választás 2022

Néhány település darabra hozta a Fidesz által előzetesen elvárt szavazatszámokat

Márciusban számoltunk be arról, hogy az Átlátszó birtokába került egy vélhetően a Fidesztől kiszivárgott táblázat Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5. számú országgyűlési választókörzetének településeiről, amelyben egyebek mellett a kormánypártokra leadott szavazatok számával kapcsolatos célszámok szerepeltek településenként. Akkor úgy ítéltük meg, hogy az elvárás nagyon magas, és ha ezt hozni tudják, akkor „brutális” eredmény lesz – a valóságos választási eredmény ismeretében utólag azonban úgy tűnik, hogy sikeres volt a mozgósítás a választókörzetben, több település még túl is szárnyalta a kormánypárti szavazatok pártközpont által elvárt 42–68 százalékos arányát.

Március 16-án számoltunk be arról, hogy az Átlátszó birtokába került táblázat tanúsága szerint a Fidesz minden településre kiterjedő statisztikát készít a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 5. számú országgyűlési egyéni választókerületben Hörcsik Richárd fideszes parlamenti képviselő szavazóiról és támogatóiról. A táblázatból egyebek az derül ki, hogy a pártközpont 2022-es elvárása magasabb, mint a 2018-as eredmény: átlag feletti szavazatszámokat követelnek, és hatalmas mozgósításra készülnek a csatatérkörzetnek számító választókerületben.

A birtokunkba került, március 1-i dátumú Excel-táblázat tanúsága szerint a helyi fideszes polgármestereknek, önkormányzati képviselőknek és aktivistáknak ki volt adva egy irányszám a támogató aláírásokról, amit helyben településenként kell hozniuk. A táblázatban százalékosan szerepel, hogy az egyes települések hogyan teljesítenek, helyi forrásunk szerint a helyi fideszesek „feltehetően ennek alapján kapnak majd dicséretet és közpénzt, illetve dorgálást”. A helyi Fidesz-aktivistáknak Kubatov Gábor is előadást tartott.

Informátorunk szerint a választások előtt „valóban jártak is a falvakban, fenyegették a közmunkásokat, hogy nem lesz közmunka, ha nem szavaznak Hörcsikre. Sőt, helyi önkormányzati képviselők kivételezett, megbízható közmunkásokkal, munkaidőben adatbázist gyűjtöttek, illetve kiadták a kevésbé tájékozott, állásukat féltő embereknek, hogy kire kell szavazni.” A támogató aláírásokkal gyűjtött személyes adatokat az országgyűlési választások napján mozgósításra is fel lehetett használni.

Egy kiszivárgott táblázat szerint hatalmas mozgósításra készül a Fidesz Borsodban | atlatszo.hu

Informátorunk szerint „valóban járnak is a falvakban, fenyegetik a közmunkásokat, hogy nem lesz közmunka, ha nem szavaznak Hörcsikre. Sőt, helyi önkormányzati képviselők kivételezett, megbízható közmunkásokkal, munkaidőben adatbázist gyűjtenek, illetve kiadják a kevésbé tájékozott, állásukat féltő embereknek, hogy kire kell szavazni.” A támogató aláírásokkal gyűjtött személyes adatokat az országgyűlési választások napján mozgósításra is fel lehet használni.

Az Átlátszó által akkor megkérdezett választási szakértő szerint a táblázatban az az érdekes, hogy a központ 2022-es elvárása magasabb, mint a 2018-as tényszám. „Ha ezt hozni tudják, akkor brutális eredmény lesz” – mondta a neve elhallgatását kérő szakember. A táblázatban szereplő adatokat rendezgetve kitűnik, hogy kiugróan magas, a 2018-as névjegyzékben szereplő összes szavazópolgár 50%-ánál is több kormánypárti voks az „elvárt szavazatszám” a választókörzet több kistelepülésén.

A választási eredmény ismeretében nem volt túlzó a pártközpont elvárása

A választási eredmények ismeretében reális volt a pártközpont célkitűzése. A jogerős végeredmény szerint Hörcsik Richárd (Fidesz-KDNP) az összes 45106 érvényes szavazatból 27335-öt begyűjtve 60,6%-kal nyert a választókörzetben. A kiszivárgott táblázatban egyébként 32131 volt az elvárt szavazatszám a teljes választókörzetre, tehát Hörcsik és csapata átlagosan 85 százalékra hozta a Fidesz által elvárt „brutális” célszámokat. Ez is bőven elég volt a győzelemhez, hiszen a második helyezett Erdei Sándor (Összefogás Magyarországért) az érvényes szavazatok mindössze 30 százalékát tudta megszerezni.

Az elvárt és leadott szavazatok száma közötti különbség -22 – +47 százalék között szóródott településenként: lefelé inkább a választókörzet városaiban, míg felfelé inkább a kistelepüléseken tér el a valós eredmény a párt által meghatározott célszámoktól. Négy település: Abaújkér, Abaújvár, Szegilong és Zalkod szavazópolgárai darabra ugyanannyi szavazatot adtak le a kormánypártokra, mint amennyit azok előzetesen elvártak.

Elvárt és leadott kormánypárti szavazatok száma a választókörzetben

A kiszivárgott táblázatban néhány településen az átlagosnál is jóval magasabb kormánypárti szavazati arányt vártak, a top10 elvártból hat be is került abba a tíz településbe, ahol a választáson ténylegesen a legnagyobb volt a Fidesz-KDNP szavazataránya a választókörzetben. A kormánypártok által elvárt magas szavazatarányt is messze túlteljesítette Baskó, Hernádszurdok, Abaújvár, Regéc és Hernádbűd.

Ezen a tíz településen volt a legnagyobb a kormánypártok szavazataránya a választókörzetben

Az elvárt, nagyon magas szavazatarányt némileg alulteljesítette Pányok, Pusztafalu, Háromhuta és Arka. Ezekben a falvakban nem szívesen lennénk most a helyi Fidesz-aktivisták helyében.

Ezen a tíz településen várták a legmagasabb kormánypárti szavazatarányt a választókörzetben

Térképen is megmutatjuk, hogyan teljesítettek a választókörzet települései a kormánypártok előzetes elvárásaihoz képest.

Elvárt és valós kormánypárti szavazatok a választókörzet településein

Az általunk megkérdezett, neve elhallgatását kérő választási szakértő szerint ráadásul ez nem is kirívóan jó eredmény a Fidesznek: „Borsod 5-öt nézegetve, a rendszerben van még tartalék.” A kisvárosokban szerényebb mértékben erősödött a Fidesz, gyakorlatilag az előző választási eredményét hozta. Ez azért lényeges, mert itt tudta még valamennyire fölvenni velük a küzdelmet az ellenzék, és ebből következően itt hathatott leginkább a kampány.  Ami azzal ért véget, hogy a Fidesz hozta a számait, az ellenzékiek viszont elbizonytalanodtak. A falvakban azonban ellenfél nélkül meneteltek a kormánypártok, ezért hoztak olyan számokat, amilyeneket. „Ezek edzőmeccsek voltak, miközben a tényleges meccset is megnyerték a városokban.”

Ugyanakkor a Fideszre leadott szavazatok ezen az amúgy ezeréves jobbos vidéken sem mennek nagyon a lakosság 50 százaléka fölé: „Ha egy következő kampány reálbérnövekedés mellett zajlik, forrásbőségben, akkor ez még mehet följebb, és ha kihívó jelenik meg a falvakban, az se feltétlenül káros a Fidesznek. Egy olyan helyzetben föl lehet készülni 80 százalék körüli részvételi arányra” – mondta a választási szakértő az Átlátszónak.

A választás napján sok furcsaságot tapasztaltunk ezen a környéken

Április 3-án, a választás napján az Átlátszó riporterei személyesen is elmentek a Borsod 5-ös választókerületbe, ahol választási visszaélések után nyomoztak. A helyiek elmondása szerint a környéken bevett gyakorlatnak számít a szavazatvásárlás, akár 20-30 ezer forintot is érhet egy voks, egy nagyobb család akár 100 ezer forintot is kereshet, ha a megfelelő jelöltre voksolnak. Egy szavazatszámláló arról számolt be nekünk, hogy hallotta, ahogy a szavazófülkékben többen lefotózták a szavazólapokat. Pénzosztások helyszíneiről szóló pletykákat is megosztottak velünk a helyiek, ezeket azonban nem sikerült tetten érni, viszont egy fekete terepjáró sofőrje kifogásolta a jelenlétünket a terepen.

Olaszliszkán a választás napján az Átlátszó riporterei két férfival találkoztak, akik külföldi választási megfigyelőknek mondták magukat, viszont érdekes módon nem a szavazókörnél „ellenőriztek”,  hanem a lakóházak közt járkálva mentek oda minden egyes házhoz. Amikor megszólítottuk őket, annyit árultak el magukról, hogy határon túlról jött „megfigyelők”. Arra a kérdésre, hogy pontosan melyik szervezetet képviselik, hiszen magyarul beszélnek, azt válaszolták, hogy Szlovákiából, a Magyar Koalíció (ami újabban Magyar Közösség Pártja néven fut) képviseletében jöttek. A szlovákiai magyar pártnál utólag e-mailben érdeklődtünk arról, hogy miért és hány megfigyelőt küldtek a magyarországi választásra, ám ők azt válaszolták, hogy egyáltalán nem küldtek megfigyelőket.

A választás napja: Lehúzódott mellettünk egy fekete terepjáró Olaszliszkán | atlatszo.hu

Bár a helyiek többsége gond nélkül válaszolt kérdéseinkre, azért nem mindenki örült annak, hogy idegeneket lát. Épp az útvonaltervezőt próbáltuk a telefonon beállítani, amikor váratlanul lehúzódott mellettünk egy fekete terepjáró, majd a benne ülő két férfi közül az egyik ingerülten közölte, hogy ne videózzuk a helyieket, mert az „teljesen törvénybe ütköző”.

A Borsod 3-as választókerületben is hasonló tapasztalatokat szereztünk: Bánszálláson elmondták az Átlátszónak, hogy a fideszesek ötezer forintot, az ellenzékiek egy doboz süteményt és egy üveg bort ajánlgattak a szavazatokért. Az általunk megkérdezett közmunkásnak is megmondták reggel, hogy kire kell szavazni. A faluban voltak, akik meggyőződésből voksoltak a Fideszre: „Nézni kell a híreket! Ha nem Orbánra szavazunk, az ellenzék miatt lebombázzák a falut” – mondta az egyik helyi. Farkaslyukon egy sötétkék Ford sofőrje akciójelenetbe illően menekült, miután zavarba jött a kameránktól. A szavazókörben azt tapasztaltuk, hogy több autós is szervezetten, reggel óta folyamatosan szállította a szavazókat.

A bánszállási szegénytelepen a Fidesz 5 ezer forintért, az ellenzék süteményért és borért vett szavazatokat | atlatszo.hu

A süteményes szavazatvásárlást elsőre kétkedve fogadtuk, de a település központjában egy másik lakos is hasonlóról számolt be: „már reggel osztogattak bort, süteményt fognak még osztani”. A harmadik lakos, egy elkötelezett fideszes szavazó, megosztotta velünk, hogy „házról házra jártak, a fideszesek 5 ezer forintot, az ellenzékiek süteményt, bort ajánlgattak, mert ezzel meg lehet a szegények szavazatát vásárolni.

Az ellenzéki civilek által delegált szavazóbizottsági tagok által készített „Szavazatszámlálók beszámolói” Facebook-oldalon hasonló tartalmú útijelentéseket lehet olvasni a borsodi választókörzetekből: egy férfi arról számolt be, hogy a neki kisorsolt eldugott borsodi faluban a végeredmény 100%-os Fidesz-győzelem lett, nem érkezett érvénytelen vagy másra leadott szavazat.

Szintén a Borsod 3-as választókerületben, Putnokon láncszavazást sikerült tetten érnünk a választás napján: az Átlátszó által rögzített videón az elkövetők egy szavazókör közelében, a főút mellett, fényes nappal követték el a csalást. A fideszes Riz Gábor Putnokon mind a nyolc választókerületben nyerni tudott, a teljes választókörzetben a szavazatok 58,9 százalékával szerzett mandátumot.

Így működik a láncszavazás a gyakorlatban: egymás után adták be a szavazólapokat az Opel ablakán egy putnoki szavazókörnél | atlatszo.hu

1400-zal kevesebb szavazatot gyűjtött be a kormánypárti politikus a Csongrád-Csanád megyei 4-es számú választókörben, mégis több százalékot kapott, mint 2018-ban. Miközben Márki-Zay Péterre közel 5 ezerrel kevesebben voksoltak, mint az ellenzéki jelöltekre 4 évvel ezelőtt. Lázár János azt mondta, visszatért az országos politikába.

Országszerte számos ilyen és ehhez hasonló, a választási csalás gyanúját felvető történést rögzítettek külső megfigyelők a 2022-es országgyűlési választásokon. A legtöbb esetben szavazatvásárlás gyanúja merült fel, érkeztek hírek szegény, általában roma szavazók utaztatásáról és kifizetéséről. Komolyabb, rendszerszintű rendőrségi vagy ügyészségi nyomozás nélkül azonban nem valószínű, hogy bármilyen törvényi következménye lehet a szavazóhelyiségen kívül történt csalásoknak.

Bodoky Tamás

Közreműködött: Szopkó Zita, Bodnár Zsuzsa, Zsilák Szilvia, Bodoky Bence, Hont András. Infografikák: Szabó Krisztián.

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás