje és annak szülei két további társukkal még az esküvő előtt, novemberben szerződtek 1022 hektár földbirtok adásvételéről. A földek a Borsod megyei Csokvaomány környékén vannak. A vételár oroszlánrészét a kormányzati irányítás alatt álló Budapest Bank 1,58 milliárdos hitele fedezte volna. Ez a pénzintézet biztosított ősszel 315 millió forint kölcsönt Rogán Barbara apjának friss céges érdekeltségének is.

Állami bank finanszírozza Rogán Antal új neje és családja több mint ezer hektáros földvásárlását

Többszáz hektárnyi móringot villanthat Obrusánszki Barbara. A miniszterelnöki kabinetfőnök új neje és annak szülei két további társukkal még az esküvő előtt, novemberben szerződtek 1022 hektár földbirtok adásvételéről. A vételár oroszlánrészét a kormányzati irányítás alatt álló Budapest Bank 1,58 milliárdos hitele fedezi.

Erről a céges érdekeltségről kiderítettük, hogy Rogán apósa mindössze hétszázötvenezer forintért szerezte meg a nyíregyházi mezőgazdasági szaktanácsadó vállalkozás negyedét, ami nem sokkal korábban 2,232 milliárd forint vissza nem térítendő állami forrást kapott támogatott mezőgazdasági szaktanácsadásra az uniós finanszírozású vidékfejlesztési program keretében.

2,2 milliárdos állami támogatás a Rogán Antal új apósának érdekeltségébe került tanácsadócégnek

A cégbíróságon fellelhető dokumentumok tanúsága szerint Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke új feleségének apja mindössze hétszázötvenezer forintért szerezte meg egy nyíregyházi mezőgazdasági szaktanácsadó vállalkozás negyedét, ami nem sokkal korábban 2,232 milliárd forint vissza nem térítendő állami forrást kapott támogatott mezőgazdasági szaktanácsadásra az uniós finanszírozású vidékfejlesztési program keretében.

Nemrégiben pedig adatigénylésben fordultunk az Agrárminisztériumhoz, hogy megismerjük a részleteit annak a projektnek, amelyre a Rogán Antal apósának érdekeltségébe került Ductus Kft. 2,232 milliárd forintos, európai uniós finanszírozású forrást kapott.

Sarkadi Nagy Márton

Megosztás