Nemzeti Együttműködés Rendszere

Csúcskönyvvizsgáló köti össze a Strabag exlobbistája és a Hit Gyülekezete cégbirodalmait

Ugyanazon a könyvvizsgálón osztoznak az osztrák-magyar összekötő Aczél Zoltán tanácsadó-üzletembert környező, valamint a Németh Sándor vezető lelkészhez és egyházához tartozó cégcsoportok. Kérdés, hogy üzleti vagy politikai értelemben is van-e átjárás a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe egyaránt betagozódott Strabag-világ és a Hit Gyülekezete között.

Támogatási kampány

Tavasszal írtuk meg az Átlátszón a Magyar Hanggal közösen végzet tényfeltárásunk eredményeképpen, hogy miközben a Hit Gyülekezetének juttatott egyszázalékos felajánlások átlagos összege messze elmarad a többi egyházétól, a pünkösdi-karizmatikus felekezet mellett létrehozott cégbirodalom mégis látványosan prosperál. A cégbirodalom egyes elemei — eminensen az ATV Zrt. legnagyobb közvetett tulajdonrésze — eközben viszont a magyar állam által bevett egyházként elismert újprotestáns felekezet alapító lelkésze, Németh Sándor érdekeltségébe kerültek.

Akkori számításaink szerint az egy százalékos felajánlást a Hit Gyülekezetének felajánló hívek havonta nettó 105 ezer forintot kereshetnek — vagy éppen nagyon ügyesen adóznak, netán vállalkozók is közben. Arra gondoltunk: ha a hívek ilyen élelmesek lehetnek adóügyben, talán érdemes megnézni azt is, hogy ki vizsgálja magának az egyháznak, illetve a cégeinek a könyveit.

Könyvelési ügyek A cikkünkben szereplő megbízások kivétel nélkül könyvvizsgálati megbízásokat jelentenek. Az ilyen feladatot ellátó specializált könyvelők végeredményben a cégek mindennapi munkáját feldolgozó könyvelő munkáját ellenőrzik. Egy ügyes könyvvizsgáló legalább annyira fontos és bizalmi kapcsolata lehet bármely pénzembernek, mint egy tehetséges jogász. Miközben azonban korrupciógyanús ügyletekben strómanoló, szerződésíró ügyvédek és ügyvédi irodák rendszeresen szerepelnek az ezzel foglalkozó cikkekben, a könyvvizsgálók kapcsolati hálójára kevesebb figyelem fordul. Talán egyedül a nem mindennapi karriert és ügyfélkört magáénak tudható néhai Szebellédi István volt egyedül olyan sztárkönyvvizsgáló, akire az elmúlt évtizedben rávetült a közfigyelem reflektorfénye — de még az ő esetében is csak az öngyilkossága után. Könnyen belátható azonban, hogy a közös könyvvizsgáló két különálló, ámde közösen üzletelő cégcsoport dolgait is megkönnyítheti.

Az Opten cégadatbázisa szerint R. Gabriella könyvvizsgáló cirka másfél tucatnyi társaságnál tölti be ezt a feladatkört. A vállalatok száma és jelentősége, a megbízások kezdete tekintetében két érdekkörre mondhatni: ezek ketten R. legfontosabb megbízói. [R. Gabriella nem közszereplő, továbbá megbízatásai puszta ténye nem jelez semmilyen törvénybe vagy jóerkölcsbe ütköző dolgot; vezetéknevét ezért nem írjuk ki — a szerk.]

Ez a két érdekkör a Németh Sándor és a Hit Gyülekezete vonzási övezetében lévő, valamint a Strabag-Mészáros tengelyen elhelyezkedő Aczél Zoltán környékén mozgó cégeket jelenti. Kérdéses, hogy van-e bármilyen mögöttes tartalma R. párhuzamos megbízásainak. A két csoport között ugyanakkor közvetett kapcsolatot jelez a korábbi SZDSZ-hez fűződött, hasonlóan jó viszony, valamint az építőipari vonatkozások is.

Mindkét társaság esetében régi, és cégek helyett inkább személyekhez fűződő bizalmi viszonyok olvasható ki R. Gabriella megbízatásaiból. A könyvvizsgáló első hitgyülekezete-környéki megbízatása 1999-re datálható, R. azóta vizsgálja a H & H Projects Építőipari Kft. könyveit. A céget 1995-ben alapította a Hit Gyülekezete és az egyházhoz szorosan kapcsolódó Hit és Erkölcs Alapítvány. Ma R. nyolc olyan társaságnál — köztük a koronaékszer ATV Zrt.-nél — bejegyzett könyvvizsgáló, amely a felekezet vagy az alapító lelkész Németh Sándor érdekeltségébe tartozik.

Cégviszonyok R. Gabriella (pirossal) egyes megbízói mögött. Kékkel a Németh Sándor és a Hit Gyülekezete körül, zölddel az Aczél Zoltán körül kirajzolódó érdekcsoportot jelöltük.

Különös jelentősége van annak, hogy ebben a sorban szerepel az X and A Marketing Kft. is. A céget X egy & A Marketing and Holding Limited nevű liechtensteini cég alapította még 2006-ban. Ugyanez a vaduzi illetőségű cég játszott kulcsszerepet abban is, ahogy az ellenzéki térfélen meghatározó hírtelevíziót működtető ATV Zrt. legnagyobb közvetett tulajdonrésze Németh Sándor érdekeltségébe került.

Ahogy korábban írtuk: az egyház tulajdonában álló egyik vállalkozás tulajdonosi körében egyszer csak felbukkant a liechtensteini offshore cég, amely egyre nagyobb tulajdonrészt szerzett, majd amikor többségbe került, átadta a tulajdonrészét Németh Sándornak.

A budapesti bejegyzésű X and A Marketingnél már a kezdetektől R. Gabriella felelt a könyvvizsgálatért. 2019. március 29-én aztán a liechtensteini X & A kiszállt a magyar leánycégből, és ennek is Németh Sándor lett a 100 százalékos tulajdonosa — írta korábban a Magyar Hang. A könyvvizsgáló a tulajdonosváltások ellenére  folyamatosan dolgozik a cégnek.

Aczél Zoltán környékén a kétezres évek második felében tűnt fel R. Gabriella könyvvizsgáló. Az időszak és a konkrét cég egyaránt kényes: R. 2007 szeptemberétől annak a Euro:contact Hungary Tanácsadó Kft.-nek vizsgálta a könyveit, amelyik az osztrák sajtó korabeli értesülései szerint a Strabag kenőpénzeit csatornázta tovább a magyar politika feketekasszáiba. 2007 évben a tanácsadócég összesen 3,3 milliárd forintos árbevételt ért el, ebből 1,855 milliárd forint Ausztriából származott a cég beszámolója szerint. R. könyvvizsgálói jelentése szerint a könyveléssel minden rendben volt.

Erős pénzek, erős emberek A Euro:contact ügyeit akkoriban tárgyaló cikkekben nem találtuk: a cég 2007 évről szóló beszámolója említést tesz egy olyan, tévesen kiállított számláról, amit a megelőző évben bizonyos Magyar Erősport 1998 Kft. jegyzett. Később az adóhatóság nyomozói a Magyar Erősporthoz hasonlóan az ismert abdai erősember Darázs Ádámhoz kötődő Gym Darázs Kft.-nél kutakodtak az Euro:contact érintésével a Strabagtól érkező, közel 600 millió forint nyoma után. 2008-ban mindkét cég százmillió forintot meghaladó adótartozással ment felszámolásba.

A Strabag magyar-osztrák vegyes kötődésű lobbistáiként kérdéses hírnévre vergődött Aczél Zoltán, apósa, Terner Géza, illetve Alexander Zach előkerültek az Alstom-metrókocsik beszerzésének ügyében is.

Néhány éve az Átlátszón ismertettünk egy bécsi ügyészségi iratot, amelynek tartalma szerint Aczél, Terner és Zach „azzal volt gyanúsítható, hogy tudatos és akaratlagos együttműködésben 2005 eleje óta Ausztriában és Magyarországon magyar hivatalos személyeknek, az ő javukra vagy politikai pártok javára anyagi előnyt nyújtottak, hogy a nemzetközi üzleti forgalomban 2006-ban megkapják az Alstom vállalatok számára a Budapesti Közlekedési Vállalatnak (BKV) a 2-es és 4-es metróvonalra vonatkozó, metrószerelvények szállításával kapcsolatos szerződést, illetve, elfogult okokból előnyben részesítsék őket, vagy egyáltalán előnyt szerezzenek a nemzetközi versenyben.”

Érdekes motívum, hogy az osztrák építőipari óriásként ismert Strabag és a francia kocsigyáros multi Alstom egyaránt komoly orosz kötődéssel rendelkezik. Az Alstomnak bő évtizede jelentős (jelenleg egyötödönyi) részvénye van az orosz Transmashholdingban. A Strabag tulajdonosai között közel másfél évtizede 25,9 százaléknyi részvénnyel szerepel Oleg Deripaska orosz oligarcha. Deripaska nem kispályás: 2017-ben megjelent róla, hogy korábban alkalmazta Paul Manafortot, Donald Trump kampányfőnökét. Később felkerült az amerikai szankciós listára is, idei hírek szerint az amerikai pénzügyi tárca azt állítja róla: személyesen Vlagyimir Putyin számára mosott pénzt.

További érdekesség, hogy a Strabag-érdekelt Deripaskát gyakran emlegetik a Transmashholdingban meghatározó orosz fontosságok, Iskander Makhmudov résztulajdonos és Andrei Bokarev Transmash-elnök társaságában is. A Transmashholding feles tulajdonában lévő magyar TMH Hungary Invest Zrt. az elmúlt években megszerezte az államtól a Dunakeszi Járműjavító többségét is, ami rövidesen 32 milliárdos keretösszegű államvasutas tendert nyert.

A Válasz Online és a g7 cikkeiből derült ki, hogy a Strabag vonatkozásában korábban ellenségesen kommunikáló Fidesz 2010-es kormányra kerülése óta az osztrák óriáscég még a korábbiakhoz is képest jobban hasít a közbeszerzési milliárdokért folytatott versenyben. A budapesti pletyka úgy tartja, a Strabag részben azért is nélkülözhetetlen szereplője a magyar útépítési piacnak, mert a szektor a rajta átözönlő uniós és állami százmilliárdok dacára eszközhiányos, így például sokszor a Mészáros-holdudvar által elnyert munkákon is a Strabag gépeivel dolgoznak.

Az elmúlt években kiépült Belfry néven egy olyan cégbirodalom is, ami leginkább személyesen Aczélhoz látszott kötődni, és az útépítésből benyert közpénzek mértékét és az ebből kitermelt profitarányt tekintve is NER-topligás pozíciót foglalt el. A Belfry a g7 gyűjtése szerint kimondottan szeret a Strabaggal együttdolgozni, a két csoport között cserélt gazdát 2018-ban a korábban Belfryékhoz tartozó Strabag Szolnoki Aszfalt Kft.

Cégadatok szerint a közelmúltban a Belfry-csoport formálisan is Aczél közvetett érdekeltségébe került a lobbista többségi tulajdonába tartozó AZH Holding Zrt.-n keresztül.

A budapesti bejegyzésű AZH Holding háromnegyedrészt Aczélé, míg a maradék Alexander Zach tulajdona. A cég hasonnevű bécsi leánya fogja össze Aczél érdekeltségeit, köztük a Belfry-cégek lajtántúli anyukáját, a Belfry Holding Gmbh-t. A biznisz jól csenget: a budapesti AZH az elmúlt öt év során mindösszesen 4,18 milliárd forint tiszta profitot termelt. Az eredmény oroszlánrésze a bécsi leánytól érkező osztalékból származik.

R. a 2013-as megalakulása óta vizsgálja a budapesti cég könyveit. Érdekesség, hogy miközben a könyvvizsgálót megtartották a korábbi Belfry-leány Strabag Szolnoki Aszfalt Kft.-t átvevő sógorok, a többi Belfry-cégnél R.-t a nemzetközi könyvvizsgálóelit Big Four tagja, a Deloitte váltotta 2018-ban. Utóbbi csere a Belfry nemzetközi terjeszkedését, netán tulajdonosváltását alapozhatja meg. A közelmúltban a cégvezetés is professzinalizálódott, a korábban mérsékelt építőipari tapasztalattal rendelkező idősebbik Aczélt több ügyvezetői poszton egy szakmabeli váltotta.

Könyvvizsgálat anno Az Opten cégadatbázisát átpörgetve úgy látni: R. Gabriella könyvelő, könyvvizsgáló idejekorán betagozódott a fővárosi hatalmi elitekbe. 1990-ben közösen alapította a Juss Könyvelő Kft.-t Székely Gáborral. Székely az első ciklusban Budapest SZDSZ-es főpolgármester-helyettese volt, 2002 és 2010 között a Szerencsejáték Zrt.-t vezette, később a Neo FM tulajdonosaként szerepelt a hírekben. Korábban Istenhegyi úti lakcímén működött Zoltai Gusztáv vezetésével a Keren Hayessod cionista alapítvány is. A kilencvenes évek végén R. megbízást kapott a kínaipiacos Szetlik Ferenc nevéhez fűződő egyes cégektől is. A kétezres évek során R. Gabriellának még egy érdekes ügyfele akadt: alapításától kezdve 2010-zel bezárólag R. végezte az Idom 2000 Zrt. könyvvizsgálatát. Az Idom 2000-t eredetileg három exbelügyes alapította. Azután tettek szert kétes hírnévre, hogy egy 2008-ban, még a szocialista-szabaddemokrata időkben az állami vagyonnyilvántartás vezetésére kapott megbízást két év alatt sem sikerült teljesíteni, pedig korábban ez a cég fejlesztette ki a parlamenti választások lebonyolításához használt szoftvert is.

Az nem világos, hogy az egyaránt R. ügyfélkörébe tartozó üzleti-politikai csoportosulások között van-e más kapocs is. Érdemes felidézni ugyanakkor, hogy osztrák sajtóértesülések szerint anno a sógorok lobbistái leginkább a „Strabag Demokraták Szövetségét” kenték. A már megszűnt Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) ugyanakkor a Hit Gyülekezetével is rendkívül szoros viszonyt ápolt: alakulásakor a párt tagságának harmada-fele volt hites, és a szoros kapcsolat egészen az ezredforduló környékéig tartott. Aczél és a Strabag-érdekkör, valamint Németh Sándor gyülekezete abban is hasonlít: a 2010 utáni új világba az SZDSZ-kötődések dacára sikerült beilleszkedniük.

Az egyház körnnyékén az elmúlt időszaban gombamód szaporodó építkezések és a főként építőiparban nyomuló Stabag/Belfry-cégek között pedig kurrens szinergiák is sejthetőek.

Kérdéseinkre mindenesetre a Hit Gyülekezete lelkészi hivatalának titkárságáról úgy tájékoztattak minket: R. Gabriella azért végzi 20-22 éve a gyülekezet által alapított cégek könyvvizsgálatát, mert személyében lelkiismeretes, munkáját kiváló szakmai színvonalon végző munkatársat ismertek meg. Azt is írták: Németh Sándor nem ismeri sem a könyvvizsgálót, sem Aczél Zoltánt, üzleti kapcsolat pedig nincs a lelkészhez és egyházához kötődő cégek, valamint az Aczél-, illetve a Strabag-világ közt.

R. Gabriellától lakonikus választ kaptunk: titoktartási kötelezettség alá tartozó információról nem áll módjában tájékoztatást adni. Az Aczél Zoltán részére az AZH Holding Zrt. cégjegyzékében bejegyzett hivatalos emailcímére küldött kérdéseinkre mindeddig semmilyen válasz nem érkezett.

Sarkadi Nagy Márton

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Megosztás