Baloldali értékek

Bolgár maffiózók is bankoltak Hujber Ottó offshore pénzintézetében

 

Hujber Ottó volt orosz államadósság-lebontó és MSZP-közeli üzletember karibi bankja által kibocsájtott bankkártyát kapott a bolgár drogmaffia két végrehajtója. A kártyabirtokos hongkongi cégnek ahhoz a 2012-es gigantikus uniós pénznyúláshoz is köze lehet, amit a román korrupcióellenes ügyészség és bolgár oknyomozó újságírók tártak fel a közelmúltban. Úgy fest, nemzetközi pénzmosodát találtunk.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

A bolgár testvérpár, Ivajlo és Georgi Bozsilov 2014 januárjában vehették át Eurocard-Mastercard bankkártyájukat a trópusi St. Vincent és Grenadine szigetek fővárosában, Kingstownban bejegyzett Loyal Banktól. A kártyákhoz tartozó számla tulajdonosa a hongkongi Sun Power Industrial Ltd., amely ekkor már legalább egy éve a Loyal Bank ügyfele volt.

Finnyásnak éppen nem mondható a karibi bank ízlése – legalábbis ami az ügyfelei kiválasztást illeti. Már amennyiben valódiak az Átlátszó birtokába került banki papírok – aminek az eldöntését sem a bank, sem a tulajdonos nem segítette: nem erősítették meg, de nem is cáfolták az értesülésünket.

A szófiai alvilág Kistenisz / Nagytenisz néven ismeri a Bozsilov-fivéreket, teniszedzők voltak ugyanis, mielőtt beálltak volna a Gyilkosok néven ismert banda segítőinek. Mila Georgieva droggal, cigarettacsempészettel, pénzmosással, és uniós források megcsapolásával gyanúsítható bandájáról a Bivol bolgár tényfeltáró újságíró központ írt cikksorozatot.

A Loyal Banktól kértük, hogy erősítse meg vagy cáfolja információnkat, miszerint a Bozsilov-fivérek bankkártyáit tényleg ők bocsájtották ki, de banktitokra hivatkozva hárítottak. Mindazonáltal a pénzintézetet már számos alkalommal érte az a kritika, hogy felületesen lépnek fel a pénzmosásgyanús üzelmekkel szemben, legutóbb a Direkt36 cikkezett erről, miután a Loyal Bank is felbukkant a Mossac Fonseca offshore regisztrátor cégtől kiszivárgott Panama-papírokban.

A Vice a Panama-botrány nyomán próbavásárlásokat is végzett, s arra jutott, hogy pofonegyszerű számlát nyitni a Loyal Banknál. Az úgynevezett offshore-bankokkal egyébként éppen ez lehet a gond. Ügyfeleik egy tekintélyes hányada maga is offshore cég, vagyis nem tudható, kik a tényleges tulajdonosok.

A karibi bank viszont Hujber Ottóé – ezt még 2002-ben vezette le a HVG riportja, a Direkt36-nak pedig személyesen Hujber ismerte el, hogy a tulajdonosi lánc végén valóban ő áll. Hujber a kilencvenes évek elején volt legaktívabb a magyar közéletben: az MSZP vállalkozói tagozatát vezette, üzletemberként pedig aktív szerepet vállalt az első MSZP-kormány idején az úgynevezett orosz államadósság-bizniszben.

Kapcsolódó cikkeink

Moszkovita magyarok is felbukkannak a Panama-papírokban

Oroszok a spájzban: kik kavarnak a metrófelújítás környékén?

Az államadósság-biznisz lényege: a szocialista párttagozat egykori vezetője volt az egyik fő haszonélvezője annak az 1995-ös titkosított kormányhatározatnak, amely azt részletezte, magyar vállalkozások hogyan vehetik meg az 1,7 milliárd dolláros állami követelést pályázat nélkül. Az ügy miatt később indult büntetőeljárások érdemi eredmény nélkül múltak ki.

MSZP vállalkozói tagozat

A névjegykártya kellhetett neki, mondják most Hujber Ottóról az akkori MSZP-ben vezető szerepet játszó forrásaink. Bejárkált a Köztársaság téri akkori pártszékházba, sőt, irodája is volt ott, olykor-olykor a választmányi üléseken is tiszteletét tette, de az érdemi politizálás terén nem jeleskedett. Mentoraként valamennyi visszaemlékező az akkori MSZP-pénztárnokot, Máté Lászlót nevezte meg, azt azonban hozzátették: ha gyűjtött is pénzt Hujber, azt a párt gazdálkodásán nem lehetett megérezni.

A mi kutatásunk szerint a kapcsolat komolyabb lehetett a párt és Hujber között, mint amire most emlékeznek egykori elvtársai. A Horn-kormány idején, 1994-1996-ban például fb-tag volt az akkor állami tulajdonú Corvinbankban – márpedig az ilyesmi bizalmi jellegű sport- és kifizető-állás. A Hunga-Rus Rt. nevű Hujber-cégben pedig ugyanebben az időszakban elnökölt Barabás János egykori MSZMP-kb-s agitpropos elvtárs, akit a Molnár Gyula féle „megújuló” MSZP épp most reaktivált választmányi elnökhelyettesnek.

Barabás szintén a Hujber vezette MSZP-s vállalkozói tagozat tagja volt, itt bukkant fel a későbbi pártpénzember Puch László is. Nem volt tagja a párttagozatnak, a Hunga-Rus igazgatóságának viszont 1994-1995-ben igen Janza Károly, a Horn-kormány honvédelmi helyettes államtitkára. Janza pár hónappal később már a szaktárcát képviselte abban a bizottságban, amely az államadósság-lebontás részleteiről dönthetett, s amelyben a tárcaközi bizottság javaslatára Hujber Ottó foglalt helyet.

Az orosz nevű felesége által tulajdonolt Intertraverz Zrt.-n keresztül Hujber 1993 óta folyamatosan, kormányokon átívelően az állami MÁV Zrt.-vel közösen tulajdonos a vonatos élményutazásokat kínáló MÁV Nosztalgia Kft.-ben is. A nosztalgia nem rossz üzlet: tavaly 1,7 milliárdos forgalmat produkált a cég, 27 milliós eredményét pedig teljes egészében megszavazták osztaléknak a tulajdonosok.

Nem csak a Loyal Bank miatt túlzás a múlt emberének titulálni Hujbert. A 2002-2010-es „elmúltnyolcévben” például nagy ívű tervei voltak: a hozzá kötődő cégcsoport tíz, gigantikus kapacitású szalmatüzelésű erőművet tervezett országszerte, az egyikből – a szerencsiből – jelentős tiltakozás is kerekedett. Az elgondolások végül nem valósultak meg, a blokkolásban állítólag szerepük volt Tokaj-hegyalja befolyásos bortermelőinek is. Az erőmű-projektcégek azóta megszűntek, vagy megszűnőben vannak; Szerencsen viszont élelmiszeripari kutató vállalkozást alapított idén az Intertraverz.

A Loyal Bank esete a trombitaréz-arannyal

Az offshore-bankárság mellett 2014-ben Hujber és felesége feles tulajdonával alakult a piaci réseket megcélzó „alternatív” befektetési alapkezelő, a Colombus Global Zrt., amely az alapításának évében még veszteséges volt ugyan, de tavaly már 11 milliós eredményt produkált.

Jókorát bukott ugyanakkor Hujber a Kézizálog Zrt. tavalyi csődjén: egy másik Hujber-cég mellett a Loyal Bank magyarországi képviselete is azon károsultak között volt, akiknek a zálogcég sajtóhírek szerint trombitarezet adott arany helyett fedezetül. Ez a sztori így futott végig tavaly a médián, most azonban úgy értesültünk, Hujberék valóban vesztettek, de nem a hamis aranyon, hanem a Kézizálog-csoporthoz tartozó Lombard Kft. kötvényein.

Hogy pontosan mennyit vesztettek, azt nem tudni. Az ellenben a Szakonyi Péter pénzügyes szakújságíró szerkesztésében nemrég megjelent 25 év, 25 nagy átverés című könyvből derül ki, hogy összesen legkevesebb 20 milliárd forint tűnt el a felszámolás alá került a Kézizálog Zrt.-ből és az ahhoz kapcsolódó Lombard Kft-től.

Vagyis az aranyhamisítós krimi méltatlanul ment feledésbe a Quaestor-Buda-Cash-csődök árnyékában, pedig sok hasonlóság van a két ügy között: Bíró Péter, a Kézizálog fő tulajdonosa a quaestoros Tarsoly Csabához hasonlóan fociklub-tulajdonosként is ismert, a pápai labdarúgócsapat volt az övé a Lombard Kft. csődjéig. És hasonlatosan a többi pénzügyi botrányhoz, a Kézizálog esetében sem tudni a lényeget: hogy hol a pénz.

A Kézizálog a finanszírozó bankjainak – neves magyarországi pénzintézeteknek – tartozik elsősorban, és bár az ügyészség gyanúja alapvetően azon alapul, hogy Bíró őket is átverte, azért felmerül a felelősségük. Noha tízmilliárdokkal hitelezték a céget, a felszámoláskor alig több mint egymilliárd forint kikiáltási áron verték dobra a cégvagyont (bennragadt zálogtárgyakat, céges ingatlanokat), s a jelenleg futó pályázatokban is nagyságrendekkel kisebb értékek kerültek kalapács alá.

Ahogy a Quaestornál, itt is felmerül a pénzügyi felügyelet felelőssége. Éveken át nem tűnt fel senkinek, hogy a Kézizálog mindössze öt fiókjában – 2013-as adatok szerint – 29 milliárd forintos követelést halmozott fel a kuncsaftoknak adott záloghitelekből, ami több, mint amit a piac összes többi szereplője együttesen produkált. Összevetésül: az Orex Zálognak 32, a BÁV-nak 100 fiókja van országszerte.

A Kézizálog ügyeit ismerő forrásaink ezzel együtt nem emlékeznek szépen a hitelező bankokra. Mint a devizás magánhitelek esetében történt, kezdetben szinte tukmálták a kölcsönöket, majd pedig szipolyozták a céget a törlesztésre és újabb fedezetek nyújtására. Így kerülhetett a képbe a Loyal – a záloghitel finanszírozás-igényes üzlet, kellett, aki besegítsen, mondják.

A nagy pénzügyi átverésekről szóló könyv anyaggyűjtésekor Szakonyiban felmerült, hogy a kapcsolat a Loyal Bank és a Kézizálog Zrt. között akár mélyebb is lehet, mint az átvert hitelező és a csaló adós viszonya. A kötet szerkesztője és a Kézizálog-botrányról szóló fejezet szerzője az Átlátszónak úgy fogalmazott: nehezen érthető, mit vártak Bíróék egy Magyarországon hitelnyújtási engedéllyel nem rendelkező, karibi offshore banktól, hogyan esett épp rájuk a választásuk. Miközben annak, aki 20 milliárdot tüntet el éppen, jól jöhet egy St. Vincent-i bank.

Mi sem egyszerűbb, kérdezzük meg magát Bíró Pétert – csakhogy ő, ügyvédje tolmácsolásában azt üzente az Átlátszónak, hogy egyelőre nem tartja aktuálisnak, hogy nyilatkozzon a témáról.

Hujberrel váltottunk néhány emailt, és többször beszéltünk telefonon is, de ettől sem lettünk sokkal okosabbak. Volt, hogy a Loyal Bankhoz terelt minket (ahol pedig banktitokra hivatkoztak), máskor meg, több ízben is alkalmatlan időben érte a hívásunk, az utolsó kérdéssort pedig, amiben a Kézizálog-sztorira vonatkozó kérdések is szerepeltek, egyelőre válasz nélkül hagyta.

Drogfutárok eurómilliói

Márpedig a Kézizálog-ügyben, de a Loyal kétes hírű bolgár ügyfeleinek okán sem lenne érdektelen közreadni Hujber változatát. A Bivol bolgár oknyomozó központ ugyanis húzós dolgokat talált a két Loyal-ügyfélről, és arról a bűnszervezetről, amelyhez a tényfeltáró honlap tudomása szerint köthetők. Mila Georgieva és a vele együttműködő Oleg Popov, illetve a hozzájuk kötődő szervezetek kapcsolatrendszere a volt kommunista titkosszolgálatoktól a jelenlegi vámhatósági-ügyészségi berkekig ér – ennek köszönhető a Bivol szerint, hogy üzelmeiket viszonylagos nyugalomban folytathatták éveken keresztül.

A Bivol szerint Ivajlo Bozsilov kísérte el Georgievát egy találkozóra egy török keresztapával és embereivel, akikkel az általuk ellenőrzött drogkereskedelemről tárgyaltak. Ez az üzlet azonban félrecsúszott, a bolgár hatóságok 2015-ben elfogták Georgieváékat, akik a román korrupcióellenes ügyészségnél is képbe kerültek pénzmosás-gyanús tevékenységgel, továbbá azzal a gyanúval, hogy euró-tízmilliókkal károsították volna meg a román államot egy közbeszerzési csalással 2012-ben.

A román ügyészek által kiállított hivatalos iratban szerepel egy, az Átlátszó által beszerzett adatok szerint a Loyal Banknál számlát vezető Bozsilov-féle céghez (Sun Power Industrial) hasonló nevű vállalkozás, a szintén hongkongi Power Industrial, mint az unióspénz-eltüntetés kedvezményezettje.

Atanasz Csobanov, a Bivol szerkesztője az Átlátszónak azt mondta, hogy a cikk megírásakor utánanéztek az összes érintett cégnek, 2012-ben működő Power Industrialt azonban nem találtak hongkongi bejegyzéssel, csak Sun Power Industrialt – pontosan úgy, ahogy az a Loyal Bank-os papírokban is szerepel.

A Sun Power Industrial tulajdonosa egy észak-ciprusi cég, az Orsha Ltd., ami Oresztisz Sziampartasz helyi ügyvédé, legalábbis papíron. Az ő neve szintén szerepel a Bivol cikksorozatában: az Oresztisz által képviselt VM Corporation nyerte az a román tendert, amelynek nyerteseiként rászorulóknak szánt alapvető élelmiszereket kellett volna szállítaniuk. A pénzt felvették, de nem szállítottak a szerződés szerint, viszont a céget egy bolgár hajléktalanra íratták át: a román államot a bukaresti korrupcióellenes ügyészség gyanúja szerint 26 millió euró kár érte emiatt.

A VM Corporation eurómillióit hamar tovább utalták a cég Bank of Ciprusban tartott számlájáról, a pénz egyik végpontja a román korrupcióellenes ügyészség által „Power Industrialként” emlegetett hongkongi cég volt. Az átutalásokat a VM Corporation ügyvédje, Oresztisz Sziampartasz indította. Legalábbis ezt mondták a bankfiókban a Bivol stábjának, akik a hajléktalan VM-tulajdonos megbízólevelével mentek érdeklődni.

A Bozsilov-fivérek bankkártyáinak kiadását  a Sun Power Industrial nevében ugyanakkor nem Sziampartasz, hanem egy olyan valaki engedélyezte, akinek a szignója a megszólalásig hasonlít Mila Georgieva aláírására.

Mi is megkerestük Sziampartaszt az üggyel kapcsolatos kérdésekkel, de ő az ügyvédi titokra hivatkozva hárított.

 

 

Olyan információk is a tudomásunkra jutottak, hogy a Sun Power Industrial 2013 decemberében jelentős összeget, több mint 200 ezer eurót utalt tanácsadás és projektmenedzsment címen Loyal Bank-os számlájáról a Seychelles-szigeteki Villa Overseas Ltd-nek. A Villa Overseas igazgatója egy másik nicosiai ügyvéd, aki 2012 novemberében egy évre szóló cégképviseleti meghatalmazást adott Georgieva fiának, Martin Georgievnek.

Ennek lejárta után a ciprusi jogász újabb meghatalmazást írt, ezúttal Georgieva édesanyja, Valentina Georgieva számára. Vagyis a Sun Power-es átutalás idején Georgieva édesanyja lehetett a kedvezményezett képviselője. A Villa Overseas-nek Bulgáriában is volt befektetése: idén nyárig tulajdonosa volt az M&M Corporation nevű cégnek, ami 2015-ig Georgi Bozsilové volt. A karibi-ciprusi-bolgár-román kör bezárult.

A Magyar Nemzeti Bank a Direkt36 értesülése szerint nem vizsgálta a budapesti irodát is működtető Loyal Bank tevékenységét, pedig a Panama-papírok néven elhíresült kiszivárogtatás szerint pár éve még több ezer magyar ügyfele is volt az offshore pénzintézetnek.

Az MNB honlapján ugyanakkor nyilvántartják azt a figyelmeztetést, amit a brit fennhatóság alatt álló Gibraltár felügyelete adott ki, miszerint területükön nincs engedélye a Loyalnak pénzügyi szolgáltatást végezni. A bank gazdasági vezérigazgatója és a magyar képviselet első embere, Adrian Baron Linkedin profilján azt közli: személyesen kezeli a brit és a gibraltári ügyfeleket. A gibraltárihoz hasonlóan döntött a szlovák jegybank is 2012-ben, arra figyelmeztetve a lakosságot, hogy Szlovákiában tiltott a Loyal Bank tevékenysége.

Az MNB ennek ellenére aktív státuszban tartja nyilván a Loyal Bank Ltd. „európai és magyarországi” képviseletét. A Direkt36 közlése szerint a Loyalnak tavaly 35 ezer ügyfele volt, köztük felülreprezentáltak a japán és orosz magán és jogi személyek. Az offshorealert.com kommentelői között akadnak, akik már 2002-ben orosz hátteret sejtettek a Loyal mögött, egyebek mellett azzal támasztva alá elméletüket, hogy a bank egy közismerten orosz fejlesztésű fizetési megoldást használ.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás