Pereljük az MVM-et, és megint szivárogtatunk

3a

Az atlatszo.hu indulásakor beszámoltunk arról, hogy az LMP által indított per nyomán milyen hiányosan adta ki az MVM a korábbi évek gyanús ügyleteiről készült belső jelentéseit. Már akkor az MVM-hez fordultunk a hiányzó adatok kiadása érdekében. Nos, időközben megérkezett a cég válasza, amelyben megtagadták a titokban tartott közérdekű adatok kiadását.

Egy kedves olvasónk megosztott velünk néhány, az MVM által kitakart részt a jelentésekből. Ezekből az derül ki, hogy finoman szólva sem jár el jóhiszeműen az MVM, amikor üzleti titokra hivatkozva megtagadja a közérdekű adatok kiadását.

1. ábra – kitakart verzió (MVM-től)

1. ábra – kitakarás nélkül (leak)

Az első két dokumentumrészből világosan kiderül, hogy vannak olyan zűrös ügyek, amelyeknek a létéről sem akarja informálni a közvéleményt az állami tulajdonban álló vállalat. Mi más oka lehetne annak, hogy még a jelentés tartalomjegyzékéből is kitörölték az EPIC-kel és az Espalande Kft.-vel kötött szerződésekre való utalásokat.

2. ábra – kitakart verzió (MVM-től)

2. ábra – kitakarás nélkül (leak)

Ugyancsak nehezen magyarázható üzleti titokkal, hogy teljes egészében kitörölte az MVM az LMP-s perben ki nem kért belső jelentésekre való utalást. Nem tudunk szabadulni attól az érzéstől, hogy ezeket a részeket csak azért takarta ki az MVM, hogy nehogy a nyilvánosság tudomást szerezhessen arról: további belső jelentések is boncolgatják a jogsértéseket.

3. ábra – kitakart verzió (MVM-től)

3. ábra – kitakarás nélkül (leak)

Az pedig végképp megmagyarázhatatlan, hogy az MVM korábbi vezérigazgatójának, a BKV jelenlegi főnökének, Kocsis Istvánnak a személyes felelősségére való utalás miért minősülne egy állami tulajdonú cégnél üzleti titoknak.

4. ábra – kitakart verzió (MVM-től)

4. ábra – kitakarás nélkül (leak)

Mivel feltételezzük, hogy a többi kitakart rész mögött sem olyan információk állnak, amelyek a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 81. § (3) bekezdése szerint egy állami tulajdonú társaságnál jogszerűen üzleti titoknak minősülnének (az üzleti titok „nyilvánosságra hozatal[a] azonban nem eredményezheti az olyan adatokhoz – így különösen a technológiai eljárásokra, a műszaki megoldásokra, a gyártási folyamatokra, a munkaszervezési és logisztikai módszerekre, továbbá a know-how-ra vonatkozó adatokhoz – való hozzáférést, amelyek megismerése az üzleti tevékenység végzése szempontjából aránytalan sérelmet okozna, feltéve, hogy ez nem akadályozza meg a közérdekből nyilvános adat megismerésének lehetőségét.”), a mai napon keresetet adtunk be a Fővárosi Bírósághoz annak érdekében, hogy az MVM ne titkolhassa tovább a közpénzek jogszerűtlen felhasználására utaló információit.

>>> Az adatigénylésünk megtagadása (PDF)

>>> A keresetünk innen letölthető (PDF)

 • netuddki_1

  Kocsis = Pintér = … = nem bukhatnak ==>> tudnak valamit!

  • pitburger

   Kiváncsi lennék arra ha a mindettudóemberek egyszer megharagudnának a Vezére és elkezdenének panaszkodni az embereknek, mi minden derülne ki?
   Összekéne veszelyteni öket, végül is, O.V. is ezt tette a másik oldallal

 • Vili bacsi

  Onmagaert beszel, hogy nem mer hozzaszolni senki.

  • Hodzsa Naszreddin

   Szó sincs – esetemben – nem merésről. És bizonyára jó pár másokéban. De az ember nem föltétlenül tud mást mondani, mint, hogy lelkesen kíséri figyelemmel a fejleményeket, örül, hogy vannak, akik az ilyen jellegű dolgokkal foglakoznak. Ezt minden hasonló esetben elmondani viszont nem elég tartalmas hozzászólás, ismételgetése kiürül, egy ponton túl, unalmas. Szóval nem beszél önmagáért, illetve ha igen, lehet, hogy mást mond.

 • codin

  Véletlenül klikkeltem a Like -ra. Komolyan. Vissza lehet valahogy vonni? Egyébként nem félek 🙂

 • geri egy videót se csinált akkor? mert trilógia nem?

 • amok

  A szerzőnek igaza van abban, hogy az Európában kisebbségi sorban élő muszlimok integrációjának egyik fő akadálya a többségi elutasítás, és hogy ez keserűséget, megaláztatást kelt bennük. Csakhogy: akik nem az emberjogi/egyenlőségi kábulatban élnek, hanem a realitásban, azok számára előre tudható volt az, hogy ez lesz a sorsa egy bőrszín és kultúra alapján ennyire eltérő kisebbségnek. És itt jön a vezetők felelőssége: miért kellett/kell nagy tömegekben beengedni őket, tudván, hogy olyan konfliktust gerjesztenek ezzel, amely mindkét fél számára csak fájdalmat fog okozni.

 • aser

  Az Európában élő muszlimok nagy része nem is akar beilleszkedni.Hanem az otthoni környezetben kíván élni továbbra is.És ezt öltözetükkel,viselkedésükkel is képviselik.Szó sincs itt arról,hogy a kudarcuk miatt beállnak a terroristák közé. Egyszerűen muszlim világáért küzdenek a terrorral is.Franciao-ban naponta 100 autót gyújtanak fel az “ellenálló” fiatalok!És sok másik ember elleni rasszista támadás is történik.Mely elbújik a napi hírek között. Ez a csepegtetett terror is a szegény muszlim atombombáját képviseli.És láthatóan behódol lépéről lépésre Európa a terrornak! Már miért lenne egy nacionalista szélsőséges?És egymuszlim terrorista akkor hogyan nevezendő?

 • Gyula Rostos

  Ha pakisztáni muzulmánként nézőként részt veszek egy házasságtörő nő megkövezésében, akkor én radikális vagy mérsékelt muzulmán vagyok?

  Ha azt gondolom, hogy az iszlámot elhagyókat meg kell ölni, akkor én radikális vagyok vagy mérsékelt?

  Ha abban a tudatban élek, hogy egy keresztény megveréséért harmadannyi büntetést kapok, mint egy muzulmán megveréséért, egy budhista agyonütéséért pedig tizedannyi büntetést kapok, mint egy muzulmán meggyilkolásásáért, akkor mérsékelt vagyok, vagy radikális?

  Hol húzzam meg a határt a radikális és a mérsékelt között? És mi a teendő, ha a vallás fundámentumát jelentő könyv a határ radikális oldalára esik? Létezhet-e mérsékelt változata a hasonlóan békétlen nézetrendszereknek: pl Mein Kämpfchen?

 • Még egy kis kiegyensúlyozás:
  http://www.anncoulter.com/columns/2015-06-24.html

  Az Átlátszó meg döntse már el, hogy a korrupcióról akar szólni vagy a balliberális politikai agenda nyomatásáról, mert amíg nem dönti el, addig én sem tudom eldönteni, hogy akarom-e támogatni.