Baloldali értékek

Az MSZP Kubatovja? Czeglédy szerint az ő listájuk az ellenfelek szavazóit nem listázza

Tovább tart az MSZP mélyrepülése: most a választókerületi rendszer ellen ágáló megyei vezetők meccselnek a központtal, tudomásunk szerint hamarosan összetartásra gyűlnek a hatalomból kiszoruló megyei pártelnökök. A Fidesz-szerű új pártszervezet nyertesei a választókerületek vezetői, egyikük például a milliomos munkaerőkölcsönző vállalkozó, ügyvéd és médiaguru szombathelyi politikus, Czeglédy Csaba, aki újabban kampányszervezőként is mutatkozik.

Megyehatárokat döntöget a mindeddig jobbára Szombathelyen és környékén ismert Czeglédy Csaba (MSZP) városi pártelnök és közgyűlési képviselő, aki a napokban maga mesélte el a Nyugat.hu-nak adott interjújában, hogy a két legutóbbi időközi országgyűlési választáson kulcsszerepet kapott pártja kampányában.  Mindezt tudomásunk szerint annak köszönheti, hogy az országos pártvezetés szerint is nagyon hatékony a szombathelyiek listája a helyi törzsszavazókról. A politikus ennek ellenére az Átlátszónak nyilatkozva elutasította, hogy „az MSZP Kubatov Gáborának” nevezzék őt.

A baloldal számára vesztes Tapolca-ajkai időközin kampánykoordinátor volt, a győztes veszprémin a balos választók mozgósításában segédkezett saját elmondása szerint Czeglédy Csaba, akit Tuzson Bence (Fidesz) frakciószóvivő a szocialisták adóbűnözőjének titulált a minap. Bár ezért az ügyvéd-politikus perrel fenyegetőzött – mondván, ő csak helyben közszereplő, országosan nem az -, Tuzson csak annyit sarkított, amennyi politikusok között szinte megszokott: Czeglédyt 2003-ban valóban jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték adócsalás miatt.

Diákpolgármesterként kezdte

Az eset Czeglédy alma matere, az Orlay Fürst Károly Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Szakközépiskolához kötődő: a saját maga által elnökölt diákmunka-közvetítő Rébusz Iskolaszövetkezetnél olyan számlákra fizetett, amelyek mögött nem volt teljesítés. (Az is igaz, hogy a politikus mára mentesült a büntetés joghátrányai alól, ráadásul a nyolcmilliós összeg a jelenlegi mutyinagyságrendben mikrokszkópikus nagyságrendűnek mondható.)

Az Orlay egyebekben is fontos szerepet töltött be a jelenleg 39 éves politikus életében: az iskola jelöltjeként 1994-ben diákpolgármesterré választották, a harmadikos szakközepes Czeglédyt az akkori városvezető, Wagner András (SZDSZ) iktatta be, a fiú az ünnepségen egyebek mellett azt mondta: semmiképpen sem akar olyan lenni, mint a politikusok, akik csak ígérgetnek, és nem cselekednek, igaz, neki könnyű, ő pártsemleges.

Nem sokkal később a médiában látott fantáziát, az egyik úttörő vidéki hírportált, a mostani nagyinterjút is közlő Nyugat.hu-t megjelentető Nyugat Média és Világháló Egyesület alapítója volt – mint utóbb több helyen hangsúlyozta, kiszállt belőle politikusi pályája kezdetén, csakhogy van némi zavar az időben: a bíróság 1999-es bejegyzéssel tartja nyilván az egyesületet, a politikus ellenben már 1998-ban, akkor 22 évesen a városi közgyűlés MSZP-s tagja lett.

Utóbb cége révén közvetve a helyi rádiózásba is beszállt, a Nyugat Rádió Kft. egyik tulajdonosa jelenleg is a Humán Operátor Zrt., amelyben Czeglédy az igazgatóság elnöke és a vállalat 28 százalékos részvényese. A munkaerő-kölcsönző Humán Operátor egyébiránt jól prosperál: 2013-ban 3,3 milliárdos árbevétel mellett 67,4 milliós nyereséget ért el, s a politikusnak több mint tisztes, havi 2,4 millió forintos bruttó jövedelmet nyújt.

 

VIS_czeglédy-1429892184248

 

A jelek szerint ingatlanhalmozó – hat szombathelyi társasházi lakásban feles vagy teljes tulajdonos – politikus ügyvédi irodája azonban mindössze havi 200 ezer forintos jövedelmet biztosít. Holott akad prominens kliense, Czeglédy ügyvédként képviseli például Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt egyebek mellett az exkormányfő pécsi szakdolgozatát ért plágiumvádak miatt indított perekben.

Magának az irodának ugyanakkor alighanem jobban megy, tavaly legalábbis kötöttek egy bombaüzletet: az önkormányzat többségi tulajdonában álló Szombathelyi Haladás Kft. és az FTC közötti ügyletben közreműködtek abban, hogy a Fradi megvegye a Haladás két labdarúgója, Bosnjak Predrag és Ugrai Roland játékjogát, amiért az iroda (sajtóhírek szerint az FTC-től) 11 millió forint honoráriumot kapott.

Noha saját pártjában is zűrös politikusnak tartják sokan, kiváló érzékkel úszta meg a botrányokat. Az MSZP-t helyben érintő alighanem legnagyobbat, a 2004-es, férfiak közötti nemi erőszak vádjával is terhelt vasi fantomtagbotrányt is. Holott legalábbis generációs értelemben egyívású volt a történetben végül bennragadt politikusokkal, az utóbb más ügyben, csalás miatt a börtönt is megjárt Zuschlag János volt országgyűlési képviselővel, a később az ösződi beszéd „alternatív” történetével házaló Szabó Bálinttal, illetve a taglétszám-duzzasztást utóbb Zuglóban tökéletesítő Tóth Csabával, aki ekkoriban Vas megyei párt-alelnök volt (jelenleg az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese).

Sőt, Czeglédy maga is részt vett politikai tematizálásban, a helyi Fideszt rendkívül kínosan érintő rejtett kamerás felvétel 2013-as botrányéban: a történetesen először szintén a Nyugat.hu által közölt videón – mint utóbb kiderült, egy luxusjacht kabinjában – Lazáry Viktor (Fidesz) akkori alpolgármester kokainszippantásként is értelmezhető tevékenységet végez.

Czeglédy friss vagyonbevallásában – a nyilatkozatokat egyébiránt éppen az ő javaslatára teszik közzé a város honlapján – a „jelentősebb értékű vagyontárgyak” rovatban szerepel például „videofelvétel örömlányok társaságában szórakozó, drogozó fideszesekről”, illetve „legénybúcsúkról készült, helyi fideszesekre nézve negatív tartalmú felvételek”.

Az ellenfelek szavazóit nem listázza

„A választásra jogosult szimpatizánsok listája hasznos dolog, alkalmas a célzott, az ellenfél harci kedvét nem felajzó mozgósításra. A XXI. században nem lehet kőbaltával harcolni. A Kubatov-féle módszert azért tartom erkölcstelennek, mert a nem-szimpatizánsokat, az ellenoldal szavazóit is nyilvántartja” – mondta most az Átlátszónak Czeglédy.

Példaképp saját módszereikre a legutóbbi tapolcai kampányból hozta föl, hogy a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos kérdésekre önkéntesen válaszolók közül, a feleletek alapján válogatták ki, kicsodák lehetnek a rejtett tartalékok. „Saját önkormányzati választókörzetem 4,5 ezer választópolgára közül 8-900-an szoktak rám szavazni, őket zömében mind személyesen ismerem” – mondta, cáfolta ugyanakkor, hogy országos babérokra törne, csupán az történt, hogy a szomszéd megye pártelnöke, Gőgös Zoltán invitálására beszállt a közös munkába.

További portréink a baloldal prominenseiről

Kis Oligarchatározó: Leisztinger Tamás

Kis Oligarchatározó: Puch László

Kis Oligarchatározó: Gyurcsány Ferenc

Kis Oligarchatározó: Bajnai Gordon

Az Átlátszónak nyilatkozó párttársai ugyanakkor emlékeztetnek a szombathelyi ügyvéd-politikus jó viszonyára Tóbiás József pártelnökkel – akinek a kampányszakértelemre is szüksége lehet, de legalább annyira a szövetségesekre. Tudomásunk szerint tovább dúlnak ugyanis az ellenzéki párt belső vitái, elsősorban a megyei elnökök békétlenkednek a tavaly kidolgozott, kritikusai által fideszesítésként jellemzett új alapszabály ellen.

E szerint – az új választójogi rendszerhez igazodással indokolva a lépést – gyakorlatilag kiüresítették a megyéket, a fő politikaszervező szerep a választókerületi elnökök kezébe került (közülük szombathelyi elnökként az egyik történetesen éppen Czeglédy), akik immár közvetlenül a pártközpont alá tartoznak a szervezeti hierarchiában.

Legalább ennyire fontos lehetett ugyanakkor a Tóbiás-féle vezetésnek letörni a megyei elnökök évtizedes hagyományú hatalmát – sorukban vannak régi pártmotorosok (Veres János/Szabolcs-Szatmár-Bereg, Puch László/Baranya, Boldvai László/Nógrád) éppúgy, mint a háttérszerepben nehezen akklimatizálódó Mesterházy Attila volt pártelnök bizalmasai (például a Harangozó-fivérek Somogyban és Tolnában).

E két csoport érdeke abban mindenképpen fedi egymást, hogy nehéz helyzetbe kerülnek, ha a Jókai utcában a gyakorlatban is végigverik a tervet, miszerint a központi pártpénz a jövőben a választókerületekhez kerül. Alighanem ezzel is összefügg, hogy az MSZP Fejér megyei szervezete vezetésének kezdeményezésére az Átlátszó információi szerint kedden tanácskozásra gyűlnek össze a megyei MSZP-vezetők.

Rádi Antónia

Címlapkép: Vágvölgyi Bálint / nyugat.hu

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás