Adatújságírás

Mennyivel keresek kevesebbet, mint a többi adózó? Kattints ide, és kiszámoljuk!

 

Mit gondolsz, hol állsz a Magyarországon adózó munkavállalók jövedelmi rangsorában? Te vagy az újjászületett Krőzus, vagy éppen ellenkezőleg, a templom egerének érzed magadat? Most képet kaphatsz arról, hogy milyen fizetést kapsz a többi magyar adófizetővel összevetve. Az Átlátszó és a Költségvetési Felelősségi Intézet új fejlesztése, az SZJA Kiszámoló a 2015-re bevallott éves nettó munkajövedelmi adatok alapján hajszálpontosan megmutatja a helyzeted a jövedelmi rangsorban a többi munkavállalóhoz képest. 

A jövedelemeloszlás bemutatását szolgáló adatbázis létrehozásához a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által a Költségvetési Felelősségi Intézetnek anonimizált, vagyis az egyes adózók azonosítására alkalmatlan módon kiadott, 2015-ös személyi jövedelemadó-bevallások (SZJA-bevallás) adatait használtuk fel.

Az adatbázisban csak a munkavállalói jogviszonyból keletkezett adatok vannak. Ebből adódóan számos jövedelemtípust nem vesz figyelembe a program, mint például az SZJA-bevallásokban nem szereplő nyugdíjakat, szociális ellátásokat, vagy a szürke- és feketegazdaságból szerzett adózatlan jövedelmeket, ahogyan nem tartalmazza az egyéni vállalkozói kivétet, az őstermelői jövedelmet és az önálló tevékenységből származó jövedelmet sem.

Az SZJA-bevallásban nem ebben a rubrikában szerepelnek az elkülönülten adózó jövedelmek sem, mint például az osztalékból, árfolyamnyereségből vagy az ingatlan bérbeadásából származó jövedelmek. Tehát csak arról kaphatunk pontos képet, hogy a bejelentett munkavállalók rangsorában hol helyezkedik el a mi fizetésünk.

A kalkulátor használatához meg kell adnod a nettó havi munkajövedelmed. Azt az összeget, amit havonta kézhez kapsz, vagy a bankszámládra utalja a munkáltatód. Ezt követően egy százas skálán jelöld be, hogy mit gondolsz, hogy a jövedelmi helyzeted alapján hol helyezkedsz el a többiekhez képest.

Fun fact: Kutatások szerint a gazdagok szegényebbnek, a szegények gazdagabbnak gondolják magukat, mint a valóságos helyzet. Kattints ide az SZJA Kiszámolóhoz!

Néhány fiktív példa

Vegyük példaképpen Szorgalmas Sándort, egy fiktív pályakezdő szakembert. A kisvállalkozásnál, ahol dolgozik, a középfokú szakképzettségére számítanak, ezért a garantált bérminimumot kapta meg 2015-ben. Hol helyezkedhet el Sándor a munkajövedelmek országos összevetésében?  A garantált bérminimum kedvezmények nélkül nettó 79.910 forint volt 2015-ben, és ezzel Sándor jobban keresett, mint a magyar munkavállalók 40 százaléka!

A program az általad megadott nettó fizetési adat és az anonimizált 2015-ös SZJA-adatbázis alapján összehasonlítja becslésedet a valós helyzettel. Megmutatja, hogy a jövedelemeloszlási görbén hol helyezkedsz el, és mennyire volt közel a sejtésed a valódi helyzetedhez. Kattints ide az SZJA Kiszámolóhoz!

Képzeljük el Morcos Máriát, aki főiskolát végzett szaktanár egy általános iskolában, immáron tíz éve. Hová tennénk őt a munkajövedelmek rangsorában? Egy Pedagógus II. minősítéssel rendelkező, főiskolát végzett tanár bruttó fizetése tíz év tanítási tapasztalattal havi bruttó 240.200 forint volt 2015-ben, ez a munkabér nettó 157.331 forintnak felel meg. Ezzel a fizetéssel Mária több pénzt vitt haza, mint a magyar munkavállalók 73 százaléka!

Fiktív Béla közmunkásként dolgozik a falusi önkormányzatnál, ahol a törvényben előírt minimumot tudják csak neki fizetésként megadni. Közmunkásként hol helyezkedik el a munkajövedelmek országos eloszlásában? A közmunkás minimálbér 2015-ben bruttó 79.155 forint volt, ez családi adókedvezmény nélkül nettó 51.846 Ft. Ezzel Fiktív Béla rosszabbul keresett, mint a magyarországi munkavállalók 76 százaléka.

A bevallott, adózott jövedelmek eloszlási görbéje sokat elárul a magyar társadalomról. Egy percentilis a munkavállalók azon egy százaléka (körülbelül negyvenezer ember), akik nagyjából azonos jövedelmet vallottak be. Például a 44 százalékhoz 85.575 forint tartozik. Ez azt jelenti, hogy az SZJA-bevallások 44 százalékában szerepelt ennyi, vagy ennél kevesebb összeg havi nettó fizetésként.

Látható, hogy a görbe nemcsak emelkedik, de egyre meredekebb is. Ahhoz, hogy valaki a 45. percentilisből felküzdje magát a 46. percentilisbe, elég havi nettó 1726 forinttal többet keresnie. Ahhoz viszont, hogy valaki a 90. percentilisből felküzdje magát a 91. percentilisbe, már havi nettó 12.251 forinttal kell növelnie a jövedelmét. Kattints ide az SZJA Kiszámolóhoz!

Hogyan működik a kalkulátor?

A kalkulátor használata végtelenül egyszerű. Látogass el az SZJA Kiszámoló oldalra, és ott add meg, hogy mennyi volt a nettó havi fizetésed 2015-ben. Ezek után tippeld meg egy 0-tól 100-ig terjedő skálán, hogy szerinted a magyarok hány százalékánál kerestél jobban. Az „És mi a valóság?” gombra kattintva megjelenik az eredmény, ahol a tippedet és a valós pozíciódat is megjelenítjük a grafikonon.

Mozgasd az egeret a skála fölött, ha arra vagy kíváncsi, hogyan oszlanak el a bejelentett, adózott munkajövedelmek Magyarországon.

A kalkulátort a jövőben szeretnénk majd frissíteni az aktuálisabb, 2016-os, majd még későbbi adatokkal, hogy mindig pontos képet tudjunk adni a magyarországi adózók jövedelemeloszlásáról. Elképzeléseink szerint a későbbi verziókban a különféle adókedvezményeket, például a családi adókedvezményt is figyelembe tudjuk majd venni. Visszajelzéseket kommentekben, és az [email protected] email címen várunk.

Kattints ide az SZJA Kiszámolóhoz!

Adatbázis: Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Kutatás és koncepció: Költségvetési Felelősségi Intézet. Finanszírozás és kommunikáció: Átlátszó. Fejlesztés és adatvizualizáció: DeepData.

Megosztás