Nemzeti Együttműködés Rendszere

Egy kapavágás nélkül, az engedélyek megszerzésével kerestek Tiborczék egymilliárdot a félkész visegrádi hotelen

Egyetlen sor téglát sem kellett leraknia Tiborcz István cégének, mégis milliárdos hasznot hozott számukra egy visegrádi,  máig befejezetlen hotel-beruházás két év alatt. Az építési projektet annak idején elkezdő, azóta bedőlt ír cég több milliárd forintos hitelt kapott egy állami tulajdonú banktól: az MKB-tól, ami azóta Mészáros Lőrincé és Szíjj Lászlóé. A bank követelését, és ezzel a félkész szállodát később a miniszterelnök vejének egyik érdekeltsége szerezte meg. A védett erdő közepén található építmény tulajdonosa ma már egy Szíjj Lászlóhoz köthető tőkealap. Drónfelvételen mutatjuk, hogyan terjeszkedik a NER nemcsak a Balaton partján, hanem a Dunánál is.

A sajtószabadságért nem elég tüntetni, fizetni is kell érte – kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Néhány hete jelent meg a hír, hogy a visegrádi hegyoldalban évek óta félkészen, tájsebként álló hotelt tulajdonló cégből (HOTEL VSGRD Kft.) hatalmas osztalékot vett ki a tulajdonos Longoria Holding Zrt. Ebben a cégben pedig a Tiborcz Istvánhoz köthető BDPST Zrt a többségi, egy Lexan Holding Zrt. nevű cég pedig kisebbségi tulajdonos. A Lexan tulajdonosa, Komonczi Zsolt több olyan cégnek a vezetője, melyek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt korábbi vezetőjének, Tiborcz István üzlettársának, Szivek Norbertnek az érdekeltségébe tartoznak.

Az ügyről beszámoló mfor.hu cikke a cégbírósági adatok alapján úgy számolt, hogy a HOTEL VSGRD Kft-nek a félkész hotel értékesítéséből 3,65 milliárd forint bevétele és számításaik szerint 1,21 milliárd forint nyeresége lehetett, amikor az ingatlant eladták egy Szíjj Lászlóhoz köthető alapkezelőnek, a Minerva V50 Ingatlankezelő Alapnak 2019. márciusában.

Szerettük volna megtudni mennyi munkába, befektetésbe kerülhetett elérni a milliárdos profitot, ezért megkérdeztük a többségi tulajdonos BDPST Zrt-t, hogy a két év alatt, amíg a HOTEL VSGRD Kft-n keresztül a tulajdonosai voltak az ingatlannak, milyen változtatásokra került sor az épületben és a telken. A cég vezetésének a véleményét kértük a fent idézett állításokról is.

A válasz a BDPST Zrt, kommunikációs feladatait ellátó, a sok milliárdos kormányzati kommunikációs kampányokban is részt vevő Goodwill Communications Tanácsadó Kft. -től érkezett. Ebből kiderült, hogy a cég által hozzáadott érték a projektben nemzetközi tanácsadók bevonása, egy fejlesztési koncepció kidolgozása és a szükséges engedélyek  megszerzése volt.

„A BDPST Group a fejlesztői tevékenyég mellett tanácsadói és közvetítői tevékenységet is folytat, azaz megvásárol az elmúlt időszakban valamilyen finanszírozási vagy technikai okból ellehetetlenült, leállt projekteket, majd újra piacképes termékké teszi őket, és ezt követően értékesíti azokat. Ilyen volt az évek óta álló visegrádi hotelfejlesztés, amelyhez a projekttulajdonosok kidolgozták a fejlesztési koncepciót, megszerezték a szükséges engedélyeket, majd így értékesítették tovább. Ezek mind értéknövelő tényezők, előbbiek keretében jelentős forrást szántak a hotel komplett tervezési és fejlesztési folyamatainak előkészítésére, külföldi tanácsadók bevonására, az épület teljes körű kitakarítására, folyamatos őrzésére, valamint a következő fejlesztési fázisra történő előkészítésére.”

A Goodwill Communications a fenti válasz mellett elküldött nekünk egy levelet, amit korábban az osztalékról hírt adó mfor.hu szerkesztőségének írtak, a fent idézett cikk több részletét kifogásolva. Ebben a levélben több, a cég vezetésének nem tetsző megfogalmazást sorolnak, de azt nem tagadják, hogy a Hotel VSGRD Kft. a félkész szálloda értékesítése után több, mint egymilliárd forintos osztalékot (1.075.000.000 Ft) fizetett ki a tulajdonos Longoria Holding Zrt. részére.

Egy kapavágás nélkül, az engedélyek megszerzésével kerestek Tiborczék egymilliárdot a félkész visegrádi hotelen from atlatszo.hu on Vimeo.

Az épület őrzése nagyon sokba nem kerülhetett a BDPST Zrt-nek, legalábbis amikor ott forgattunk, az építkezési területen egyetlen őrt láttunk. A beruházás engedélyeinek egy része pedig már korábban, az építkezés megkezdésekor is nagy valószínűséggel megvolt. Egy környezetvédelmi engedély iránti kérelmet ugyan benyújtott a cég, de nem megfelelően, így akkor abból nem lett semmi. Ezt később a következő (jelenlegi) tulajdonos, a Szíjj László -féle Minerva Befektetési Alapkezelő Zrt. kérvényezte és kapta meg, mint erről az Átlátszó is hírt adott januárban. Igaz, hogy a terület átsorolását, nagyobb beépíthetőségét (a zöldfelület rovására) sikerült elintéznie a Tiborcz István -féle BDPST Zrt.-nek, és az építési engedélyt is megszerezték.

Környezetvédelmi engedélyt kapott a Tiborcztól Szíjj Lászlóhoz került visegrádi luxushotel

Rábólintott a környezetvédelmi hatóság annak a tíz éve félbehagyott luxusszállónak a befejezésére, melyet Tiborcz István cégétől vásárolt meg a Szíjj Lászlóhoz kötődő befektetési alap. Az építtető az új szálloda tájba illesztését és az egykori bányaterület rekultivációját is ígéri.

A BDPST Zrt által hivatkozott „piacképes termékké tevésben” a cégnek egy a környék állami forrásból történő fejlesztéséről döntő kormányhatározat, és egy, Tiborcz István apósa, Orbán Viktor által javasolt helyi fejlesztés is segíthetett. Egy évvel ezelőtt számoltunk be egy visegrádi lakossági fórumról, ahol a helyiek a település új építési szabályzatáról panaszkodtak, mert szerintük az a helyi lakosokat drákói szigorral bünteti, míg a cégekkel, beruházásokkal elnézően bánik.

A fórumon azt is többen panaszolták, hogy míg a kisemberek építkezéseit a műemlék- és tájképvédelemre hivatkozva korlátozzák vagy büntetik, addig a nagyberuházók sitt-halmokkal, konténerekkel csúfíthatják el a várost. Üres épületek”, félbehagyott építkezések jellemzik Visegrádot, háborgott több felszólaló.

Feketeöves NER-lovagok sürgölődnek Visegrádon, a kormány milliárdokat tol a Duna-kanyarba

Sokan jelentek meg azon a lakossági fórumon, melyen Visegrád rendezési tervének módosítása és egy új Helyi Építési Szabályzat véleményezése volt a téma. A Tiborcz Istvánhoz és további NER-lovagokhoz köthető, milliárdos nagyberuházások városképre gyakorolt hatásáról azonban kevés szó esett, a jelenlévők inkább az építési szabályzat őket érintő korlátozásait kifogásolták.

Ebben a cikkünkben írtunk arról is, hogy 2017-ben maga Orbán Viktor javasolta az akkori polgármesternek (Félegyházi András, független), hogy nyújtson be részletes városfejlesztési tervet. Így készült el a Virágzó Visegrád program. Ugyanebben az évben áprilisban lett Tiborcz István egyik érdekeltsége, a Hotel VSGRD Kft. a félkész hotel tulajdonosa.

A visegrádi önkormányzat 2018-as évről szóló beszámolója részletes tájékoztatást ad arról, hogyan indult fejlődésnek a település, épp akkortájt, amikor Tiborcz Istvánék cége betette a lábát a városba:

„Két, komolyabb előkészítést igénylő településrendezési szerződést is megkötöttünk ebben az évben, az ebből származó, a település fejlesztésre fordítható forrás mellett jelentős előrehaladásnak ítéljük, hogy a 2008-ban félbehagyott Hilton szálló új befektetője megszerezte az építési engedélyt és remélhetőleg egy éven belül egy új szálloda nyithatja meg kapuit Visegrádon.  […] A 2017-ben megszületett „Dunakanyar kormányhatározat” két nagyobb, összességében 4 milliárd forintnyi támogatást biztosít a látogatómenedzsment és a különféle történeti emlékhelyek, látnivalók összekapcsolására. A Magyar Turisztikai Ügynökséggel 2018-ban több alkalommal egyeztettünk, ennek eredményeképp elkészült egy 10 oldalas koncepció, amit a TDM tagok is megismertek, véleményeztek. A koncepciót a tavasz során benyújtottuk az MTÜ-höz, ahol a koncepció alapján folyik tovább az előkészítési munka. Decemberben beadtuk az igényünket az előkészítő tanulmányok, vizsgálatok lefolytatására, remélhetőleg 2019-ben már arról lesz szó, hogy a vizsgált változatok közül melyik változat részletes tervezése indulhat meg.”

A 12 978 négyzetméteres telket, amin a félkészen is milliárdos hasznot hozó beruházás található, 2004-ben összesen közel százmillió forintért (97 335 000 Ft) adta el a visegrádi önkormányzat – tudtuk meg az önkormányzat jegyzőjétől megkapott adásvételi szerződésből. Egy önkormányzati dokumentumból az is kiderül, hogy az ingatlan értéke tavaly márciusban, amikor a tulajdonos Longoria Holding Zrt. eladta a Szíjj Lászlóhoz köthető tőkealapnak, 3,7 milliárd forint volt.

Az Országos Területrendezési Terv szerint Visegrád teljes közigazgatási területe tájképvédelmi szempontból kiemelten kezelendő övezet, így a hotel területe is. A település közigazgatási területének egésze a Duna-Ipoly Nemzeti Park létesítéséről szóló 34/1997. (XI. 20.) KTM rendelet alapján a DINP (Duna-Ipoly Nemzeti Park) részeként országos jelentőségű védett természeti terület. Ráadásul Visegrád is felkerült az UNESCO világörökség-várományos helyszínek listájára az esztergomi várral együtt, a „Dunakanyar-kultúrtáj” részeként.

Amint arról néhány napja beszámoltunk, a Momentum szerint magyar állami és uniós pénzből telt a Tiborcz Istvánnak a panorámás telken álló, medencés felsőörsi luxusingatlanra, amelyet az Átlátszó mutatott be először tavaly nyáron, ezért a helyszínen tiltakoztak a miniszterelnöki vő gyanús vagyonosodása ellen:

Tiborcz István az Átlátszó által felkutatott balatoni birtokánál akciózott a Momentum

A Momentum szerint magyar állami és uniós pénzből telt Tiborcz Istvánnak a panorámás telken álló medencés felsőörsi luxusingatlanra, amelyet az Átlátszó mutatott be először tavaly nyáron. Az utóbbi hetekben több ellenzéki párt is tiltakozott, amiért szerintük a kormányközeli gazdasági elit kisajátítja a Balaton környékét.

Szöveg: Horn Gabriella — Fotó, videó: Németh Dániel

A cégadatokat az Opten Kft. biztosította.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás