A helység kalapácsa

Szentendre a Dietz-éra után: leléptetett polgármester, félmilliárdos tartozás

Pozíciót vesztett a Fidesz Szentendrén az őszi önkormányzati választások során: egy képviselővel kevesebbet küldhettek a közgyűlésbe, ráadásul az ellenzéki pártok helyett egy helyi civil szerveződés delegálhatott a korábbinál több tagot.

Nem kifejezetten barátságos légkörben kezdte meg munkáját idén a szentendrei közgyűlés. Januárban Verseghi-Nagy Miklós polgármester nyílt levelet írt Fülöp Zsolt képviselőnek, a Társaság az Élhető Szentendréért Közhasznú Egyesület (TESZ) elnökének. A polgármester azt kifogásolta, hogy Kubatovics Áron, TESZ-képviselő – aki az Együtt helyi szervezetének is vezetője – korábban blogján kirohanást intézett a fideszes képviselők és Verseghi-Nagy ellen. Ez pedig a polgármester véleménye szerint akadályozhatja a konstruktív munkát:

„Kérem Elnök Urat, hogy szíveskedjen állást foglalni abban a kérdésben, hogy a TESZ kíván-e pártpolitikai szempontok fölé emelkedve, a város érdekében együttműködni a város vezetésével, vagy továbbra is a városvezetés és a Fidesz frakció lejáratását helyezi célként a város érdekei elé?”

A TESZ már az előző ciklusban is elég sokat tett azért, hogy a városvezetés zűrös ügyei ne maradjanak visszhang nélkül – igaz, a Dietz-érában a kormánypárti politikusoknak is bőven volt szerepe abban, hogy a Fidesz a szentendreiek körében lejáratódjon.

Bukott polgármesterből kancellár

Dietz Ferenc a Fidesz-KDNP színeiben nyolc és fél éven keresztül volt Szentendre polgármestere. 2010-ben a szavazatok több mint felét (54,82 százalékot) sikerült megszereznie, így a másik három indulónak esélye sem volt.

Dietz akkor úgy nyilatkozott a Dunakanyar nevű portálnak, hogy sikeres projekteket tudhatnak maguk mögött, akkoriban kezdődött a szakorvosi rendelő és a belváros rehabilitációja, és célul tűzték ki a lakosság életminőségének javítását szolgáló területek (hulladékgazdálkodás, városüzemeltetés, energiahatékonyság) fejlesztését.

2006 és 2010 között az önkormányzat beszámolója szerint többek között felújították a P’Art mozit, óvodákat, bölcsödét, továbbá 800 millió forint jutott a Barcsay Jenő Általános Iskolára, megépítették az EuroVelo bicikliút helyi szakaszát, csatornáztak, kátyúztak a településen.

A polgármester tehát optimistán tekintett az elkövetkező négy évre – akkor még valószínűleg nem számított arra, hogy a következő választás előtt a Fidesz kihátrál mögüle.

2014. júliusban írta meg az Index, hogy Dietznek már korábban is komoly ellenzéke volt a pártban, ám eddig a helyi pártvezetés meg tudta védeni. Most viszont több befolyásos fideszes is személyes ügyként kezelte a szentendrei eseményeket, és a jelöltválasztást az országos választmány elé vitték. Az Index szerint két közvélemény-kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a polgármester támogatottsága gyenge, így Dietz helyett Verseghi-Nagy lett a hivatalos jelölt.

Azért az ex-polgármestert sem hagyta pártja az út szélén: Orbán Viktor 2014 novemberében a Budapesti Gazdasági Főiskola kancellárjának nevezte ki Dietzet, azzal, hogy rakja rendbe az intézmény finanszírozását. Ez azért is meglepő fordulat, mert Szentendre pénzügyi helyzete pont Dietz vezetése alatt rendült meg egy helyi vállalkozó, bizonyos Simon Péter ügyletei miatt – a párt éppen ezért nem indította a választásokon.

Vizes lepedő

A Simon Péter nevéhez kötődő botránysorozatról korábbi cikkünkben már mi is írtunk. Simon 1982-ben költözött Szentendrére, korábban leginkább a sporttevékenységéről, sportesemények szervezéséről volt ismert a városban. A kilencvenes években átnyergelt az üzleti életbe és vállalkozóként, ingatlanfejlesztőként kezdett tevékenykedni. 2008-ig a QualiTeam Systems Kft. egyik tulajdonosa volt, a cég ettől kezdve Cefam Hungary néven működött tovább.

Kapcsolódó cikkek

Félmilliárd forintos ajándék egy szentendrei vállalkozónak

A brókerbotrányból a városfejlesztés élére

A HVG egy korábbi cikke szerint Simon volt a Visegrád-lepencei termálszálló egyik ötletgazdája, a Thermal Hotel Visegrád Zrt.-nél 2000 és 2004 között az igazgatóság elnöke, illetve elnök-vezérigazgató volt. Érdekesség, hogy a Kulcsár-botrányban érintett Britton-csoport mint beruházó a K&H Equitiesből eltűnt pénzek egy részét éppen ebbe a termálszállóba szivattyúzta át.

A Kulcsár Attila tulajdonában álló Britton Llc.-ben aláírási joggal rendelkező Mészáros Jánost a Heti Válasz cikke szerint 2009-ben a szintén Simon-érdekeltség QualiTeam-Consult Kft.-nél lehetett elérni (a nyilvános cégadatbázisban ennek nem találtuk nyomát).

A 2002-ben alapított QualiTeam-Consult Kft. 70 százaléknyi üzletrésszel rendelkezett a Vizes Nyolcas uszodát építtető és üzemeltető Aquapalace Kft.-ben, míg a maradék 30 százalék az önkormányzaté volt. A beruházáshoz a Raiffeisen Bank adott 10,5 millió eurós hitelt, amelyért az önkormányzat vállalt készfizető kezességet. Mivel az önkormányzat kisebbségben volt a cégben, sem a tervezésnél, sem a kivitelezésnél nem volt közbeszerzés. 2009-ben aztán a QualiTeam kiszállt, és a cég teljes egészében az önkormányzaté lett.

Simon a megnyitó után ajánlotta fel, hogy elcserélné az üzletrészét az önkormányzattal. A TESZ ekkor már intenzíven foglalkozott az üggyel, szerintük a gáláns ajánlat mögött az állt, hogy az uszoda havonta 20 millió forint veszteséget termelt – ezt pedig a tulajdonosoknak, vagyis nagyobb részt Simonnak kellett volna állnia. Az önkormányzat többször felszólította Simonékat, hogy fizessék ki fél milliárd forintra nőtt adósságukat, eredménytelenül.

Az uszodához százmillió forintból építettek egy hőerőművet is, amelynek üzemeltetése évente 15 millió forint veszteséget okoz a városnak. A hőerőműben található gázmotort a Budapesti Erőmű Zrt. először a QualiTeam Consult Kft.-nek adta el, ismeretlen áron. A QualiTeam kiválásos jogutódja, az EnergiaBlokk Kft. 2008-ban 323 millió forintért adta el a városnak a gépet, amelyet – túl 60 ezer üzemórán – 191 millió forintos értéken tartottak nyilván a könyvekben.

A botrányok és az önkormányzattal szembeni tartozás ellenére a város nem hagyta cserben Simont. 2012 novemberében megválasztották a városi Fejlesztési és Projekt Menedzsment Iroda élére, bár 2014. januárban már nem dolgozott ott.

Lánya, Rédai-Simon Ágnes 2013-ban összesen öt dohánybolt üzemeltetésének jogát nyerte el a Dunakanyarban: Budakalászon, Leányfalun és Tahitótfalunk egyet-egyet, Szentendrén pedig kettőt. Simon Péter veje Rédai Dávid, aki a 2010-2014-es ciklusban a Fidesz színeiben Tahitótfaluban volt önkormányzati képviselő.

2013 végén a TESZ írta meg honlapján, hogy a szentendrei önkormányzat lemondott a QualiTeam-Consult Kft-vel szembeni igényérvényesítésről, vagyis nem kívánja behajtani a szakértő által megállapított 587 millió forint tőketartozást – értelemszerűen a kamatokra sem tart igényt. A szerencse azonban forgandó: idén februárban a szentendrei önkormányzat keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre a cég tartozásának behajtására.

A bukott jobbikos

A 2014-es választásokon Verseghi-Nagy Miklós mellett még négy másik jelölt is indult a polgármesteri címért. Közülük a TESZ-es Fülöp Zsolt szerepelt a legjobban, aki Verseghi-Nagy mögött (42,96 százalék) a legtöbb szavazatot szerezte (33,63 százalék). A harmadik helyre az MSZP-s Miakich István Gábor (11 százalék), a negyedikre a jobbikos Holló István (8,43 százalék) futott be, míg Filó András független jelölt alig négy százalékot szerzett.

Az önéletrajza szerint mérnök, közgazdász és jogász végzettséggel is rendelkező Filó a 2010-es választásokon még a Jobbik színeiben került be a képviselőtestületbe. 1997 és 2000 között egyszer már volt képviselő, de politikai múltja még ennél is messzebbre nyúlik vissza.

Húsz évig volt a Független Kisgazdapárt helyi szervezetének elnöke, ezt követően csatlakozott a Jobbikhoz, valamint alapító tagja a Magyar Gárdának. 2010-ben náci karlendítést bemutató fiatalok társaságában fényképezték le, a Népszava pedig pert nyert ellene, amelyet azért indítottak, mert a szentendrei Jobbik-iroda kirakatába a zsidóságot sértő képek és szövegek kerültek ki.

Nem ez volt azonban az ok, ami miatt végül kirakták a pártból. Ehhez az kellett, hogy 2012-ben Filó András is megszavazza Szentendre új, reorganizációért felelős külsős alpolgármesterét, Polányi Sándort, a Herendi Porcelánmanufaktúra korábbi vezérigazgatóját. A döntést a város számláját kezelő Raiffeisen Bank is támogatta, olyannyira, hogy Polányi fizetését felesben vállalták: az önkormányzat és a bank bruttó 460-460 ezer forintos bért biztosított az alpolgármesternek megbízatásának 9 hónapjára.

Az önkormányzat döntése után a Jobbik közleményében azt írta, hogy a szentendrei eset annak a helyzetnek az iskolapéldája, amikor a nehéz helyzetben levő települések bankok alattvalóivá válnak. A párt Filót visszahívta a mandátumából, leváltották a szentendrei alapszervezet éléről és etikai eljárást is kezdeményeztek ellene. Filó 2014. ősszel jelentette be, hogy indul a polgármesteri címért. Facebook-posztjában arról írt, hogy sosem volt „párt által vezérelhető” politikus.

A Hortobágytól a Fidelitasig

A közgyűlés tagjai között olyan izgalmas személyiségeket nem találunk, mint Simon Péter, de némi kutakodás után érdekes összefüggéseket találhatunk. A kormánypárti Kun Csaba neve a hortobágyi földmutyiban bukkant fel. A HNP és a Hortobágyi Nonprofit Kft. (HN) 2013-ban visszamondta egy LIFE-projekt megvalósítását, így a területet ki lehetett osztani négy-öt olyan cégnek, amely mögött egyetlen érdekcsoport állhat. A HN Kft. felügyelőbizottságának egyik ülésén Kun Péter tiszacsegei gazdálkodó kijelentette, hogy 1422 hektárra lenne szükségük, és erről Fazekas Sándor miniszterrel is egyeztetett. A felügyelőbizottság elnöke, Ertsey Imre ebbe nem akart belemenni. Ertsey kikerült az fb-ből, a helyére pedig megérkezett Kun Péter rokona, Kun Csaba.

Korábbi cikkeink az új önkormányzatokról

Felszívódott milliárd: a brókerbotrány fóti szála

Egy mintaszerű környezetvédelmi projekt – csődben az észak-magyarországi hulladékgazdálkodási program

Pozíciókkal kényezteti ellenzékét a fővárosi Fidesz

Nyíregyházi ingatlanmutyi, a bankbotrányban előzetesbe került üzletemberrel a háttérben

Offshore hátterű cégnek adta el az egykori óvodát a XIII. kerület, 60 fát is kivághatnak

Telekspekulációval vette kezdetét a gyöngyöshalászi gumigyár építése, a földtulajdonosok nevetséges kártalanítást kapnak

Cápa a kismedencében: így tett szert a tiszakanyári polgármester 338 millió forint munkahelyteremtő támogatásra

Az újonnan felállt képviselőtestületben helyet kapott Sólyomné Gyürk Dorottya, aki nem más, mint Gyürk András fideszes EP-képviselő, a Fidelitas egykori elnökének testvére. Az interneten fellelhető cikkek szerint Gyürk Dorottya jó ideje részt vesz a szentendrei közéletben, igaz, inkább mint a kultúra mecénása, mint politikus. Két másik helyi hölggyel alapította meg a Szentendrei Lakástárlat Alapítványt, amely havi rendszerességgel szervez tárlatokat az erre jelentkező magánszemélyek otthonaiban. Négygyermekes családanya, ahogy erről a magát „a Közigazgatás Hírszolgáltatójának” nevező OrientPress Hírügynökségnek is beszélt.

Gyürk Dorottya a választásokon nem csak képviselői mandátumot szerzett, de kulturális ügyekért felelős alpolgármesternek is kinevezték. Ezzel a kinevezéssel hozható összefüggésbe, hogy idén januárban a városvezetés menesztette Kálnoki-Gyöngyössy Mártont a Ferenczy Múzeum éléről. A Magyar Narancs arról írt, hogy a múzeum jól működött, a volt igazgató Dietz Ferenc korábbi polgármesterrel jól együtt tudott működni. Az új vezetés és Gyürk azonban inkább egy kortárs művészekre koncentráló múzeumot szeretne.

Gyürk András – közvetve ugyan – más módon is kapcsolódik a szentendrei önkormányzathoz. Pintér Ádám képviselő ugyanis a Fidelitas helyi szervezetének elnöke – 2001-ben, a szentendrei csoport alakulásakor, Gyürk András volt ennek a vezetője. Pintér már a 2010-2014-es ciklusban is önkormányzati képviselő volt, ráadásul akkor egy külön megállapodás révén a tiszteletdíján kívül egyéb juttatást is kapott a várostól.

Szentendre ugyanis 1,2 millió forintos szerződés keretében (140 000 Ft/hó) azzal bízta meg Pintért, hogy gyűjtse össze a város tulajdonában álló domainneveket, és dolgozzon ki új honlapstruktúrát – írta a TESZ a honlapján. A város sajtóreferense, Kádár Kristóf az ügy kapcsán azzal védekezett, hogy a törvény nem tiltja azt, hogy egy képviselő külön fizetségért végezzen munkát a városnak. A TESZ interpelláció keretében faggatta a polgármestert, így kiderült, hogy a pályázatra az önkormányzat ugyan három másik céget is meghívott, de érvényes ajánlatot csak Pintér Ádám nyújtott be, és „szerződésével messze a piaci ár alatt vállalta el ezt a munkát”.

Petricskó Zoltán az azóta már megszűnt Atticus Investments Zrt. fb-tagja volt 2011. májustól 2012. márciusig. Korábban – éppen Petricskó érkezése előtt – Habony Árpád is ezt a tisztséget látta el Heim Péter, Lantos Csaba és Tiszolczi Renáta cégében – ezek a nevek nem utolsó sorban a Fidesz-közeli Századvég Gazdaságkutató Zrt. révén ismertek.

Dombay Zsolt kapcsolata sem közgyűlési tagságával kezdődött a szentendrei önkormányzattal. 2010-ben őt nevezték ki a sportra fordított önkormányzati pénz elosztását és a sportcélú ingatlanok fejlesztését végző Szentendrei Sportcélú Kft. ügyvezetőjének, és ezt a tisztségét a cégadatbázis szerint egészen 2014. novemberig ellátta. Ebben a cégben Petricskó Zoltán is az fb-tagja volt 2010. május és 2014. november között.

D. Kovács lldikó

Címlapkép: Kirándulóhajó a Dunán, kilátás a Belvárosra (1946). Kép forrása: Fortepan

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás