Cikkek

Megírtuk, nyomoznak: OLAF-vizsgálat indult vakszoftverügyben

Az EU csalás elleni hivatala (OLAF) elrendelte az úgynevezett vakszoftver: gyengénlátók számára az internetezést állítólag segítő, félmilliárd forint uniós forrással támogatott, ám az ígéretek ellenére egyelőre nem hozzáférhető program vizsgálatát.

Korábbi cikkeink OLAF-vizsgálatért kiáltó uniós projektekről

Könnyen jött, könnyen megy: így költöttük az uniós pénzt 2015-ben

Pofátlanul túlárazott projektek, feketefoglalkoztatás – így költik el Nyíregyházán az uniós milliárdokat

Évfolyamtársak és ingatlanmutyisták: ők állnak a milliárdos csalással vádolt szociális szövetkezet mögött

Tízmilliók szellemközpontokra, fideszközeli borászlobbi a háttérben. Újabb unióspénz-szippantót fogtunk?

Így költöttek el 7-16 milliárd uniós forintot a semmibe vezető utak építésére a magyar-román határon

600 millió forint uniós támogatást juttat az Orbán-kormány a felcsúti Orbán-alapítványnak kisvasútra

267 millió forint uniós támogatás L. Simon László kiadójának vidéki kastélyára

Olajozott gépezet – az Elios Innovatív Zrt. közbeszerzéses munkái az OLAF csalás-indikátorok tükrében

Átlátszós cikksorozat alapján készült a magyar esettanulmány az OLAF éves jelentésében

Ha ön is találkozott kamugyanús uniós finanszírozású projektekkel a környezetében, írja meg nekünk az [email protected] címre!

A 800 millió forintosra becsült fejlesztés 70 százalékára nyert uniós forrást – eredetileg a Sysform Kft., amely azonban továbbadta a projektet, a gyengénlátók támogatására kifejlesztett szoftvert végül a Chemium Kft. ígérte elkészíteni.

A vak Takács Péter, illetve a vakok később hasonlóan nyilatkozó szövetsége szerint azonban a fejlesztésre semmi szükség, a magyarországi vakok azóta interneteznek, amióta a látók, ebben – eleve ingyenesen hozzáférhető vagy támogatott – programok segítik őket.

Az OLAF-hoz Takács fordult, az EU csalás elleni hivatala január 12.-i határozatában elrendelte a vizsgálatot, s erről Takács Pétert is értesítette.

 

 

Az Átlátszó cikksorozatban foglalkozott a történtekkel. Cikkeinkből kiderült: egy korábbi, nagy vihart kavart ipari kémkedéses büntetőügy vádlottja is fellelhető az eset háttérben.

De ami talán még fontosabb: a véletlenszerűen – Takács felháborodása nyomán – kibukott szoftverügy nem az egyetlen mutyigyanús eset, ami ugyanahhoz a szövevényes céghálóhoz kötődik.

Nagyon úgy fest, a bemutatott cégcsoport tagjai, amelyek között internetes sztártanácsadó éppúgy szerepel, mint bedőlt takarékszövetkezet, kifejezetten uniós pénzek megszerzésére szakosodtak.

Internetező szoftver vakoknak: félmilliárd forint uniós pénz a meleg vízért?

Moszkvabarát ipari kém a vakszoftverügy hátterében

Vakszoftver után tolmácskesztyű: uniós milliárdok kamugyanús kutatás-fejlesztésre

Ráadásul a félmilliárd uniós forintból kifejlesztett „vakszoftver” a mai napig sem érhető el az érintettek számára. Bár a fejlesztő tavaly szeptember 28.-i sajtóértekezletén másfél hónapot vállalt közzétételre, a projekt honlapján január 13-án is csak az ígéret volt olvasható.

Rádi Antónia

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás