Adatigénylések

Atlatszo.hu vs MVM: az alperes húzza az időt

Még a nyáron keresetet indítottunk a Magyar Villamos Művek ellen, mert az változatlanul titkolja a Kocsis István alatt offshore cégekkel kötött szerződésről készített jelentéseket.

Ma megvolt a Fővárosi Bíróságon az első tárgyalás. Az alperes MVM képviselője – azon túl, hogy az MVM-et sorra elmarasztaló bírósági döntéseket tévesnek mondta – a polgári perrendtartásról szóló törvény szerint kioktatást kért (!) a bírótól arra nézve, hogy kit terhel az adott ügyben a bizonyítás kötelezettsége. Ez a lépés szerintünk egyértelműen csak a per elhúzását szolgálta, hiszen az adatvédelmi törvény egyértelműen fogalmaz: az adatkezelőnek, jelen esetben az MVM-nek kell bizonyítania az adatigénylés megtagadásának jogszerűségét. Erről a bíró tájékoztatta is az alperes képviselőjét, aki erre időt kért a bizonyítási indítvány előterjesztésére. Ha az MVM jóhiszemű lett volna, a tárgyalásra eleve úgy készül, hogy a megtagadás jogszerűségét bizonyíthassa. Így viszont másfél hónapot nyert, mivel a bíróság 2011. december 5-én 10 órára tűzte ki a következő tárgyalást.

Kíváncsian várjuk, hogy az MVM mostani vezetése meddig akarja még a nyilvánosságtól elzárni az offshore ügyletekre vonatkozó, közpénzeket érintő adatokat.

Megosztás