Adatigényléses perek

atlatszo.hu – Belváros-Lipótváros 3:0

Egymillióval akart lehúzni minket Rogán Antal kerületének vagyonkezelő cége. A Pesti Központi Kerületi Bíróság mai, nem jogerős ítéletével a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. által megjelölt 1 218 760 forint helyett 274 221 forintban állapította meg a szkennelési költségtérítés összegét.

2012. január 20-án kértük a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt.-től, hogy küldjön el számunkra minden, a Szirt Kft.-vel kötött szerződéseivel összefüggésben kezelt adatot. Az adatgazda – különösebb indokolás, a szkennelendő mennyiség megjelölése nélkül – 1 218 760 forint szkenneltetési költségtérítést állapított meg. Erős volt a gyanúnk, hogy a költségtérítés törvénytelenül magas, ezért bírósághoz fordultunk. A törvényi szabályozás szerint az alperes adatgazdának kellett volna bizonyítania, hogy a megállapított költségtérítés csak az elengedhetetlenül felmerülő költségeket tartalmazza, ebben azonban kudarcot vallott.

Az alperes a tárgyaláson benyújtott ellenkérelmében megjelölte a szkennelendő oldalak számát, eszerint közte és a Szirt Kft. közötti szerződéses kapcsolat alapján 30 469 oldalnyi dokumentum keletkezett. A bíróság ezután felhívta az alperest arra, hogy mutassa be, mi alapján állapított meg oldalanként 40 forintos szkennelési díjat.

Az alperes olyan árajánlatra hivatkozott, amelyet nem is ő kért, továbbá abban nem jelölte meg a szkennelendő mennyiséget sem, így nyilván nem volt tekintettel arra, hogy a szkennelendő mennyiség alapján komoly kedvezményt lehet kapni. Mi azonban gyors google-özés alapján találtunk két szolgáltatót is, aki ebben a nagyságrendben bruttó 9 forintért is elvégzi a munkát. Az alperes ismételt bírói kérdésre sem válaszolt arra, hogy miért nem kért be az iratanyag mennyiségének ismeretében új árajánlatot. Ez alapján a bíróság az oldalanként felszámolható költségtérítés mértékét 40 forint helyett 9 forintban állapította meg.

A Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. a tárgyalás során hivatkozott arra is, hogy az összes oldal egyébként személyes adatot is tartalmaz, ami miatt anonimizálni, ehhez pedig fénymásolni kell, ami további költséget jelent. A bíróság azonban nem értett egyet azzal, hogy olyan költséget is felszámíthatna az alperes, amelyet a költségtérítésről való tájékoztatásban korábban nem jelölt meg. A bíróság ítéletének szóbeli indokolásában azt is hangsúlyozta, hogy az ítélet jogerőre emelkedése után az adatkezelő nem állapíthat meg semmilyen további költséget, és a rendelkezésre álló 15 napon belül el kell juttatnia az atlatszo.hu adatigénylőnek a 30469 oldal szkennelt dokumentumot.

Nagyon kíváncsian várjuk, mi lehet  a kért dokumentációban, főleg azután, hogy a korábbi helyreigazítási perben a belvárosi önkormányzat és Vagyonkezelő még arra hivatkozott, hogy egyáltalán nem favorizálja a Szirt Kft.-t. Ezek szerint 30469 oldalon keresztül nem teszi.

A keresetlevelünket letöltheti itt. (PDF)

Az alperes ellenkérelmét letöltheti itt. (PDF)

Az alperes által benyújtott „árajánlatot” letöltheti itt. (PDF)

UPDATE: Az elsőfokú ítéletet letöltheti itt. (PDF)

 

Korábbi cikkeink Belváros-Lipótváros vagyongazdálkodásáról:

atlatszo.hu – Belváros-Lipótváros 2:0

atlatszo.hu – Belváros-Lipótváros 1:0

Belváros-Lipótváros 1,2 millió forintért adja a közérdekű adatot

Belváros-Lipótváros: Álcivilekre is százmilliókat költöttek

Büntetőjogi következményekkel fenyeget Belváros-Lipótváros

Belváros-Lipótváros: Százmilliók csókos alvállalkozóknak

Belváros-Lipótváros: Szálloda épül a játszótérre

Belváros-Lipótváros: Újabb több száz, az elmúlt években privatizált ingatlan listája

Belváros-Lipótváros: Sunnyogás vagy jogkövetés?

Szigorúan titkos ingatlanügyletek: Pereljük az ötödik kerületet

 

Megosztás