makó

Az ukrán háborús helyzetre hivatkozva zárolt 200 milliót Makó önkormányzata

Hajléktalanszálló, közutak fejlesztése, parkolók kialakítása, Járdaprogram 2022. Az ezekre szánt mintegy 200 millió forint zárolásáról döntött rendkívüli képviselő-testületi ülésen Makó. A kormánypárti polgármester jegyezte előterjesztésben ezt az „az orosz-ukrán háború gazdasági hatásaira, a jelenlegi gazdasági helyzetre” alapozza.

„Tekintettel az orosz-ukrán háború gazdasági hatásaira, a jelenlegi gazdasági helyzetre, javaslom, hogy a képviselő-testület döntsön akként, hogy a fent megjelölt összegek kerüljenek átcsoportosításra a Rendelet általános tartalék sorára, úgy, hogy a képviselő-testület azok felhasználásáról a 2022. évi adóbevételek szeptember 15. napját követő beérkezése után dönt” – az idézet Makó város rendkívüli ülésén elfogadott határozatból származik, amelyet a település fideszes polgármestere jegyez.

Eszerint a szeptemberi adóbeszedésig tartalékba helyezik a hajléktalanszálló felújítására szánt 77 millió forintot, a dologi kiadásokból a közutak fejlesztésére betervezett 70,5 millió forintot, a parkoló kialakítására szánt 6,5 millió forintot, valamint a Járdaprogram 2022. évi önerőjére szánt 46 millió forintot, összesen 200 milliót.

A zárolt összeg a városi költségvetés mindössze 3 százaléka. A Fidesz-közeli makohirado.hu a költségvetés februári elfogadásakor arról írt, hogy a város költségvetését „a polgármester szerint a stabilitás, felelősségvállalás és a fejlődés” jellemzi. A cikk részletezte:

az elkülönített pályázati források nélkül mintegy 5 milliárd 745 millió, mindent összeszámolva pedig 16 milliárd 526 millió forintból gazdálkodhat a város.

„Azokat a támogatási rendszereket, amelyek a koronavírusjárvány gazdasági hatása miatt 2020-ban felfüggesztésre kerültek, mindet igyekeztek visszavezetni. A szociális ellátások keretét mintegy 72 millió forinttal emelték meg a tavalyihoz képest, az újszülöttek támogatása 150 ezer forint lesz, a civil szervezetek támogatása lényegesen magasabb, mint korábban (mintegy 61 millió forint), a nyugdíjasklubok is kapnak 5-5 millió forintot programjaik megvalósítására, beiskolázási támogatásra 16 millió forint van elkülönítve, a kórházat is 36 millió forinttal támogatja a város, ismertette Farkas Éva Erzsébet” – a cikk szerint.

Nem árulták el, pontosan mi okozza a gondot

Nem először akad problémája a költségvetéssel a városnak. 2020-ban írtunk arról, hogy nem tudtak a fideszes többségű közgyűlésben a képviselők dűlőre jutni. 200 milliós lyukat ütött a német autóiparnak beszállító helyi cég, a ContiTech csökkenő adóbefizetése, és a korábban bevezetett rendkívüli építményadót is bíróságon támadta meg egy helyi vállalkozás.

Majd a Continental kapcsán arról is beszámoltunk, hogy a kormány többmilliárdos munkahelyteremtési támogatást fizetett, de 2018 óta csak csökken a munkavállalói létszám a makói Continental gumigyárban. Az Opten adatait és a 2016-os szerződést összevetve már tavaly sem volt meg az elvárt létszám, ezért elvileg akár egymilliárd forint is lehet a bírság.

Milliárdokat kaptak munkahelyteremtésre, mégis egyre kevesebb a dolgozó | atlatszo.hu

A kormány többmilliárdos munkahelyteremtési támogatást fizetett, de 2018 óta csak csökken a munkavállalói létszám a makói Continental gumigyárban. Az Opten adatait és a 2016-os szerződést összevetve már tavaly sem volt meg az elvárt létszám, ezért elvileg akár egymilliárd forint is lehet a bírság. Ez azonban a még megmaradt munkásoknak fájhat leginkább.

A makói önkormányzat tavaly pénzbeli segítséget is adott az elküldött continentalos dolgozóknak. A Promenad24.hu írt arról, hogy „az elmúlt években egyre rosszabb lett a makói Continental gyár vezetése és a munkavállalók közötti viszony, amely végül sztrájkig fajult, a dolgozók mellett korábban többek között Lázár János, Czirbus Gábor, és Farkas Éva Erzsébet is kiállt. A cégtől idén közel 200 embert bocsátottak el, és jövőre is várható nagyobb leépítés, ami miatt sok makói család kerül nehéz helyzetbe. „Az önkormányzat elkötelezett abban, hogy segítse a munkavállalókat” – hangsúlyozta a lapnak akkor Makó polgármestere.

Hogy most milyen gazdasági helyzet okoz problémát Makón, nem tudni, az önkormányzat nem reagált megkeresésünkre. Egyik kormánypárti lap sem írt a 200 milliós átcsoportosításról és annak okairól.

Részlet a februárban elfogadott költségvetésből

A Continental 2020-as beszámolója alapján viszont ők nem az ukrán-orosz piacra dolgoznak, 276 milliárdos exportjukból mindössze 1 milliárdot tett ki Oroszország. Vagyis egyelőre nem tudni, hogy Farkas-Éva Erzsébet pontosan milyen gazdasági helyzetre gondolt, ami a 3 százalékos költségvetés-arányos zárolást indokolta.

A makói költségvetésben az áll, hogy a város építményadóból 170 millió, telekadóból, magánszemélyek kommunális adójából 95-95 millió forint, helyi iparűzési adóból pedig 1,2 milliárd forintra számítanak.

Nemcsak Makón vannak azonban gondok. Ahogy azt a Debreciner a napokban megírta, az előző hónaphoz hasonlóan Papp László ismét több, uniós támogatást élvező projekt leállítását kezdeményezte a közgyűlésen. A lap szerint a Thaly Kálmán Utcai Óvoda épületének energetikai korszerűsítésére elnyert 534,28 millió forintos és az Angyalkert Óvoda épületének energetikai korszerűsítésére kapott 326,89 millió forintos vissza nem térítendő támogatást is más, folyamatban lévő TOP-os projektek finanszírozására fordítaná inkább. Az indoklás mindkét beruházás esetében az volt, hogy a közbeszerzési eljárás során a tervezetthez képest 20-30 százalékkal magasabb árajánlatokat kaptak.

Segesvári Csaba

Nyitókép: Rendkívüli képviselő-testületi ülés makón 2022. május 18-án (forrás: Farkas Éva Erzsébet polgármester Facebook-oldala)

Megosztás