tudósítás

Petah Tikván minden szombat este Netanjahu ellen tüntetnek

 

Több mint 40 hete tart az a tüntetéssorozat, amelyen az izraeli kormányfő korrupciós ügyeinek kivizsgálását sürgeti szombat esténként a Tel-Aviv melletti Petah Tikva nevű városban, a Netanjahu gyanús ügyeiben illetékes izraeli államügyész lakásának közelében összegyűlő 2-3 ezer fős tömeg. A mozgolódás már további városokra is kiterjedt, míg az eredeti helyszínen tudósítónk szeptember eleji látogatásakor tucatnyi ellentüntető próbálta túlharsogni a dobokkal és hangosbeszélőkkel felszerelkezett dühös polgárokat. Videóriport.

Szeptember 2-án már 42. hete tüntettek Aviháj Mandelblit államügyész lakásának közelében a korrupció ellen, követelve a Benjámin Netanjahu kormányfő elleni nyomozás és a vádirat benyújtásának felgyorsítását. Az Izraelinfo cikke szerint a hétről hétre fokozatosan növekvő számú, a helyi média szerint alkalmanként két-háromezer tüntető a ma már hivatalosan is korrupciós nyomozás alatt álló miniszterelnök távozását követeli, a nyomozás lassú ütemét sérelmezi, és ezért Mandelblitet okolják.

A megvesztegetési ügyek miatt tüntetők olyan jelszavakat skandálnak, mint “A vagyon alvilági rendszere”, “Elég volt a korruptokból”, “Bibi Netanjahut a Maszijáhu börtönbe”. Olaj a tűzre, hogy augusztus elején Ari Harow, Netanjahu bizalmasa és volt kabinetfőnöke vádalkut kötött az izraeli ügyészséggel, és ennek keretében vallomást tesz a miniszterelnök elleni nyomozásokkal kapcsolatban.

Ezzel egyidőben ellentüntetők is megjelentek szombat esténként a Petah Tikvában lévő téren, ők a kormányzó jobboldali Likud párt Netanjahuhoz hű hívei. Az interneten tömeges mozgósítást és legalább ezer fős részvételt hirdettek, de csak néhány tucat hangadó jelent meg izraeli zászlókba burkolódzva a korrupciót elítélőkkel szemben.

Az ellentüntetők elsősorban a médiát okolják a kormányfő elleni korrupciós nyomozásokért, és a demokratikusan megválasztott hatalom elleni puccsal vádolják a “baloldali” újságírókat a megvesztegetési ügyek kiteregetése miatt.

 

Petah Tikván minden szombat este Netanjahu ellen tüntetnek from atlatszo.hu on Vimeo.

 

A Haaretz baloldali izraeli napilap összefoglalója szerint egyébként hamarosan megtörténhetnek az első vádemelések abban a botránysorozatban, amely Benjamin Netanjahu miniszterelnök politikai jövőjét fenyegeti.

Feleségügy

Avicháj Mandelblit főügyész várhatóan csalás miatt emel majd vádat a kormányfő felesége, Sara Netanjahu ellen, aki állítólag 111850 dollár értékben fogadott el ajándékokat. A gyanú szerint emellett elismert sztárszakácsoktól rendelt ételt a hivatalos miniszterelnöki rezidenciára, ami szabálytalan.

Sara Netanjahu tagadja a vádakat és az elszállt költségekért a rezidencia háztartásának korábbi vezetőjét, Meni Naftalit teszi felelőssé. Ám a rendőrségnek vannak arra bizonyítékai, hogy a pazarlás már Naftali érkezése előtt is zajlott, és távozása után is folytatódott.

Egyébként pont Naftali lett a motorja az új, alulról szerveződő, Netanjahu megbuktatását célul kitűző mozgalomnak, amely minden héten tüntet Petah Tikvánál. Naftali beperelte a kormányfő feleségét, azt állítva hogy rosszul bánt vele és a személyzet többi tagjával. A pert másodfokon is megnyerte.

Ezen felül azzal is gyanúsítják Netanjahut, feleségét és fiukat, Yairt, hogy értékes ajándékokat fogadtak el két gazdag üzletembertől: az izraeli származású hollywoodi mogultól, Arnon Milchantól, és az ausztrál milliárdostól, James Packertől. Netanjahu és felesége állítólag rendszeresen kapott Milchantól drága szivarokat és pezsgőket sok százezer sékel értékben. Milchan értékes ékszert is ajándékozott Sara Netanjahunak.

Netanjahu szerint ezek az ajándékok csupán a barátság bizonyítékai, Milchan pedig semmiféle szívességet nem kapott cserébe. Packer állítólag nagy értékű ajándékokkal halmozta el a kormányfő fiát – többek közt ingyen repülőjegyekkel és szállodai szobákkal. A rendőrség már a Netanjahu-családot, Milchant és Packert is kihallgatta az ügyben.

Netanjahu a múlt hónapban lett vádlott ebben az ügyben. A miniszterelnöki hivatal szerint a vádak alaptalanok.

Médiaügy

Egy másik ügyben annak a vádja merült fel, hogy Netanjahu megpróbált összehozni egy megállapodást, amely azt biztosította volna számára, hogy Izrael második legnagyobb napilapja pozitív színben írjon róla. Cserébe megnehezítette volna a lap riválisának, az ingyenesen osztogatott Israel Hayomnak a munkáját.

A miniszterelnök régóta próbálja elhárítani azokat a híreszteléseket, melyek szerint óriási befolyása van az Israel Hayomra, a Sheldon Adelson kaszinómágnás alapította, Netanjahu-párti lapra. Lapértesülések szerint Netanjahu mégis hajlandóságot mutatott arra, hogy odadobja az Israel Hayommal ápolt jó kapcsolatát azért cserébe, hogy a vele szemben kritikus Yedioth Ahronoth leszálljon róla.

A megállapodás visszavetette volna az Israel Hayom példányszámát, amely megjelenése óta a legnagyobb példányszámú országos napilap, és épp a Yedioth Ahronoth-ot szorította le az első helyről.

A múlt hónapban Netanjahu egyik korábbi munkatársa aláírt egy megállapodást, mely szerint tanúskodik az ügyben Netanjahu ellen. Az amerikai születésű Ari Harownak, a kormányfő korábbi kabinetfőnökének cserében egy másik ügyben vádalku keretében nem kell börtönbe vonulnia. A miniszterelnöki hivatal szerint ezek a vádak is alaptalanok.

Tengeralattjáróügy

A Netanjahu körüli botrányok közül kétségkívül a “Tengeralattjáró-ügy” a legkomolyabb. Ebben az ügyben a kormányfő nem vádlott, ám három bizalmasa igen. A német hajóépítő vállalat, a ThyssenKrupp izraeli képviselője, Michael Ganor az ügy fő gyanúsítottja: azzal vádolják, hogy magas rangú védelmi tisztségviselőket kent meg annak érdekében, hogy Izrael milliárdos értékben rendeljen tengeralattjárókat a német cégtől.

A nyáron Ganor is aláírt egy megállapodást, mely szerint tanúskodik az ügyben. Cserében azért, hogy hajlandó más gyanúsítottak ellen vallani, csupán egy évet kell leülnie és 10 millió sékel (2,8 millió dollár) büntetést kell fizetnie.

Moshe Ya’alon egykori védelmi miniszter azt mondta a rendőrségnek, hogy Netanjahu azzal próbálta előmozdítani a ThyssenKrupp-szerződést, hogy sürgette a minisztériumot, hogy vonjon vissza egy korábbi, tengeralattjárók beszerzésére kiírt tendert. Azzal is megvádolta Netanjahut, hogy több tengeralattjárót vett, mint amire a védelmi minisztériumnak egyáltalán szüksége volt.

Az ügyben fél tucat vádlottat letartóztattak, köztük az izraeli haditengerészet egykori parancsnokát, Eliezer Maromot is. Egy másik kulcsfontosságú gyanúsított Avriel Bar-Yosef, az izraeli Nemzetbiztonsági Bizottság korábbi helyettes vezetője, akit szintén szoros szálak fűznek Netanjahuhoz. Netanjahu ebben az ügyben is tagadja a vádakat.

Telekomügy

A „Bezeq-ügyként” is ismert korrupciós ügy egy júliusban publikált állami számvevőszéki jelentéssel kezdődött, amely a kommunikációs minisztérium és az izraeli telekomcég, a Bezeq közötti problémás kapcsolatot tárta fel.

A jelentés szerint Shlomo Filber, a kommunikációs minisztérium főigazgatója, aki egyébként korábban Netanjahu egyik legfontosabb tanácsadója volt, olyan bizalmas dokumentumokat adott át a Bezeq-nek, amelyeket a cég saját javára tudott hasznosítani.

Netanjahu azután helyezte át Filbert a kommunikációs minisztériumba, hogy onnan elbocsátotta elődjét, Avi Bergert. Berger ugyanis egy olyan szélessávúinternet-szolgáltatási reformot tervezett, amely üzletileg hátrányos lett volna a Bezeq-nek.

A számvevőszéki jelentés szerint Netanjahu akkor is szabályt szegett, amikor kommunikációs miniszterként (az izraeli miniszterelnök ezt a minisztériumot személyesen vezeti) nem hozta nyilvánosságra, hogy baráti kapcsolatban áll Shaul Elovitch-csal, a Bezeq legnagyobb részvényesével. Eközben Netanjahunak hatalmában állt olyan döntéseket hozni, amelyek a Bezeq-et előnyös helyzetbe hozhatják.

Kapcsolódó cikkeink

Hogyan számolt le Orbán Viktor izraeli eszmetársa, Benjamin Netanjahu az ottani civil szervezetekkel?

Soros, Izrael, a cionisták és Orbán

LIKE, SHARE, RETWEET – a közösségi médiában is durvul az izraeli-palesztin konfliktus

Bodoky Tamás

Ez a cikk soha nem jöhetett volna létre az Izraelinfo meghívása nélkül, köszönjük.

Megosztás