Európa meghódítása

Wellness-szállót vesz a magyar állam Szlovéniában, a fociakadémia szomszédságában

Tudott ön arról, hogy lett egy wellness-szállókomplexuma a szlovéniai Lendván? Szlovén sajtóhírek szerint egy magyar állami „alap” 9 millió eurós ajánlatot tett a Hotel Lipára és kapcsolódó szolgáltatásaira. Az ügylet ennél kicsit bonyolultabb, igyekeztünk utána járni a részleteknek.

Comitatus latin szó, vármegyét jelent. Annyit lehetett tudni a szlovén gazdasági honlapon nemrégiben megjelent írásból, hogy így hívják a háromcsillagos Hotel Lipát is magába foglaló Terme Lendava turisztikai komplexum vevőjét, és hogy a végső tulajdonos a magyar állam.

A Finance azt írta: a vételár 9 millió euró volt, a szlovéniai magyar nyelvű Népújság cikke szerint pedig ráférne további 5 millió eurónyi fejlesztés a szerzeményre.

A Terme Lendava a 120 szobás, öt medencés szállón kívül kempinget, apartmanfalut és egy fejlesztési telket is magába foglal. Ráadásul, s ezt már mi fűzzük hozzá, a közvetlen szomszédságban épül a lendvai fociakadémia, amit szintén bőkezűen, 1,3 milliárd forinttal támogat a magyar állam.

A Finance „alapot”, a Népújság „alapítványt” emleget a magyar vevőként. Csakhogy Comitatus néven Magyarországon az alapokat és alapkezelőket nyilvántartó MNB semmit, a civil szervezeteket regisztráló bíróságok pedig egy teljesen más profilú, társadalomkutató egyesületet tartanak csak nyilván.

Létezik viszont több Comitatus elnevezésű cég, közülük kettő, egy zrt. és egy kft. állami, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában.

Üzleti titok, mibe kerül? Egészen biztosan nem

Némi kutakodás után kiderült, a Comitatus Üzletviteli és Vagyonkezelő Kft. lesz az, amit keresünk. A kevésé szem előtt lévő társaság 2016 végéig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat vagyonkezelő cége volt, egy évvel korábban lett az MNV tulajdona, s 2016-ban át is nevezték.

A társaságtól újságírói kérdésben is kérdeztük a szlovén ügylet részleteit, illetve közérdekű adatigénylésben kértük a Terme Lendava ügylet szerződéseinek másolatát. Előbbire egyelőre nem érkezett válasz, utóbbit rövid úton elutasították üzleti titokra hivatkozva.

Ezt természetesen nem fogjuk ennyiben hagyni, jogi úton kérjük majd, kötelezzék a Comitatust a közpénzes ügylet nyilvánosságra hozatalára. (De legalább megerősítést nyert, hogy jól okoskodtunk, tényleg ez a cég a vevő.)

A magyarok tulajdonszerzése viszont még nem teljesen biztos – annak ellenére, hogy a tulajdonos Sava Holding elfogadta az MNV-cég ajánlatát. A Finance cikke többször is idézi például Zdravko Počivalšek gazdasági minisztert, aki meglehetősen fújtat a biznisz ellen, mondván, a turisztika stratégiai nemzetgazdasági ágazat. A liberális, piacpárti értékeket közvetítő portál bírálja is ezért a minisztert, mondván, már az anyacég, a Sava Holding is egy csődtömeg, épphogy elkerülte a felszámolást, jelenleg például a hitelezők a legnagyobb tulajdonosok. Kilencmillió euró pedig rengeteg pénz.

Az anyacégben 22,5-22,5 százalékkal azonban jelen van a szlovén állam is: ekkora pakkja van az SDH-nak, a Szlovén Állami Holdingnak (ha tetszik, a helyi MNV-nek), illetve a nyugdíjalapnak. Azaz nem teljesen mindegy, mi a véleménye a gazdasági tárca vezetőjének. Ráadásul valóban létezett egy minisztériumi lista a nem értékesíthető állami érdekeltségekről, s ezen a Sava Holding is szerepelt.

Az ügyletet mégis tervezhetik már egy ideje. A népújságos cikk megemlíti például, hogy már tavasszal, azaz a szlovéniai választások előtt lekerültek a Terme Lendava egységeiről a jelzálogterhek – át egy másik Sava Holdingos fürdőre. 2019 végénél előbbre azonban a Finance cikke sem jósolja, hogy lezajlik az átadás-átvétel.

Orbánista nyomulás Szlovénia-szerte – de sikerült?

Szlovéniai forrásaink szerint az ügyletet érintő kritikák egy részénél érezhető némi fenntartás azzal szemben, hogy a vásárló a magyar állam, még olyanok is akadnak, akik egyfajta sunyi Trianon-revíziót emlegetnek. Mások ellenben éppen, hogy tapsolnak – ők azok, akik Orbán Viktorban látják Európa megmentőjét.

A magyar kormányerők kétségtelen odafigyeléssel vannak a szlovén politikai eseményekre. 2017 tavaszán írtuk, hogy Habony Árpád médiája szlovén televíziót vásárolt, majd további ottani sajtótermékeket is bekebelezett. Ez a média teljesen nyíltan támogatta a június eleji választásokon Orbán helyi szövetségesét, a jobboldali Szlovén Demokrata Pártot (SDS).

Sőt, két magyar származású „nemzetiségi” képviselőjelölt közül Orbánék Horváth Ferenc mellett tették le a voksukat, aki be is húzta a mandátumot. Ő jelenleg is a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke és – nem mellékesen – Lendva község alpolgármestere is volt a közelmúltig. Mindkét minőségében rálátása lehetett úgy a Terme-ügyletre, mint a tervezett fociakadémiára.

Az SDS győzött ugyan, de a mandátumok többségét nem tudta megszerezni, kormányt alakítani nem tudott.

Ami azt is jelenti, hogy Počivalšek miniszter „ügyvezetőként” háborog a Terme Lendava eladása ellen. Csakhogy jelen pillanatban egyre nagyobb az esélye egy balos kormánynak Szlovéniában.

A napokban meg is született a balos pártok között a megállapodás, szlovéniai forrásaink szerint napokon belül, akár cikkünk megjelenésekor leheteti az esküt az új, kívülről a kommunisták által támogatott balközép kabinet. Márpedig akkor kétesélyes, hogy az MNV-cég valóban viheti-e a wellnessfaluját, különösen, hogy a  Levice éppen az állami vagyon elherdálásának befejezését szabta a külső támogatás egyik feltételéül.

Pedig elég szépen ki lett találva. A Fidesz helyi bástyája nyer, ami erős politikai támogatást jelent a migránsozásban éppúgy, mint a gazdasági legelészésben. A Terme Lendavától például állítólag erős labdarugó-turizmust vár a magyar partner, bármit jelentsen is ez.

A lendvai fociakadémia 1,3 milliárdja pedig már tavaly decemberben eldőlt. Ez még akkor is rengeteg pénz, ha föltesszük, hogy szükség van hasonló intézményekre. Az Index elemzése szerint nem sokkal többet, kétmilliárd forintot tolt a magyar állam Mészáros Lőrinc eszéki csapatába, amelyik a horvát élvonalban játszik – márpedig legkésőbb az idei vb óta tudjuk, hogy ez mit jelent. Ezzel szemben a lendvai csapat, a ZTE tulajdonosa által nemrégiben megszerzett Lendava Nafta 1903 a másodosztályban vergődik.

Rádi Antónia

Fotó forrása: viaslovenia.com

Megosztás