Adatigénylések

Belváros-Lipótváros: Álcivilekre is százmilliókat költöttek

Az ötödik kerület vagyongazdálkodásának furcsaságait bemutató cikksorozatunkban ezúttal a civil szervezeteknek juttatott támogatásokról lesz szó. Ennek megismerésére az Önkormányzat honlapján elérhető üvegzseb nyilvános adatait használtuk, kissé önkényesen a 2008 januárjától napjainkig terjedő időszakot vizsgálva. Némi kutakodás árán szinte minden 1 millió forint fölött támogatott szervezetről megállapítható valamilyen politikai beágyazottság és/vagy az önkormányzattal való személyi összefonódás – az álcivilekre négy év alatt több mint kétszázmillió forintot költöttek.

*****

Amint arról korábban beszámoltunk, Rogán Antal kerülete rengeteg pénzt költött ingatlanfelújításokra az elmúlt években, az önkormányzat által favorizált alvállalkozó cég azonban ma már felszámolás alatt áll. Az alvállalkozók kiválasztásának mikéntjét firtató kérdéseinkre nem kaptunk választ, és létszámhiányra hivatkozva húzódik az adatkéréseink teljesítése.

>>> Százmilliók csókos alvállalkozóknak

Cikkünk nyomán a Belváros-Lipótvárosi Önkormányzat büntetőjogi következményekkel fenyegette meg az atlatszo.hu szerkesztőségét, de a Szervezett Bűnözés Elleni Osztály látogatásai után ettől már nem ijedünk meg. Állításai alátámasztására az önkormányzat kavart egy kicsit a honlapján.

>>> Büntetőjogi következményekkel fenyeget Belváros-Lipótváros

Mai írásunk az ötödik kerületi önkormányzat különös civil támogatási politikájáról szól. Ennek megismerésére az önkormányzati üvegzseb adatait használtuk, és kissé önkényesen a 2008 januárjától napjainkig terjedő időszakban néztük meg, mely civil szervezetek támogatását tartotta fontosnak Rogán Antal kerülete.

A 2008. januári közlés mindjárt vaskos támogatási listát tartalmaz. A táblázat első soraiban a Budapesti Rendőrfőkapitányságnak, és a különböző önkormányzati cégeknek juttatott pénzeszközök szerepelnek, majd egy hosszú felsorolás kezdődik a támogatott civil szervezetek neveivel. Ezen támogatások jellemzően 100-200 ezer Ft közötti összegeket tartalmaznak, de néhány esetben sokmilliós összegek is szerepelnek.

Így például 11.473.335 Ft szerepel az Élő Belváros Polgári Egyesület neve mellett. E szervezetről nem árul el sokat a Google keresője, tevékenységéről nem érhető el információ. Nagyon érdekes azonban, hogy a bejegyzett székhelye (Veres Pálné u. 16) megegyezik a belvárosi Fidesz iroda címével, képviselője pedig az a Turbó Annamária, aki jelenleg a Fővárosi Önkormányzat Gazdasági Bizottságának titkára.

Szintén 11.473.335 Ft összegű támogatást kapott az Összefogással a Belvárosért Polgári Egyesület. E szervezetről sem tudható meg sok minden, eddigi tevékenységének nincs nyoma a világhálón. Érdekes viszont a képviselő személye, bizonyos Orbánné Galambos Ildikó, aki a Rogán-féle önkormányzat jegyzői titkárságán dolgozik. A szervezet székhelye pedig ugyanúgy a Fidesz belvárosi irodája, mint az előző egyesület esetében, de itt a saroképület másik címét jegyzik  (Cukor u. 5.). A Fidesz frakció irodáit felsoroló honlap mindkét címet említi.

Alaposabb vizsgálat után minden  jelentősebb támogatást kapott „civil” szervezetről megállapítható valamilyen politikai beágyazottság, igaz, nem feltétlenül fideszes. Mintha a kerület irányítói jobban kedvelnék a nagykoalíciót:

Egymásért Egyesület. Képviseli: Ripp Gézáné, a belvárosi önkormányzat szocialista frakciójának korábbi tagja.

Magyar Értékmentő Kör Alapítvány. Képviseli: Horváthné Vasvári Ilona, ő a MIÉP 2006-os fővárosi listáján szerepelt.

Alapítvány az Esélyegyenlőségért. Képviseli: Kurdi Krisztina, az MSZP belvárosi szervezetének tagja.

Belvárosi Szabadegyetem Egyesület. Képviseli: Veress Istvánné, a belváros Városfejlesztési, Műemlékvédelmi és Környezetvédelmi Bizottságának egykori elnöke (MSZP).

Kárpótlásra és Segítségre Szorulók Érdekvédelmi Szövetsége. Képviseli: Szentgyörgyvölgyiné Szilágyi Veronika. Itt talán azt érdemes megjegyezni, hogy a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. nevű önkormányzati cég ügyvezetőjét Szentgyörgyvölgyi Péternek hívják.

Társaság a Szabadelvű Belvárosért. Képviseli: Palotás Imre (SZDSZ), Belváros – Lipótváros Önkormányzata Kulturális, Emberi jogi és Kisebbségi Bizottságának akkori tagja.

Támogatást kapott továbbá az Országos Ruházati Ipartestület melynek elnöke Pásztor Lajos fideszes képviselő. További érdekesség a Belvárosi Művészek Társaságának támogatása. Ebben az esetben a siker titka egy 1998-as cikkből deríthető ki, mely szerint „a Belvárosi Művészek Társaságának negyvenkét tagja tavaly áprilisban belépett a Fidesz V. kerületi Szervezetébe, ahol elnökké választották Varga Sándorné V. kerületi önkormányzati képviselőt.” 

Említést érdemel még bizonyos Tiszta Kezek Belvárosi Polgári Kör Egyesület támogatása, mivel ilyen nevű szervezetet semmilyen adatbázis nem ismer, így a társadalmi szervezeteket nyilvántartó bírósági portál sem. A 2008. januári adatközlésnek így a végére értünk, de a további adatközlések sem nélkülözik a meglepetéseket. Egyrészt a felsorolt szervezetek visszatérően kaptak milliós támogatásokat, másrészt újabb szereplők is feltűntek.

Belvárosi Aranykereszt Egyesület: 2008 – 2011 között összesen 13,6 millió Ft támogatást kapott. Székhelye az Október 6. utca 19., képviselője bizonyos Sántha Dávid. A cím megfelel a KDNP irodának, melyben bizonyos Kereszténydemokrata Önkormányzati Tanács székel (KÖT), ennek elnöke Jeneiné dr. Rubovszky Csilla, a belváros alpolgármestere. A KÖT akkori szervezője pedig Sántha Péterné, korábbi ötödik kerületi önkormányzati alkalmazott, aki 2010-től a Józsefvárosban lett alpolgármester.

Fiatalok az összefogásért Egyesület: 2008 – 2011 között összesen 12,1 millió Ft támogatást kapott. Az egyesületről szintén nem sok információ érhető el, de a Facebook megoldást kínál: ez az egyesület a Fidelitas Aulich ifjúsági klubjának üzemeltetője.

A felsorolt szervezetek a Belváros-Lipótvárosi Önkormányzattól az elmúlt 4 évben folyamatosan kaptak támogatásokat összesen több mint 205 millió forint értékben. A szervezetenkénti elosztást  itt letöltheti (XLS) (ODS), és az alábbi táblázatban összesíthető:

A felsorolt szervezetek közös jellemzője, hogy gyakorlatilag alig érhető el tevékenységre vonatkozó információ, ezért az atlatszo.hu közérdekű adatigényléssel fordul a Belváros-Lipótvárosi Önkormányzathoz, hogy hozzák nyilvánosságra ezen szervezetek támogatási szerződéseit és elszámolásait.

Update: Belváros-Lipótváros alpolgármestere, Puskás András így reagált cikkünkre:

„Belváros-Lipótváros Önkormányzata minden évben nyilvános pályázatot ír ki a kerületben működő egyházak, társadalmi és civil szervezetek, valamint alapítványok támogatására, ennek keretösszege évente 35.700.000 forint. Ezen a pályázaton minden olyan szervezet elindulhat, amelynek tevékenysége a belvárosi lakosok érdekeit szolgálja.

Az idei évi pályázatot éppen a napokban hirdettük meg, ennek beadási határideje 2012. április 20. A határidő lejárta után minden évben a Képviselő-testület – tehát nem a polgármester -dönt arról, hogy mely szervezetek kapnak önkormányzati támogatást munkájukhoz. A pártok képviselőivel minden esetben addig zajlik az egyeztetés, amíg konszenzusos döntés nem születik.

A cikk címében és tartalmában ismét valótlanságot állít, amikor „álcivi lekről” beszél, a valóság ugyanis az, hogy az önkormányzat által támogatott összes civil szervezet valós, és folyamatos tevékenységet folytat a Belvárosban. Ezek alapszempontok a testületi ülések döntései során. A cikkben említett szervezetek évről-évre rendszeresen szerveznek ingyenesen látogatható előadásokat, továbbképzéseket, tanfolyamokat, kulturális programokat stb. Természetesen az utolsó fillérig pontosan el kell számolniuk az Önkormányzat felé a támogatások megfelelő felhasználásáról. E nélkül el sem indulhatnának a következő esztendőben a pályázaton.

Az Önök által kiemelt, 2008 óta tartó időszakban összesen 322 győztese volt a civil szeivezeteket és alapítványokat támogató pályázatoknak. Ezek mindegyike valós tevékenységgel járult hozzá a kerületben élő idősek és fiatalok tartalmas mindennapjaihoz.”

>>> Puskás András levelét innen letölheti (PDF)

(Fotó: innen.)

 

Megosztás