Cikkek

Az Unified Quality Kft. értékesíti a Kurucinfó felületeit, áfás számlát is adnak

Még mindig nem tudni, hogy kik írják, és kik finanszírozzák Magyarország legnagyobb és legaktívabb nemzeti radikális hírportálját, a Kurucinfót. Az ugyan már kiderült, hogy ki a domain névleges tulajdonosa, de azt még mindig homály fedi, hogy kihez kerülnek az oldal hirdetési bevételei, illetve mi egyéb készteti a szerkesztőket gyűlölködő cikkek és oroszbarát propagandaanyagok dömpingszerű közzétételére. A rendőrséggel ellentétben mi könnyedén megtaláltuk az oldal hirdetésszervezőjét és jónéhány hirdetőjét is.

2011-ben az Athéna Intézet utánajárt, kik állnak a legnagyobb szélsőjobboldali véleményformáló webszájtként elhíresült Kurucinfó mögött, és hogy működik a magát hírportálnak álcázó gyűlöletcsoport finanszírozása. Jónéhány bennfentes felkutatása után  kiderült, hogy az oldalnak fél tucat, álnéven tevékenykedő szerkesztője van, akik a szerzőket a szélsőjobboldali szervezetek aktivistái közül toborozzák.

A munka az interneten kereszül folyik: a meghívott szerzők egy jelszót kapnak, amivel feltehetik jellemzően ingyen írt cikkeiket a honlap adminfelületére, ahonan aztán valamelyik szerkesztő publikálja azokat.

Névtelen szerzők, fekete pénzek

Szerkesztőként több forrás is egybehangzóan Molnár Balázst, Kürk Rolandot, és a 2010-ben parlamenti mandátumot szerzett Novák Előd jobbikos politikust nevezte meg, de az érintettek ezt már 2008-ban, és azóta is folyamatosan tagadták. 2012-ben aztán az atlatszo.hu kiderítette, hogy a kuruc.info domain tulajdonosa Varga Béla, akkoriban a kaliforniai Healdsburg-ben élő magyar származású borász, akinek neve már korábban is többször felmerült a portállal kapcsolatban.

Mi történt Varga Bélával lelepleződése óta?

Az Egyenlítő blogon jelent meg egy hónapja, megerősítetlen pletykaként, hogy az amerikai hatóságok a kuruc.info domainnevet bejegyző Varga Béla feleségét, Pesti Juditot is körözik. Megpróbáltuk kideríteni, hogy igaz lehet-e a hír.

Az ismert, hogy Varga és felesége az amerikai Healdsburg városának lakosai voltak. Ez a település Kalifornia államban, ezen belül Sonoma megyében található.

A Sonoma megyei ügyészég honlapján kereshető eljárási adatbázisban megtalálható egy folyamatban lévő eljárás Pesti Judit ellen, akit nagyértékű lopással és tizenkilenc rendbeli csalással vádolnak. A vádak leírásából kiderül, hogy a vád szerint Pesti azzal csalt, hogy hamis állításokat tett 2010-ben azért, hogy segélyhez jusson. Feljelenést pedig az állami munkaügyi hivatal, az Employment Development Department (EDD) tett.

Megkerestük a kaliforniai munkaügyi hivatalt, akik azt írták nekünk: Pestit tényleg ők jelentették fel a sonomai ügyészségnél, azért, mert csalt a munkanélküli segélyekkel kapcsolatban. A hivatal honlapján leírják, hogy ez például azt jelentheti, hogy valaki dolgozik, de így is felveszi a segélyt, mert nem nyilatkozik vagy hamisan nyilatkozik a munkájáról és a keresetéről.

Az EDD azt is megerősítette, hogy Pesti ellen jelenleg elfogatóparancs van érvényben.

Erről a Sonoma megyei seriff elfogatóparancsokat tartalmazó adatbázisában lehet több információt találni: eszerint Pesti harmincezer dollár (kb. nyolcmillió forint) óvadékot tett le, hogy szabadlábon védekezhessen, az ügyben de nem jelent meg egy tárgyaláson. Az elfogatóparancsot tavaly szeptemberben adták ki ellene.

Férje, Varga Béla ellen a The Press Democrat cikke szerint tavaly nyáron adtak ki elfogatóparancsot, szintén azért, mert eltűnt azután, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Miután a magyar Tett és Védelem (TEV) jogvédő szervezet amerikai bíróság elé idézte Vargát a kuruc.info-s kapcsolatai miatt, a férfi a vád szerint követni kezdte Michael Sweetet, a TEV jogi képviselőjét, akit halálosan meg is fenyegetett.

Ezért indult ellene az a büntetőeljárás, ahol le kellett tennie a kétszázötvenezer dollárnyi (azaz hatvanhétmillió forintnyi) óvadékot. A férfi ezután eltűnt, a családja a szomszédai szerint azt mondta, Kanadába ment, ahol állampolgársága van.

A TEV az ügyben tett legújabb beadványában azt írta: tudomásuk szerint Varga Kanadában tartózkodik, és egyelőre nem is térhet vissza az Egyesült Államokba, mert a többek között az ország határfelügyeletét is ellátó Department of Homeland Security (DHS), azaz az amerikai belbiztonsági minisztérium évekre kitiltotta az országból.

Sarkadi Nagy Márton

A 2011-es oknyomozás során az derült ki, hogy a szimpatizánsok és hirdetők „szatyorban”, de legalábbis készpénzben adakoznak és fizetnek – mivel a Kurucinfó mögött semmiféle jogi személyiség (egyesület, cég) nem áll, egyértelmű volt, hogy finanszírozása teljesen feketén működik.

Az újságírók egy fiktív hirdetést is feladtak, ennek ellenértékét a kuruc álnéven levelező kapcsolattartója dollárban kérte Varga Béla kaliforniai bankszámlájára, és megadott minden, az átutaláshoz szükséges adatot. Készpénzben a Turánia nevű, fővárosi hagyományőrző kisboltban lehetett fizetni, elismervényt természetesen nem adtak.

Korábbi cikkeink a Kurucinfóról

Már a csata előtt nyert a kuruc.info a büntető igazságszolgáltatással szemben

Kurucinfós cikkek után verték meg az érpataki jogvédőt – itt a jegyzőkönyv

Kuruc.info: nem csak a domain, a bankszámla is Bela Vargáé

Bemutatjuk a kuruc.info tulajdonosát

A helyzet annyit változott azóta, hogy a Kurucinfó hirdetési ajánlatában 2013. szeptember vége óta büszkélkedik azzal, hogy már magyarországi áfás számlát is tudnak adni egy meg nem nevezett hirdetésszervező cégen keresztül, “rajtuk keresztül is meg lehet rendelni üres hirdetési felületeinket, így papír alapú, elkönyvelhető áfás számlát is kaphatnak hirdetőink, minden 100%-ban törvényes”. Mondhatni sikertörténet, a NAV is örülhet.

A saját magát a legolvasottabb jobboldali hírportálként reklámozó, 2006-ban indult Kurucinfó látogatottságát 2010. óta a Medián Webaudit méri, amelynek statisztikái napi 50-70 ezer egyedi látogatót és 300-450 ezer oldalletöltést mutatnak – ezek valóban nem kis számok a magyar internetpiacon. A hirdetési árak ehhez képest kedvezőek, a hasonló látogatottságú weboldalak ajánlatai alatt vannak: egy hónapra nettó 60-110 ezer forint között mozognak. A remek lehetőségre vastag betűkkel fel is hívják a hirdetők figyelmét a Kurucinfó illetékesei:

“Máshol csak milliókért hirdethetne – Ön kihagyna egy százezres ajánlatot, amivel fellendítheti vállalkozását, és hatalmas nyereségre tehet szert? Csak Önön múlik!”

Az oldalon megjelenő bannerek meglehetősen vegyes képet mutatnak: a Kuruc működtetői saját bevallásuk szerint az ingyenes “nemzeti” rendezvényeket díjmentesen hirdetik, a belépődíjasokat pedig kedvezményes áron – bármit is jelentsen ez. Nem meglepő módon sokat reklámoznak a Jobbikkal kapcsolatos termékeket, például Vona Gábor könyvét, valamint a pártpénztárnok Szabó Gábor által vezetett Kollégium a Jövőért nevű alapítvány 1%-os felhívását, és persze a pártlapot, a Barikádot is.

Szintén logikus, hogy náluk hirdet több “nemzeti érzelmű”, de legalábbis a magyar és/vagy nemzeti szóval illetve színekkel és érzelmekkel operáló vállalkozás, például a 2011-ben pénzátvevőhelyként is funkcionált Turánia bolt, a Magyar Menedék Könyvesház, a radikálisok által előszeretettel hordott “Harcos” ruhamárka gyártója, a Budaházy György-féle Szkíta kézművesbolt, vagy épp a hazai termékeket áruló Magyar Kosár webáruház.

Szintén banner hirdeti, hogy a portál olvasói megrendelhetik a Mein Kampf eredeti nyelvű kiadását 15 ezer forintért. Ezeken kívül azonban egyre több, első blikkre nem a Kurucinfó profiljához illő hirdetést is találni az oldalon.

Halló, Ön miért hirdet a Kurucinfón?

Több hirdetőt is megkerestünk telefonon, és egy médiakutatásra hivatkozva arról kérdeztük őket, miért hirdetnek a Kurucinfón, és elégedettek-e a szolgáltatással, a számlázást is beleértve.

–         Étrendkiegészítő rákos betegeknek

Az egyik, időközben már lekerült banner a rákos betegek étrendkiegészítőjének ajánlott Gabolexin nevű készítményt reklámozta, ám honlapján az “Eredmények” menüpontban hívásunkig csak egy meglehetősen csekély alaposságúnak tűnő vizsgálat részletei szerepeltek: eszerint a terméket a gyártócég 2010.05.17.- 2010.10.30. között Budapesten, 60 betegen tesztelte egy vizsgálat keretében, amelynek eredményei természetesen azt mutatták ki, hogy mindenkinek javult az állapota a készítménytől, sőt, többeknek jelentősen javult.

Felhívtuk a szlovák Slovenská Republika Calendula INC. által gyártott, és a honlapja szerint a szlovákiai Közegészségügyi Hatóság gyártási és forgalombahozatali engedélyével rendelkező Gabolexin magyarországi kapcsolattartójaként megadott Borhegyi Attilát, hogy a leírások alapján a rákbetegek reménysugarának tűnő, a webáruházukban 4 – 78 ezer forint közötti áron kínált készítményről, és a kurucinfós hirdetésükről érdeklődjünk.

Borhegyi ugyan érezhetően kissé kényelmetlenül érezte magát a hívás során, de készségesen válaszolgatott a kérdésekre. Meggyőződéssel állította, hogy a Gabolexin nagyon jó a rákbetegeknek, akiktől még sosem kaptak negatív visszajelzést, a hatékonyságot pedig a klinikai tesztek is igazolják, amelyek szerinte elérhetők a honlapon.

Telefonhívásunk után felkerült egy tavaly ősszel a Kassai Egyetem által végzett klinikai teszt eredménye is, miszerint a Gabolexin még ötszörös higításban is a rákos sejtek pusztulását okozta, a 2010-es önkutatást pedig leszedték az oldalról (nem baj, lementettük).

Borhegyi Attila elmondása szerint jól megy az üzlet, sokan veszik a terméküket, több online oldalon futnak a reklámkampányaik, és már hónapok óta hirdetnek a Kurucinfón a nagyon jó ár-érték arány miatt. Azt viszont nem árulta el, hogy kapnak-e számlát a pénzről, és ha igen, azon milyen cégnév szerepel.

–         Nyelviskola és Nevada

A másik érdekes hirdetés egy gödöllői központú nyelviskoláé, melynek vezetőjét szintén sikerült elérnünk telefonon. Becságh István elmondása szerint évek óta kizárólag csak a Kurucinfón hirdetnek, mert ott töredékébe kerül egy hirdetés, mint más oldalakon, és ez a leglátogatottabb jobboldali hírportál.

Azt ő sem mondta meg, hogy pontosan mennyit fizetnek a reklámért, amikor pedig arról érdeklődtünk, hogy banki utalással fizeti-e a hirdetési díjat, és kap-e áfás számlát, kissé ingerülten, a cége üzleti titkaira hivatkozva rövidre zárta a beszélgetést.

Nemrégiben rövid időre feltűnt a Kurucinfón két új banner is: az egyik egy nevadai offshore cégalapítást végző vállalkozást reklámozott, a másik pedig egy mobilra készített második világháborús stratégiai játékot, amelyben Németország megtámadja Amerikát. Ez utóbbi honlapot a Jacksonville-i (Florida, USA) székhelyű anonimitás-szolgáltató Perfect Privacy LLC. jegyeztette be.

–         Külföldi lottózás

Új hirdető a kurucon a GruppenLotto, amely külföldi lottóhúzásokra szervez 7-512 fős csoportos játékokat. Jelenleg az előregisztráció folyamata zajlik, de már most nagy nyereményekkel kecsegtetik az érdeklődőket. A Szász Gyula Zoltán által tavaly októberben regisztrált honlapot a szintén Szászhoz köthető GruppenLotto Ltd. üzemelteti, melyet tavaly december végén jegyeztek be Londonban.

Felhívtuk a magyarországi kapcsolatként megadott telefonszámot, és bár a vonal túlsó végén bejelentkező férfi nem mutatkozott be, készségesen válaszolgatott kérdéseinkre – és válaszai alapján vélhetően magával a tulajdonossal/ügyvezetővel beszéltünk.

A férfi elmondása szerint ő csak a látogatottság és a rendkívül kedvező hirdetési árak miatt választotta a Kurucinfót, annak tartalmáról előzetesen nem tájékozódott. Hirdetése megjelenése óta azonban „beleolvasgatott a cikkekbe”, és nagy részükkel egyetért, hisz ahogy mondta: „nagy magyarnak tartom magam”.

A hirdetésszervező munkatárssal elégedett, a pénzügyi és adminisztrációs vonalról azonban nem tudott nyilatkozni, mert elmondása szerint még nem zajlott le a tranzakció, de hamarosan megoldják neki a kurucok, hogy a külföldi cége fizethessen nekik.

–         EU-s pénz kéne

A 2011-ben pénzátvevőhelyként megismert Turánia bolt telefonját felvevő férfi a beszélgetés során elárulta, hogy „a Kurucinfó van olyan kedves, mivel tudják, hogy szarul állunk, ingyen teszik ki a hirdetésünket”. Ha pénzért hirdetnének interneten, akkor kétnaponta máshol tetetnének ki bannert, hogy minél szélesebb olvasóközönséget elérjenek, hisz a férfi elmondása szerint a hímzett ruháikat például 18-45 éves korig, pártállástól függetlenül nagyon szívesen vásárolják a nők.

Webstatisztikát nem szokott nézni, így nem tudja, hány látogatót hoz a boltnak a Kurucinfón évek óta kint lévő banner, és igazából nekik a vásárlók száma a fontos. De nem is szeretnének a jelenlegi megrendelésállománynál többet, mert nem tudnák őket teljesíteni, hisz tőkehiánnyal küszködnek – és emiatt most szeretnének „valamilyen uniós pályázatot megjátszani, vagy banki kölcsönt, vagy akár a kettőt egyszerre, inkább ezen törjük most a fejünket” – mondta el érdeklődésünkre a Turánia nevében beszélő férfi, vélhetően a boltot üzemeltető Sabirok Kft. tulajdonosa, Fekete László.

Csak a rendőrség nem találja őket

Ami közös a Kuruc hirdetőiben: a magyar rendőrséggel ellentétben mindannyian fel tudják venni a kapcsolatot a szélsőjobbos oldal készítőivel. Emailt írnak, pénzt utalnak vagy adnak át személyesen, közvetítőkön keresztül, vagyis könnyedén megtalálják a portál mögött álló személyeket. A magyar hatóságoknak viszont valami furcsa ok miatt konkrét bűncselekmények gyanúja esetén sem jön össze ugyanez, pedig egyáltalán nem tűnik megoldhatatlan feladatnak.

Talán csak a valódi szándék hiányzik hozzá a hatóságok részéről, hisz nekünk is könnyedén sikerült kapcsolatba lépnünk az oldal hirdetésszervezőjével.

A Kuruc hirdetési ajánlatában megadott email-címre küldtünk „Bodor Tamás”-nak egy ajánlatkérő levelet, amelyben elhelyeztük egy létező, általunk „nemzeti hangzású” neve miatt az internetről véletlenszerűen kiválasztott, a Kurucinfóval tudomásunk szerint semmiféle kapcsolatban nem álló cég honlapjának linkjét – ám egyszer sem állítottuk, hogy bármiféle kapcsolatban lennénk a vállalkozással.

De ennyi is elég volt, nemsokára jött a válasz: csak most, csak nekünk, egy rendkívül kedvező ajánlat.

Köszönjük megkeresését!

űNagyon szívesen ajánlok valamit, és azt biztosan több ezren olvassák is majd, kérdés, hogy helyi jellegű vállalkozásként ebből majd mennyit éreznek meg forgalomnövekedésként. Egy havi pár tízezer forintos reklámbefektetés nyilván nem nagy anyagi kockázat, nagy veszítenivaló nincs, de azt mindenképpen figyelembe kell venni, hogy 95%-ban ezt az ország más részeiről látják és olvassák majd. Megfelel így is Önöknek, küldjek árajánlatot?”

Igenlő válaszunkra érkeztek a részletek:

Én az Ajánló alatti helyet javaslom, a nevadás bannerrel rotálna, de ha most nem hosszabít a Nevada, akkor egyedül volna ott. Ezt egy kis kedvezménnyel nettó 110 helyett 80-ért tudom felkínálni, ha megfelel.”

Az anyagiak rendezésének egyeztetése kissé nehezen ment, mert először készpénzben szerettünk volna fizetni, és ragaszkodtunk az ÁFÁ-s számlához.

„A számlás verziót sajnos csak utalással tudjuk egy hirdetésközvetítő partnerünkön keresztül megoldani. 🙁 Ez áthidalhatatlan probléma? Ha esetleg Önnek nincs folyószámlája, az nem gond, nyilván be is lehet fizetni ennek a cégnek a számlájára, és akkor nem kell utalni.

(…)

Pontosan hol írjuk, hogy készpénzben is lehet fizetni? Egyébként arra még soha sem volt példa, hogy az ajánlottan feladott számla ne érkezzen meg. De a NAV se ellenőrzi, van-e a számla a hirdetésről, hiszen miért ne lehetne elvileg akár ingyenes is a reklám?

Szerintem egyszerűbb bemenni egy K&H bankba és befizetni egy számlára, mint elutazni Jászapátiba készpénzzel, de szívesen megkérdezem a partnerünket, meg tudja-e oldani utalás nélkül, személyesen kifizetve is. Kérdezzem meg tőle?”

Végül inkább összekapcsoltak a hirdetésszervezőjükkel, aki villámgyorsan jelentkezett is.

„Kedves Nagy Krisztina!

Bodor Tamás adta meg az elérhetőségét hirdetés ügyében!

Az alábbiak a teendői, valamint bármilyen kérdése van állok rendelkezésére.

A hirdetések az ezen cégen keresztül kerülnek megjelenésre többek között a kuruc.info-n valamint az unifiedquality.hu-n.

A következő a teendője:

–         Önnek egy válaszlevélben kell elküldenie vállalkozásáról/végéről minden fontos adatot /cég név, székhely, adószám, cégjegyzék szám, vezető megnevezése,stb./

–         A továbbiakban hozzájárul, hogy adatait saját rendszerünkben kezeljük/használjuk, harmadik félnek nem adjuk ki.

–         Pontos postai levelezési címét megadja, amire elküldjük Önnek az aláírt szerződést, valamint a számlát!

–         Amennyiben megérkezik a Cégünk számlájára, vagy címére a pénz, a számla kiállításra kerül és a következő 24 órában Hirdetése, megjelenik a kívánt honlapon!

–         Számlaszámunk: K&H bank: xxxxxxxx – xxxxxxxx – xxxxxxxx

–    Ön által fizetendő összeg 80.000 Ft+Áfa 

Amennyiben megfelelnek e feltételek, kérem egy válasz e-mailben, küldje el számunkra a kért adatokat, hogy Szerződését soron kívül el tudjuk készíteni, és minél hamarabb az Ön rendelkezésére tudjuk bocsátani szolgáltatásunkat!

Nagy Attila
ügyvezető
Unified Quality Kft.”

Miután így minden minket érdeklő adatot megtudtunk, nem adtunk fel hirdetést, egy fillérrel sem támogattuk a Kurucinfó tevékenységét.

Cégbírósági adatok szerint az Unified Quality Kft. egy 2009-ben alapított jászapáti kisvállalkozás, egyedüli tulajdonosa a Jászapátiban élő Nagy Attila, ő az ügyvezető is. Az Unified Quality Kft. főtevékenysége konferencia és kereskedelmi bemutató szervezése, de foglalkoznak személybiztonsági tevékenységgel és reklámügynöki tevékenységgel is. A cégnek egyetlen munkavállalója és az elmúlt években 2-4 millió forint éves adózott bevétele van.

A levélíró Nagy Attila és a tulajdonában lévő, jászapáti Unified Quality Kft. neve korábban több alkalommal is felbukkant a Kurucinfóval kapcsolatban. Már 2012-ben is ők értékesítették a portál hirdetési felületeit, derült ki akkor az ATV próbavásárlásából. 2013-ban pedig ez a cég tette ki a Kurucinfó óriásplakátját Budapesten, majd a Kuruc kitette a honlapjára az esetről beszámoló Index újságírójának telefonszámát, aki ezt követően fenyegető sms-eket és telefonhívásokat kapott.

Az üzlet tehát évek óta zavartalanul zajlik, csak a rendőrség nem tudja megtalálni a kurucokat, amikor személyes adatokkal élnek vissza, vagy gyűlölet-bűncselekmények elkövetésére buzdítanak. A hirdetési tarifák ismeretében ugyanakkor nem valószínű, hogy a Kurucinfó jelentős bevételre tesz szert a reklámokból, finanszírozása vélhetően túlnyomórészt más, továbbra is ismeretlen forrásokból történik.

Erdélyi Katalin

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás