Baloldali értékek

A bank viszi a székházpénzt, eladósorban a Népszava – kong a kassza Puch László után

A napokban fizetett foglalót a Geoház Kft. az MSZP Jókai utcai székházáért, de félő, hogy a teljes vételár után sem marad pénze a pártnak: a nagy rész hiteltörlesztésre megy. A Geoholding-csoport eközben tárgyal a szintén MSZP-közeli Népszava megvételéről is. Ez ügyben is a héten várható fordulat: a dolgozói egyesület mond véleményt az esetleges együttműködésről.

 

banner2_mozgo_2

 

250 ezer forint alatti négyzetméteráron bauhaus stílusú belvárosi irodaházat kb. csak Hasfelmetsző Jacktől lehet vásárolni – az összeg vevőszemmel jutányos volta mutatja, hogy mennyire kellemetlenné vált az eladó MSZP személye azon körökben, amelyek egyáltalán szóba jöhetnek egy milliárd-közeli ügyletnél.

Belvárosi ingatlanárakról bővebben

Negyedannyiért privatizálja az önkormányzat, mint amennyiért a jegybank veszi a piacon, mi az?

Információink szerint 800 és 900 millió forint körüli vételárért kelt el az MSZP Jókai utcai 3600 négyzetméter alapterületű székháza. Volt ugyan jobb ajánlat is – állítólag az OTP-csoporttól -, de a befektető kihátrált, miután kiszivárgott a tárgyalás híre.

Később, úgy tudni, egy izraeli ingatlanfejlesztő ügyes tárgyalása nyomta lefelé az árat – ők állítólag hostelt terveztek a Jókai utcába -, majd jött a Geoholding-Móra Könyvkiadó páros, hogy ennyiért nekik is megéri.

Nem csomagban – cáfolta az MSZP-környékről terjedő híreket Horváth László, a Geoholding-csoport meghatározó tulajdonosa, miszerint a székházügylet összefüggene azzal, hogy a cégcsoportba tartozó Geomédia Kiadói Zrt. – mint azt nemrégiben a Népszabadság megírta – tárgyal az MSZP-től szintén nem túl távoli Népszava kiadói jogáról is.

A tárgyalás tényét amúgy nem csak Horváth, de több megkeresett népszavás is megerősítette az Átlátszónak, ráadásul egybehangzóan állították: ebben az esetben koránt sem mennek olyan simán a dolgok, mint a székházügyletnél.

A 11 ezer példányban értékesített Népszavát megjelentető Népszava Lapkiadó Kft. közel 25 millió forintos veszteséget produkált 2014-ben, úgy tudni, a kínált vételár is nagyjából ebben a nagyságrendben van.

A kiadó formálisan a luganói TCD Intermedia SA tulajdona, ami bizonyos Alexander Schmuki érdekeltsége. Ő a moneyhouse.ch elemzése szerint tipikus főállású strómannak tűnik. Mindenesetre, aki megvenné a Népszavát, fordulhat a svájci kézbesítési megbízottjához. Az pedig nem más, mint a volt MSZP-s országgyűlési képviselő, Dávid Gyula nevével fémjelzett ügyvédi iroda.

Schmuki Puch László volt MSZP-pénztárnoknak strómanol – ez az általánosan elterjedt nézet a médiavilágban. A képet Horváth és a nevük elhallgatását kérő népszavások is árnyalják, előbbi azzal, hogy ők nem tárgyaltak/tárgyalnak a kiadóról Puch-hal. Utóbbiak pedig úgy, hogy három éve egy vasat sem kapnak sem Puch köreitől, sem magától az MSZP-től, hanem ők maguk kalapozzák össze, azt a nem sokat, amijük van.

A kiadó ugyanakkor jelenleg is az MSZP-s hátterű József Attila Alapítvány épületében működik.

Elsősorban két támogatási forrás áll a rendelkezésükre: a nagyobb tételt német szociáldemokraták folyósítják, a kisebbet pedig egy „nagyvonalú magyar milliárdos”. Utóbbi kilétét bizalmasan őrzik, ugyanakkor feltűnő a Demján Sándor nagyvállalkozó érdekeltségében álló Westend hirdetéseinek aránya az újságban.

Márpedig ezt a két forrást féltik átjátszani az esetleges vevőnek – sajtóhírek szerint ajánlatot tett az újságra az MSZP-alapítvány Szabad Sajtó is, amelynek a Népszabadság-beli csomagja eladásából lehet forrása a vételre.

A Népszabadság helyzetéről bővebben

A pártalapítvány esete a kiürített kiadóval: a Népszabadság nehéz napjai

Ezt azonban most az Átlátszó érdeklődésére Kránitz László, a Szabad Sajtó Alapítvány elnöke határozottan cáfolta. Az viszont látszik, hogy valami felpörgött az eddig mostohagyerekként kezelt Népszava életében – ha más nem, az, hogy a jelenlegi lapvezetés megmozgatta a kapcsolatait a Geomédia ellenében.

Utóbbi ugyanis egyértelművé tette: erős fúziót tervez kiadványával, az exnépszavás Gál J. Zoltán által szerkesztett Vasárnapi Hírekkel. Viszont – mint Horváth most az Átlátszónak hangsúlyozta – nem kívánnak a kollektíva ellenében, erőből átalakítani, ha erős az ellenállás, inkább lemondanak az ügyletről.

Így sarkalatos lehet a dolgozókat tömörítő egyesület e heti közgyűlése – a társaság ugyanis eddig kvázi versengő ajánlattal élt: ugyanannyit, információink szerint 20 millió forint körüli összeget kínálnak a kiadóért, mint a Geomédia.

Úgy tudni, a Geomédia részéről egy korábbi, a népszavásokkal közös értekezleten elhangzott, ők a fenti összeget készpénzben adnák, viszont többletként letudnának bizonyos adósságokat, amelyek állítólag Puch köreihez köthetők – ezt ugyanakkor Horváth nem erősítette meg most munkatársunknak, mondván, bizalmas körben bizalmas ügyekről elhangzott közlésekről nem beszél.

Ha valóban van elszámolási vita „Puchék” és a Geomédia között, az szocialista források szerint adódhat korábbi közös üzletükből, a 2009-ig a Népszava megjelentetésében is érdekelt VH Kiadó Kft.-ből.

A mondás mindkét részről az, hogy elváltak és el is számoltak, a cégnyilvántartás szerint ugyanakkor hatályosan együtt vannak még a veszteséges cégben, mármint Geomédia és bizonyos Békés Project Kft., ami a Puch-hal számos üzletben együtt mozgó Simon Dénes volt MSZP-s párttanácsadó érdekeltsége.

Szintén lehet elszámolási nézeteltérés a Sláger Rádió frekvenciáján 2012-ig működő Neo FM miatt, amelyen a Geomédia állítólag 200-300 milliót bukott.

Az ügylet messzire vezet: a Sláger-Danubius országos kereskedelmi rádiók frekvenciái helyére kiírt pályázat körül még az MSZP-kormányzás idején, 2009-ben sejlett fel a Fidesz és az MSZP közötti megállapodás lehetősége, az pedig fölöttébb valószínűtlen, hogy ha volt ilyen alku, ahhoz ne lett volna valamilyen köze az akkor még teljhatalmú pártpénzmachereknek, Simicska Lajosnak és Puchnak.

A magyar médiapiac gyakorlatából kiindulva a paktum kiterjedhetett az állami hirdetéseken való osztozkodásra is – csakhogy 2010-ben a Fidesz kétharmaddal tarolt, Simicska pedig állítólag innentől nem tartotta érvényesnek a régi tárgyalópartnerével, Puch-hal kötött, hallgatólagos dealeket. Tény, a Neo, dacára 1,8 milliós hallgatottságának, 2012-ben ment a levesbe, a Simicska-érdekeltség Class FM viszont szépen muzsikált – legalábbis ami a reklámbevételeket illeti.

Kapcsolódó cikkkek

Kommunista pártlistákat hagyott Köztársaság téri székházában az MSZP

Feljelentést tesz az MSZP az eltűnt kommunista mikrofilmek miatt, vissza akarják kapni

Kis Oligarchatározó: Puch László

Puch bécsi biznisze: fúziós székházfiók

Elsőfokon helyreigazítási pert nyertünk Hagyó Miklós ellen

A KNYF nem biztosított megfelelő munkafeltételeket a politikusokat elszámoltató ügyésznek

Eltemetett ügyek – teljes kudarcot vallott a nyomozóhatóság a BKV-ügyben

BKV-ügy: A gyanúsítottak sűrűn emlegették az MSZP pénztárnokát

Pártpénztárnokot is találtak Hagyó ügyvédének határidőnaplójában

Akárhogyan is, könnyen lehet, hogy a Geomédia végül elengedi a népszavás tervekeit, miközben Horváth nagyon is lelkesnek tűnik az MSZP-vel kötött ingatlanügylettel kapcsolatban.

A Geoholding-csoportba tartozó Geoház és a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó Zrt. vásárolta meg kétharmad-egyharmad arányban a kiürített pártházat, amelyet egyébként a Puch-hoz köthető Jókai 6 Zrt. üzemeltet – ez azonban kérdéses, hogy így marad-e, Horváth szerint erről még majd később tárgyalnak.

MSZP-s forrásaink szerint Puch valahai teljhatalma sokat apadt mára. Formális párttisztsége a Baranya megyei elnök titulus, információink szerint azonban a nyáron esedékes tisztújításon nem kíván újrázni, a pécsi Tóth Bertalan esélyes a posztra. A pénzügyek jelenleg formálisan Katona Tamás pártigazgatóhoz tartoznak, de legalább annyi rálátása van a kasszára Baja Ferencnek, a Táncsics Mihály Alapítvány elnökének is.

Téved ugyanakkor, aki teljesen leírja az expénztárnokot – és erre nem csak az utal, hogy például a jelenlegi két fontos ügyletben is fel-felmerül a neve. MSZP-s bennfentesek szerint máig meghallgatja Puch tanácsait a például pártelnök Tóbiás József és Baja Ferenc is. A hátrébb szorulás részben saját döntés volt – ismerői szerint a volt pártpénzember szívesen hódol történetesen Simicskával közös szenvedélyének, a vitorlázásnak az utóbbi időben.

Akadnak ugyanakkor szocialista körökben, akik szemére vetik a Puch-féle gazdálkodásnak, hogy a párt nem raktározott eleget az esetleges nehéz időkre.

Amennyiben például stimmel, hogy a mostani székházvételár 900 millió forint alatt marad, az MSZP-nek nem sok jut, a pénz zömét a bank viszi. Az irodaházat ugyanis az Erste Bank 1,26 milliárd forintos, vételi joggal erősített keretbiztosítéki jelzáloga terheli. A 2008-as kölcsönből a párt törlesztett, úgy tudni 800 millió forint körüli összeg a hátralék jelenleg.

Rádi Antónia

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Mi nem hiteltörlesztésre költjük.

Megosztás