Adatigénylések

Itt a piros, hol a piros: Kinél van a Malév sorsáról szóló szándéknyilatkozat?

A tegnapi tárgyaláson a Fővárosi Törvényszék végzésében arra kötelezte az Átlátszót, hogy igazolja, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium vagy a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos titkárságánál van a Malév továbbélésére vonatkozóan magyar állami szereplők és kínai üzletemberek által aláírt szándéknyilatkozat.

Megszabadult az NFM a Malév megmentéséről szóló kínai szándéknyilatkozattól

Tegnap a Fővárosi Törvényszéken a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a kormányzati sablont alkalmazva arra kérte a bíróságot, hogy állapítsa meg: az atlatszo.hu visszaél a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogával, amikor azt szeretné, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy jogszerűtlenül tagadta le az NFM a kezelésében lévő dokumentumot. Tovább az előzményekhez.

A szándéknyilatkozatot eredetileg a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól igényeltük, hiszen a nemzeti fejlesztési miniszter írta alá magyar részről. Az adatigénylés teljesítését az NFM megtagadta arra tekintettel, hogy nincs nála a szándéknyilatkozat. A bírósági eljárásban becsatolt dokumentumából azonban kiderül, hogy az adatigényléskor ugyan még nála volt, de időközben átadta a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztériumnak. És bár nála is volt, át is adta, az adatot mégsem kezelte, a Fellegi Tamás miniszter által vezetett minisztérium mindössze Fellegi Tamás kormánybiztos titkársága, majd Matolcsy György új kormánybiztos titkársága nevében tárolta.

Nosza, perbe hívtuk az adatátadás címzettjeként megjelölt Nemzetgazdasági Minisztériumot is, hogy adja akkor át ő az adatokat. Őszinte és tiszta szándékaink jeléül természetesen elkértük az adatot Matolcsy Györgytől is, de ő azt válaszolta, hogy ő sem kezeli az adatokat, mert még mindig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezeli azokat.

A tegnapi tárgyaláson tehát azt kértük a bíróságtól, hogy mivel az adatigénylés címzettjei kötelesek igazolni azt, hogy jogszerűen tagadták meg az adat kiadását, aszerint kötelezze a Nemzeti Fejlesztési vagy a Nemzetgazdasági Minisztériumot az adatigénylés teljesítésére, hogy melyikük bizonyítja be, hogy a másiknál van a szándéknyilatkozat.

A két alperes azonban újabb, harmadik – ráadásul ezúttal fiktív – adatkezelőhöz passzolta a labdát. Szerintük ugyanis az Átlátszó tévedésben van, amikor azt hiszi, hogy az adatot az a minisztérium kezeli, amelyiknél van: a minisztériumban ülő kormánybiztosi titkárság az adatkezelő. Így a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium már át is adta a szándéknyilatkozatot Matolcsy György kormánybiztos titkárságának. Ez utóbbi – mit ad isten – a Nemzetgazdasági Minisztériumban működik, és vezetője, a Nemzetgazdasági Miniszterként és kormánybiztosként is címzett Matolcsy György kifejezetten letagadta, hogy a szándéknyilatkozat kezelője lenne.

Megértjük, hogy ebből a bíróság sem tudta megállapítani, hogy ki az adat jelenlegi kezelője. Azt kevésbé, hogy hogyan bizonyíthatná azt be az Átlátszó mint felperes az ellentmondó nyilatkozatok alapján, hogy hol van a szándéknyilatkozat. Igyekezni fogunk, de ha az alperesek a legcsekélyebb veszélyét látják annak, hogy a pert elvesztik, akkor könnyen megúszhatják azzal, ha az adatot és a kormánybiztosi posztot ismét átadják valakinek. Itt a piros, hol a piros?

 

Megosztás