Környezetpusztítás

Az önkormányzat működtet illegális hulladéklerakót Komlón, lezárattuk a területet

Egyetlen hulladékgazdálkodási létesítménynek sem felel meg, és a város hulladékrendeletében sem szerepel az az önkormányzati terület, ahová a város évek óta hordja a közterületekről összegyűjtött zöldhulladék és egyéb szemét egy részét. Az Átlátszó kitartó érdeklődése után sorompóval zárták le a zöldhulladék mellett építési törmelékkel és háztartási lomokkal is elszennyezett területet.

Évek óta hordják a hulladékot egy, a komlói önkormányzat tulajdonában álló volt bányaterületre Kossuth aknán. A város szélén álló erdős területet mindössze egy út választja el a lakóházaktól, így nem csoda, ha az ott élőknek feltűnt, hogy valakik napi szinten járnak oda platós autókkal.

Akadt, aki az elmúlt 1-2 évben fotókat is készített arról, mi minden került oda: építési törmelék, olajos hordó, háztartási lom, valamint főként zöldhulladék: ágak, fanyesedék, száraz falevelek.

Elsőre úgy tűnt, hogy klasszikus illegális szeméttelepről van szó, aztán kiderült, hogy valami egészen másról. Amikor ugyanis a helyszínen jártunk, meglepetésünkre az önkormányzat egyik platós autója bukkant fel, amelyről percek alatt ledobálták a hulladékkal teli zsákokat. Miután a kocsi elhajtott, egy markoló beforgatta a földbe a hulladékot.

Minderről videót is készítettünk.

Illegális hulladéklerakót működtet a komlói önkormányzat from atlatszo.hu on Vimeo.

Ezek után felkerestük az önkormányzatot, hogy megtudjuk,

  • pontosan „micsoda” a megjelölt helyszín,
  • hány éve működik,
  • ki visz/vihet oda, milyen rendszerességgel és milyen hulladékot,
  • mi lesz a hulladék sorsa,
  • miért nincs jelölve/lezárva a terület,
  • mennyi a terület „működtetésének” költsége egy évben, ezt ki állja és milyen forrásból?

Az önkormányzat közel két hétig nem reagált, ezalatt viszont sikerült néhány részletet kiderítenünk.

A terület nem szerepel Komló Város Hulladékrendeletében, tehát hivatalosan nem hulladékkezelési helyszín. Az autók viszont, amelyek a területre hulladékot hordanak, az önkormányzat járművei. A felvételen látható HYR-831-es rendszámú Peugeot Boxer-t például a Városgondokság bérli havonta 150 ezer forintért.

Bár a zöldhulladék gyűjtése és tárolása egy engedélyeztetett területen megfelelő körülmények között (pl. konténerekben való elhelyezés esetén stb.) önmagában nem lenne szabálysértő, amint viszont hulladékkezelés is történik, az engedélyköteles feladat.

Márpedig a területen a platós kocsik által odahordott hulladékot egy markológép forgatja be a földbe, azaz hulladékkezelés történik. A jogszabályok alapján viszont a „telephely” egyetlen hulladékgazdálkodási létesítménynek sem felel meg (így például nincs körbe kerítve, nincs csapadékelvezetés és így tovább), így engedélye sem lehet hulladékgazdálkodásra.

Kitettek egy sorompót

Mivel a városban a Komlói Városgazdálkodási Zrt. végzi hivatalosan a zöldhulladék begyűjtést, megkérdeztük a céget, pontosan hova kerül vagy kellene kerülnie a zöldhulladéknak.

Szeitz Gábor, a KVG Zrt. üzemvezetője érdeklődésünkre elmondta, a lakosságtól beszállított zöld hulladékot a Kökényi Regionális Hulladékkezelő központba viszik. A Kossuth aknai „lerakóról” nem volt tudomásuk, nem is használták semmilyen célra.

Vagyis hivatalosan nem ez a terület a város zöldhulladék-kezelésének a helyszíne.

De akkor ki visz oda és mit?

A helyszínt bejárva a látottak alapján a város közterületeiről összegyűjtött falevelet (és minden egyéb szemetet, amit azzal együtt összeszednek) hordják oda zsákszámra a Városgondnokság dolgozói és/vagy az általuk megbízott vállalkozók. A többi hulladék pedig (gumiabroncsok, építési törmelék, lomok stb.) vélhetően a lakosságtól származik, akik könnyen behajthatnak a jelöltelen, őrzés nélküli lerakóba.

Vagyis kimondhatjuk, hogy az önkormányzat évek óta illegális hulladéklerakót működtet a város peremén.

Fotó: Katus Eszter / Átlátszó

Ezen nem változtat az a tény sem, hogy cikkünk megjelenése előtt az utolsó pillantban mégis érkezett válasz a Várodgondnokság részéről, amely csak megerősítette az eddig kiderített információkat.

Az intézmény vezetője, Bogyay László elmondta, hogy a HYR-831 rendszámú teherautó (és a markoló is) a Városgondnokság megbízásában áll, és leveleket szállított a területre. Sajnos előfordult, hogy a zöldhulladék műanyag zsákokkal együtt került a gödörbe, de ezeket azóta kézi erővel kiválogatták és gyűjtik folyamatosan – fogalmazott az intézményvezető.

Bogyay hozzátette (ami a tulajdoni lap alapján nem is volt kérdéses), hogy a terület önkormányzati tulajdonú, és csak az általuk a közterületről összegyűjtött kaszálék és falevél elhelyezése volt a cél.

Azzal viszont nem számoltak, hogy a zöldhulladékon kívüli a lakosság által elhelyezett egyéb törmelék is odakerül.

A Városgondnokság vezetője rámutatott, hogy a biohulladék kezelésével és komposztálással a 23/2002.(XII.29.) KvVM rendelet foglalkozik, azonban a terület engedélyeztetése hosszadalmas procedúra. „Keressük a hosszútávú megoldást. Az engedélyezett helyszín kijelölését követően a megfelelő beavatkozás után visszaadjuk a természetnek az adott területet” – tette hozzá.

A lerakót egyébként – napokkal az írásbeli megkeresésünk után –  egy sorompóval zárták el az autósforgalom elől.

Katus Eszter

Nyitókép: Az illegális hulladéklerakóban nemcsak zöldhulladék található. Fotók és videó: Schell Bence és Katus Eszter

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás