Cikkek

MagyarLeaks: Itt az eltitkolt MMKA átvilágítási jelentés

Az állami filmfinanszírozásért korábban felelős, milliárdokkal gazdálkodó, 2012. márciusában kormányhatározattal megszüntetett Magyar Mozgókép Közalapítványnál 2010. júniusában mindenre kiterjedő szervezeti-működési, gazdasági és jogi átvilágítást folytattak le, ennek az eredményét azonban csak összegző megállapítások (PDF) formájában hozták nyilvánosságra, a teljes átvilágítási jelentés ezidáig nem látott napvilágot. Mi most közzétesszük.

„Nemcsak felelőtlenül osztogatta a pénzt a filmfinanszírozásért felelős Magyar Mozgókép Közalapítvány előző vezetése, de a pénzosztók maguk is vitték a pénzt – erről beszélt Kőrösi Zoltán, az alapítvány elnöke a frissen kiállított gazdasági audittal a kezében egy júniusi szakmai megbeszélésen” – írta az Index 2010. novemberében egy kiszivárogtatott hangfelvétel alapján. A hangfelvételen Kőrösi arról beszélt, hogy azért nem hozzák nyilvánosságra a teljes jelentést, mert “azt mondta a gazdasági audit végzője, ha ennek a 30 százaléka napvilágra kerül, büntetőjogi felelősség merül föl. Mi a kuratóriumban azt gondoljuk, hogy ezt nem szeretnénk.”

2011. áprilisában a Közbeszerzési Döntőbizottság a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) kezdeményezésére 2 millió forintra bírságolta az MMKA-t, mivel az több alkalommal jogtalanul mellőzte a közbeszerzési eljárást. 2012. március 20-án kormányhatározat szüntette meg az MMKA-t, majd áprilisban összesen 6,2 milliárd forint vagyoni hátrány okozása miatt, hűtlen kezelés és annak kísérlete gyanújával nyomozást indult a KEHI feljelentésére az állami filmtámogatások egykori legfőbb elosztója ügyeiben.

„Nem tudni, az eljárás milyen felelősségre vonással zárul, de a vizsgálatból annyi kiderül, hogy jogszabályokba ütközőnek talált támogatási gyakorlatát az MMKA az akkori, Hiller István vezette kulturális minisztérium asszisztenciája mellett folytatta. […] A Kehi-vizsgálat nyomán annyival súlyosbodott a helyzet, hogy 3,7 milliárd forintot mint szabálytalanul felhasznált támogatást vissza kell fizetni a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak. Ezt az MMKA örökébe lépett Magyar Nemzeti Filmalap Közhasznú Nonprofit Zrt.-nek kell behajtania.” – írta a HVG áprilisban.

Az eltitkolt MMKA-jelentés anonimizált változata most az atlatszo.hu birtokába jutott. Mivel úgy gondoljuk hogy a közvéleménynek joga van megtudni, hogyan károsította meg az MMKA az adófizetőket, teljes egészében nyilvánosságra hozzuk a kapott dokumentumokat.

Jelentés a Magyar Mozgókép Közalapítványban elvégzett szervezeti és működési átvilágítás eredményéről (PDF)

Jelentés a Magyar Mozgókép Közalapítvány 2005-2009 évi gazdálkodásának átvilágításáról – első rész (PDF)

Jelentés a Magyar Mozgókép Közalapítvány 2005-2009 évi gazdálkodásának átvilágításáról – második rész (PDF)

Jelentés a Magyar Mozgókép Közalapítvány 2005-2009 évi gazdálkodásának átvilágításáról – mellékletek (PDF)

Jogi átvilágításról szóló jelentés a Magyar Mozgókép Közalapítvány működésével összefüggő szerződéseiről (PDF)

Észrevételek a Magyar Mozgókép Közalapítvány jogi átvilágításáról szóló jelentéssel összefüggésben (PDF)

(Címlapkép: innen.)

 

Megosztás