budapest

Gőzerővel épül a Népliget mellett a százmilliárdos kézilabdacsarnok – drónfelvételek

A kézilabdacsarnokot a 2022-es férfi kézilabda-Európa-bajnokságra húzzák fel, amit Magyarország és Szlovákia közösen rendez meg. A létesítményt nettó 78,7 milliárd forintért a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Zrt. építi fel. A Népliget szomszédságában már úgy hiányzott egy új sportcsarnok, mint egy falat kenyér, hisz csupán 500 méterrel odébb található a Groupama Aréna. A megvalósítás határideje 2021. november vége, s úgy tűnik, jól haladnak az építkezéssel: a drónfelvételeken már kirajzolódik az aréna alakja. A monstrum már most hatalmasnak tűnik, a betonoszlopok a buszpályaudvar fölé magasodnak, a sportcsarnok belsejében pedig négy daru is szorgoskodik.


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

Az uniós közbeszerzési értesítő szerint a főváros az építkezéssel nem csupán egy multifunkcionális sportcsarnokot, hanem egy új koncerthelyszínt is nyer. Sőt, a hivatalos tájékoztató szerint a beruházásnak köszönhetően a létesítmény közvetlen környezete is megújul: „a több mint 15 hektáros, éveken át gondozatlan, elhagyatott terület rendezetté válik, Ferencváros és Budapest új zöldfelülettel, élménycentrummal bővül.”

Mindössze 500 méterre található a Groupama Aréna.

Akár meg is lehetett volna spórolni az új sportcsarnokot

Az Európa-bajnokság mérkőzéseit összesen hat városban bonyolítják majd le, és a 2018-as pályázatban budapesti helyszínként még a Papp László Sportaréna szerepelt, aminek a kapacitását 14 ezer főre lehetne bővíteni.

Azonban az EHF (Európai Kézilabda-szövetség) előírása szerint a döntő helyszíne csak olyan létesítmény lehet, ami képes 18 ezer ember befogadására. Ám az EHF nem túl szőrösszívű, tudja, hogy egy 18 ezres csarnok nem terem minden bokorban, ezért 2018-ban Zágrábban, és 2016-ban Krakkóban is megengedte, hogy 15 ezres csarnokban rendezzék meg az EB-t.

A magyar kormány viszont nem hagy(hat)ta, hogy négyezer ember a kanapéból nézze a döntőt: 2019 áprilisában bejelentették, hogy új sportcsarnokot építenek a fővárosban az eseményre, ami már húszezer fő befogadására lesz alkalmas. Így megválaszolatlan kérdés maradt, hogy lehetett-e volna az EHF-fel alkudni, de persze akkor nincs 100 milliárdos közbeszerzés, amit elnyerhet valamelyik NER-közeli cég. A kormány szerint amiatt is égető szükség van az új sport- és rendezvényközpontra, mert a Papp László Sportaréna programja elég zsúfolt, és már túl hosszú ideig tart egy-egy új rendezvényt bevinni.

Nem csak meccsekre, hanem koncertekre is lehet majd járni.

Az új csarnok bejelentésekor azt akkor még nem lehetett tudni, hogy milyen magasak lesznek az építés költségei, de sejteni lehetett, hogy nem lesz olcsó mulatság.

„Nem szeretnék konkrét összeget mondani, azért, mert utána számonkérhető lesz”– mondta akkoriban Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kézilabdacsarnok féláron

A tavaly júliusban elindult, hirdetmény közzététele nélküli, tárgyalásos közbeszerzésre első körben nettó 115,8 milliárd és 159,9 milliárd forint közötti árajánlatok érkeztek. A finoman szólva is kissé elszállt költségeket látva a kormány határozatot hozott arról, hogy a beruházás teljes összege nem haladhatja meg a bruttó 101 milliárd 544 millió forintot, ami nettó 74 milliárdot jelent. 2019 augusztusában az építkezést nemzetgazdasági szempontból kiemelt projektté nyilvánították. 

A sportcsarnok 2021. november végére készül el.

Második körben pedig már nagy árzuhanásnak lehettünk tanúi, ugyanis az augusztus 29-én zárult ajánlati körben már több tízmilliárd forinttal olcsóbb ajánlatot tettek a kivitelezők.

A nyertes Market Építő Zrt. először nettó 153,9 milliárdért vállalta volna az építkezést, de végül feleannyiért, nettó 78,7 milliárdért is felépítik.

Az nem derült ki pontosan, hogy korábban mit akartak csinálni a pénz másik feléből. Az viszont köztudott, hogy a Market tulajdonosa a miniszterelnök barátjaként ismert Garancsi István. Az üzletember érdekeltségei az elmúlt években számtalan állami pénzből finanszírozott munkát nyertek el. A Market felel például a Pannon Park, azon belül a Biodóm kivitelezéséért is. Azt a tendert 32,698 milliárd forintért nyerték el, azonban nagy botrányt kavart, hogy a költségek akár 63 milliárdra is ugorhatnak.

20 ezer fő befogadására lesz alkalmas az új kézilabdacsarnok.

Kapavágás előtti költségek: 16 milliárd

A sportcsarnokhoz a telket 13,6 milliárd forintért vette meg az állam, külföldi tulajdonban lévő gazdasági társaságoktól. Azonban 1,7 milliárd forintot sikerült spórolniuk, mert a telket övező önkormányzati területeket igazán nagyvonalúan, ingyen adta Ferencváros akkori vezetése az államnak.

A mérnöki előkészítési munkálatokat 1 milliárd 659 millió forintért az Óbuda-Újlak Beruházásszervező és Fővállalkozó Zrt. végezte. Az arénát a Középülettervező Zrt. nettó 995 millió forintért tervezte meg.

Zsilák Szilvia

Fotók: Zsilák Szilvia / Átlátszó

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás